رئیس اداره دوم خاورمیانه و خلیج فارس وزارت امور خارجه با بیان اینکه سفر هیئت 40 نفره مصری به ایران تاثیر زیادی در توسعه روابط ایران و مصر دارد تاکید کرد که باید از این ظرفیت در راستای رشد و تعالی دو کشور بهره برداری کرد.

مجتبی فردوسی پور رئیس اداره دوم خاورمیانه و خلیج فارس وزارت امور خارجه در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص حضور هیئت مصری در ایران گفت:  در راستای همایش بیداری اسلامی که از طرف سه نهاد عمده در کشورمان یعنی سازمان صدا و سیما، سازمان فرهنگ و ارتباطات و پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و به طور خاص مرکز مطالعات بین الملل این پژوهشگاه برگزار می شود، تصمیم گرفته شد که کشورهایی که در آنها تحولات اخیر به وقوع پیوسته است در این همایش حضور پیدا کنند.

وی با بیان اینکه مهمانان، متخصصین، اندیشمندان و جوانان دراولویت حضور در این همایش بودند، افزود: باید بتوان از نظرات و بینش های آنان در راستای تحولات منطقه بهره برداری علمی و فکری کرد.

این مقام مسئول در وزارت امور خارجه ادامه داد: علاوه بر کشورهایی که در حوزه خاورمیانه عربی معیار دعوت و شاخص حضور در این همایش بین المللی بودند، کشورهای دیگری که اتباع کشورهای عربی در آنها حضور داشتند همانند حوزه اروپا و آمریکا معیار مشارکت قرار گرفتند و از نخبگانی که در زمینه مطالعات اسلامی و قیام و انقلاب های منطقه فعالیت داشتند دعوت به عمل آمد

این مقام وزارت امور خارجه تاکید کرد: در همین راستا یک گروه 5 نفره شامل نویسندگان روزنامه مصری الاهرام و دیگر شخصیت های رسانه ای و مذهبی در حدود 5 روز است که در تهران بسر می برند.

وی تاکید کرد: همچنین توافق شد یک گروه 40 نفره متشکل از جریانهای سیاسی و اسلامی و شخصیت های فرهنگی و فرهیخته مستقل در عرصه تحولات مصر و به ویژه شخصیت های رسانه ای و نخبگان فرهنگی و هنری مصر در همایش بیداری اسلامی و مصادف با ارتحال رهبر کبیر انقلاب اسلامی در ایران حضور پیدا کنند تا بتوانیم از ظرفیت فراوان آنها استفاده کنیم.

وی با بیان اینکه جوانان  قیام مصر اخیرا سفری به کشورهای متعدد همچون حوزه قاره اروپا و برخی از کشورها عربی داشتند و سفر به ایران هم جزو برنامه های انتخابی آنها بوده است اظهار داشت: تاکنون شرایط مناسبی برای این سفرها مهیا نشده بود ولی به صورت پراکنده شخصیت های مصری در زمان تحولات مصر در کشورمان حضور پیدا کردند.

رئیس اداره دوم خلیج فارس و خاورمیانه وزارت امور خارجه در خصوص شخصیت های مصری که تاکنون به ایران سفر کرده اند گفت:  در این راستا می توان به حضور شخصیت هایی چون فهمی هویدی ، حسن نافعه و مجدی حسین اشاره کرد و همچنین در نمایشگاه اخیر کتاب تهران نیز یکی از انتشارات بزرگ در حوزه نشر کتاب در مصر حضور پیدا کردند.

فردوسی پور خاطرنشان کرد: گروهی که هم اکنون در ایران حضور دارند با هدف ایجاد پل ارتباطی میان ملت مصر با ایران پس از انقلاب و ملت تاریخ ساز آن  در این کشور حضور دارند و این امر به دلیل علاقه و سرفصل های مشترک و ارتباط عمیقی است که در تاریخ تمدن مشترک دو کشور ایران و مصر از گذشته های دور تاکنون وجود داشته است.

