به گزارش خبرگزاری مهر، دانشمندان مرکز پروازهای فضایی "گودارد" ناسا در "گرین بلت" نقشه های جهانی گیاهان ساکن خشکی را به صورت فلورسانت ارائه کردند. در این نقشه، در مناطقی که برگهای گیاهان در فرایند فتوسنتز گاز تولید می کنند به رنگ مایل به قرمز دیده می شود.
پیش از این دانشمندان نقشه فلورسانت دیگری تهیه کرده بودند که فعالیت فتوسنتزی فیتوپلانکتونهای اقیانوسی را نشان می داد. این درحالی است که این نقشه جدید توجه خود را به فتوسنتز گیاهان ساکن خشکی معطوف کرده است.
ماهواره ای که داده های این نقشه جدید را جمع آوری کرده اطلاعات مربوط به سلامت گیاهان را برپایه شاخصهای "سبزی" ارائه کرده است. به طوریکه هرچه گیاهان در سلامت بیشتری باشند سبزی بیشتری دارند و در نتیجه نور فلورسانت بیشتری ساطع می کنند.
این سبزی در پی خشکسالی، سرمازدگی و یا سایر حوادثی که منجر به مرگ برگهای سبز و تغییر رنگ آنها می شود و فتوسنتز را محدود می کنند کاهش می یابد.
فلورسانس کلروفیل پنجره ای باز برای نظارت بر فعالیت ماشینهای فتوسنتزکننده گیاهان از فضا به شمار می روند.
دانشمندان ناسا در این خصوص اظهار داشتند: "با فلورسانس کلروفیل ما می توانیم فوراً و قبل از اینکه برگها زرد و یا قهوه ای شوند بگوییم که آیا گیاهان زیر فشارهای محیطی قرار دارند یا خیر."
براساس گزارش PhysOrg ، این نقشه های جدید که برپایه اطلاعات جمع آوری شده توسط طیف نگار ماهواره ژاپنی GOSAT (رصد گازهای گلخانه ای) در سال 2009 انجام شده است، تفاوتهای فاحش فلورسانس گیاهان را در فصول مختلف نشان می دهد.
برای مثال، در نیمکره شمالی اوج تولید فلورسانس در ماه جولای است درحالیکه در نیمکره جنوبی این تولید در ماه دسامبر به بالاترین سطح خود می رسد.