به گزارش خبرگزاری مهر، "فرانسیس ژغه" در پاسخ به این پرسش که آیا شما فکر می کنید که ان. پی. تی. تعهدات خود را در برابر تمامی طرف ها از جمله فراهم کردن انرژی هسته ای به منظور استفاده از آنها در مقاصد صلح آمیز برای کشورها انجام داده است یا خیر، گفت: احتمالاً این پیمان نتوانسته به وظایف خود عمل کند. ما همه می دانیم که پس از انقلاب سال 1357 بحث ها و نزاع های زیادی درباره برنامه انرژی هسته ای ایران بوده است و این یک نوع وضعیت جدید را ایجاد کرده و همچنین برخی ازمواردی که می توانست بصورت قانونی به اعضای ان. پی.تی منتقل شود اغراق آمیز رفتار شده واین به خاطر مواجهه سیاسی بوده و آمریکا بر ممانعت از انتقال فناوری به ایران فشار وارد می کرد.
تاریخ انتشار: ۳۰ خرداد ۱۳۹۰ - ۰۸:۴۶
مدیر مؤسسه دفاعی دیپلماتیک فرانسه در گفتگو با مهر بر لزوم اقدام از سوی آمریکا بمنظور متقاعد کردن رهبران، و افکار عمومی در اسرائیل برای خلع سلاح خبر داد.
مدیر مؤسسه دفاعی دیپلماتیک فرانسه در این باره به یک نمونه مهم تاریخی از سیاست دوگانه کشورها در برخورد با انرژی هسته ای صلح آمیز اشاره کرد وافزود: در بهترین مورد در آغاز دولت بیل کلینتون آمریکا بر دولت های چین و روسیه فشار وارد کرد تا انتقال فناوری به ایران را متوقف کنند که در آن زمان چین تسلیم این فشارها شد و انتقال این فناوری را متوقف کرد. بنابراین ایران به عنوان عضوی از ان. پی. تی. حق بدست آوردن فناوری هسته ای برای مقاصد صلح آمیز را داشت و برای این کار باید به کشوهایی که عضو ان پی تی نیستند اتکا می کرد که این هم غیر قانونی نبود و در آن زمان پاکستان سانتریفیوزها را به ایران انتقال داد. پاکستان عضو ان پی تی نبود ایران بعنوان عضو منع اشاعه این حق را دارد تا این فناری را بدست آورد. این اقدام ایران قانونی بود اما درهمان زمان مشکلاتی را ایجاد کرد. به دلیل همین تردیدها بود که ایران هم اکنون حق دستیابی به فناوری هسته ای را ندارد و متهم به استفاده از شبکه های پنهانی برای بدست آوردن فناوری شده است.
پروفسور ژغه (سمت راست) در یک کنفرانس هسته ای در پاریس
این دانشمند فرانسوی درباره تاثیر حوادث نیروگاه فوکوشیما بر استفاده از انرژی هسته ای صلح آمیز و اینکه آیا رویداد طبیعی در ژاپن می تواند بر آنیده استفاده از انرژی هسته ای تاثیر بگذارد یا خیر گفت: اظهار نظرها در این باره زیاد است اما ابتدا ما باید از اظهارات عجولانه در این باره بپرهیزیم. وضعیت اضطراری در فوکوشیما هنوز وجود دارد. خطر هنوز هست و این بدان معنی است که تحلیل های کامل در این باره تکمیل نشده است.
نکته دوم اینکه احتمالاًجریان عمده اظهار نظرها ازسوی سازمان مربوطه درژاپن بوده یعنی همه توصیه ها ازسوی"کمیسیون تنظیم" ژاپنی بوده که الزام آور نیستند. به عبارت دیگر شرکتی که بیشتر راکتورها را در ژاپن ساخته خود را ملزم به پیروی از این توصیه ها نمی کند و ما می دانیم که غفلت های بسیار زیادی در این باره صورت گرفته و حس من این است که تا کنون آنچه که در فوکوشیما رخ داده ارتباطی با عملیات خود راکتورهای هسته ای ندارد بلکه مربوط به تخلف شرکتهایی است که به توصیه های کمیسیون تنظیم عمل نکرده اند. در نتیجه ما در آینده شاهد تقویت کمیسیون های تنظیم در سراسر جهان خواهیم بود که این برای صنعت هسته ای غیر نظامی در صورتی که بخواهد طبق برنامه پیش برود خوب خواهد بود و این باید ارتباطات الزام آور زیادی را با نهادهای تنظیمی بوجود آورد. سرانجام درسی که آموخته ایم این است که باید در تاسیس تمامی نیروگاهها بلایای طبیعی در نظر گرفته شود و هیچ کس نمی تواند آنها را نادیده بگیرد. بله من فکر می کنم که توسعه انرژی و فناوری هسته ای ادامه پیدا خواهد کرد اما با مقررات و احتیاط های بیشتر.
ژغه همچنین درباره درخواست اوباما برای عاری سازی جهان از تسلیحات هسته ای گفت: اوباما این موضوع رامطرح کرد و هدف نهایی آن به صفر رساندن تسلیحات هسته ای بود. وی همچنین اضافه کرد که احتمالاً در طول زندگی خود شاهد دستیابی به این هدف نباشد منظور او این بود که آمریکا باید اتکا به انرژی هسته ای را کاهش دهد. برای رسیدن به این هدف دو راه وجود دارد که یکی گفتگو با روسیه است. نباید فراموش کنیم که روسیه و آمریکا 90 درصد از تسلیحات هسته ای استرانژیک را در اختیار دارند. دومین گام منع اشاعه هسته ای است در این حوزه مسئله خاورمیانه منطقه خیلی مهمی است.
اوباما اشاره کرد آمریکا باید هر آنچه که برای ایجاد ثبات بیشتر بمنظور کاهش وسوسه اشاعه هسته ای خوب هست انجام دهد و این منطق دولت اوباما را تشکیل داده است. اما حضور اسرائیل هسته ای نقطه ضعفی برای این منطق بشمار می رود. یعنی برخورداری اسرائیل از تاسیسات هسته ای که تعداد آن مشخص نیست عاملی برای بی ثباتی و ناامنی خاورمیانه است. تنها چیزی که ما از دولت آمریکا می توانیم انتظار داشته باشیم این است که از نفوذ ، نه فشار، خود نه تنها بر رهبران بلکه بر افکار عمومی اسرائیل استفاده کرده که و به آنها نشان دهد که داشتن تسلیحات هسته ای نه تنها برای آنها امنیت ببار نخواهد آورد بر عکس این مسئله می تواند عنصر ناامنی و بی ثباتی در خاورمیانه شود.