به گزارش خبرنگار مهر، تاریخ اندیشه سیاسی اسلام در قالب کتاب "تاریخ اندیشه سیاسی اسلام" که از سوی انتشارات دانشگاه ادینبروی اسکاتلند منتشر شده توسط آنتونی بلک مورد بررسی قرار گرفت.
در این اثر تاریخ اندیشه سیاسی اسلام از آغاز و از زمان پیامبر(ص) تا امروز مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. منشأ آرای سیاسی در این مکاتب و ارتباط و نسبت میان آنها و موضوعات مورد اختلاف در مکاتب گوناگون اندیشه سیاسی اسلام در این اثر مورد توجه قرار گرفتهاند.
آنتونی بلک اسلام شناس معاصر و استاد تاریخ اندیشه سیاسی دانشگاه داندی اسکاتلند در مورد محورهای اصلی این کتاب به خبرنگار مهر گفت: این کتاب اثری جامع است که تفسیرهای گوناگون اندیشه سیاسی اسلامی را از ابتدای آن و از صدر اسلام تا کنون مورد بررسی قرار میدهد.
وی افزد: از اینرو اندیشه سیاسی فیلسوفان کلاسیک اسلامی و فیلسوفان مدرن و طرفداران بیداری اسلامی مورد توجه قرار گرفته اند.
بلک تأکید کرد: علاوه بر بررسی آرای فیلسوفان و متفکران مهم اسلامی از جمله ابن رشد، ابن تیمیه، ابن سینا و فارابی، فرهنگ سیاسی اسلامی در امپراتوری عثمانی، حکومت صفویه و دوران مغول مورد بررسی قرار گرفته اند.
وی تصریح کرد: یکی از متفکران اسلامی که درباب اندیشه سیاسی باید مورد توجه جدی قرار گیرد ابن خلدون است. ابن خلدون یکی از مهمترین نظریهپردازان جهان اسلام تا کنون بوده است.
مؤلف "تاریخ جهانی اندیشه سیاسی باستان" در ادامه تأکید کرد: برای نگارش این اثر منابع گوناگون و مختلفی مورد توجه قرار گرفته است. بخش اول کتاب به موضوع پیامبر و وحی میپردازد. در بخش دوم موضوع دین و دولت مورد بررسی قرار گرفته است. در این بخش نظریه سیاسی اهل سنت و نظریه خلافت مورد توجه قرار گرفته است.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: آرای اندیشمندانی چون غزالی (عرفان و شهود و سیاست) و خواجه نظام الملک (نظریه سیاسی سلجوقیان) و فخر رازی در این بخش مورد بررسی قرار گرفتهاند.
مؤلف "غرب و اسلام" یادآور شد: در بخش سوم این اثر موضوع ورود اسلام به ایران و تأثیراتی که دیدگاههای اسلامی بر نظریه سیاسی ایران گذاشت مورد توجه قرار گرفته است. نظریه سیاسی شیعه و آرای متفکرانی چون ابن خلدون و ابن تیمیه در این بخش مورد توجه بودهاند.
وی با اشاره به اینکه اسلام و غرب و اسلام و سیاست سایر بخشهای این اثر هستند، گفت: این اثر ویرایش و چاپ جدید است. ویرایش و چاپ اول این کتاب در سال 2001 میلادی منتشر شده و در چاپ اخیر مباحثی به آن اضافه شده است. نسبت و رابطه میان دین و سیاست در این چاپ مورد توجه بوده است.