وی افزود: بنابراین طبیعی است که به محض شکسته شدن حصار حاکمیت دیکتاتوری مصر این ارتباط ها و پیوندها تجدید شود و بتوان از این ظرفیت در راستای رشد تعالی دو ملت ایران و مصر بهره برداری کرد.

فردوسی پور در بخش دیگری از گفتگو با مهر در خصوص موانع ایجاد ارتباط میان ایران و مصر گفت: موانع خاصی در روابط ایران و مصر وجود ندارد و ما به محض اینکه شاهد به ثمر نشستن وضعیت قیام و انقلاب در مصر بودیم پیام های مثبتی را از جانب شخصیت هایی که بعد از حزب حاکم مبارک روی کار آمدند به صورت شفاف و صریح دریافت کردیم.

فردوسی پور با بیان اینکه  اگر چه اعمال فشار از حوزه بین الملل و از جانب قدرت های بین المللی و منطقه ای به شدت بر روی مصر افزایش یافته است ادامه داد: در عین حال این پیام ها از طرف وزیرامورخارجه مصر به صورت خاص به ما رسیده است و شاهد آن بودیم که با هدایت و حمایت دستگاه دیپلماسی ایران و مصر توانستیم در دو جهت حرکت کنیم.

وی با اشاره به اینکه در این راستا راهبرد دیپلماسی عمومی و پنهان را در دستور کار قرار دادیم گفت: دیپلماسی آشکار که شامل اعلام مواضع مثبت برای همسویی و ارتقا روابط سیاسی ایران و مصر بود که ملت ما در حوزه رسانه ای شاهد آن بودند.

فروسی پور با بیان اینکه دیپلماسی پنهان  بخشی از عرف متداول دستگاههای دیپلماسی دنیا است، تصریح کرد: در همین راستا در قالب تماس های تلفنی وزیرامورخارجه  با همتای مصری در سفری که صالحی در قطر بود این ارتباط برقرار شد و توافق کردند که در حاشیه اجلاس سران کشورهای عدم تعهد در بالی اندونزی یکدیگر را ملاقات کنند .

وی با بیان اینکه اگر چه هدف اصلی و عمده آن نشست بحث و بررسی در مورد استفاده از تجربیات مصر در راستای  ریاست جنبش عدم تعهد بوده است تصریح کرد: تجدید بنای روابط سیاسی میان دو کشور در حاشیه اجلاس بالی میان وزرای خارجه ایران و مصر مطرح شد.

رئیس اداره دوم خاورمیانه و خلیج فارس وزارت امور خارجه در خصوص و ضعیت آینده کشور مصر گفت: در حال حاضر باید دقت و توجه اساسی داشته باشیم که وضعیت قیام مصر همچنان سیال است و وضعیت ثبات و استقرار خود را به صورت کامل پیدا نکرده و لذا ملت مصر منتظر است تا فرآیند مردم سالاری و انتقال از حوزه نظام ریاستی به نظام پارلمانی با انتخابات شهریورماه جاری در مصر بوقوع بپیوندد .

وی خاطرنشان کرد: در صورت تغییر نظام ریاستی تحول شگرف در راستای حاکمیت مصر رخ خواهد داد که منجر به برگزاری انتخابات پارلمانی می شود و بعد از آن فرایند تغییر ریشه ای و بنیادین قانون اساسی در مصر اتفاق خواهد افتاد و بر اساس آن آزادی احزاب و تغییراتی که در حوزه قوانین احزاب شکل خواهند گرفت به عرصه عمل خواهد رسید..

فردوسی پور خاطرنشان کرد: بایستی منتظر انتخابات ریاست جمهوری پس از انتخابات پارلمانی مصر باشیم که در واقع هنگامی که به وضعیت استقرار و ثبات رسید طبیعتا در آن هنگام انتظارات برای توسعه مناسبات و ارتقاء سطح روابط به تبادل سفیر براورده خواهد شد.