به گزارش خبرنگار مهر، مهندس شاهپور رجایی بعد از ظهر سه شنبه در همایش تخصصی مدیریت منابع آب غیر متعارف استان بوشهر اظهارداشت: 44 میلیارد متر مکعب از منابع آب زیر زمینی در کشور برداشت می شود که کسری مخزن متوسط این دشتها حدود 3.8 میلیارد متر مکعب در سال است.
وی اثرات منفی ناشی از افت سطح آب زیر زمینی را کاهش آبدهی چاهها، نشست زمین، تغییر محل، کف شکنی مکرر چاهها و افت کیفی منابع آب و شور شدن تدریجی آنها دانست و افزود: اگر 15 درصد از اتلاف منابع آب در بخش کشاورزی جلوگیری شود دیگر شاهد کمبود و بحران آب نخواهیم بود.
مدیرعامل آب منطقه ای بوشهر با بیان اینکه 20 درصد آبهای غیر متعارف کشور در اختیار استان بوشهر است، گفت: از کل حجم پسابهای صنعتی، خانگی و کشاورزی که وارد سیستم آب زیرزمینی می شود حدود 87 درصد از آن مربوط به زه آب کشاورزی است.
رجایی اضافه کرد: براساس برآوردها میزان آب مصرفی کشاورزی در سال1400 به رقم حدود 94 میلیارد متر مکعب بالغ خواهد شد.
وی اظهارداشت: در صورت تحقق توصیه های کارشناسان در زمینه بهبود سیستم آبیاری و افزایش راندمان، حجم آب برگشتی بخش کشاورزی به حدود 27 میلیارد متر مکعب خواهد رسید.
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای بوشهر ادامه داد: باید با سرمایه گذاری در بخش پژوهش، زمینه استفاده بهتر و اصولی از آبهای غیر متعارف در استان را فراهم کنیم.
دبیر کمیته تحقیقات شرکت آب منطقه ای بوشهر هدف از برگزاری همایش مدیریت آبهای غیر متعارف را شناسایی و معرفی پتانسیل منابع آب غیر متعارف در کشور و به خصوص در استان عنوان کرد و افزود: ارزیابی فنی و اقتصادی بهره برداری منابع آب غیر متعارف به عنوان منابع جدید آبی در جهت تامین آب استان و کاهش اثرات خشکسالی و افت کمی و کیفی سفره های آب زیر زمینی از دیگر اهداف این همایش است.
جابر مظفری زاده اضافه کرد: در این همایش اثرات زیست محیطی استفاده از منابع آب غیر متعارف، محدودیتها و راهکارهای بهره برداری از آنها مورد بحث و برنامه های کاربردی برای انجام این امر در استان بوشهر مورد ارزیابی قرار گرفت.
استاد دانشگاه تهران نیز در ادامه این همایش میزان پساب تولیدی واحدهای صنعتی پراکنده در استان بوشهر را حدود هفت هزار و 726متر مکعب در مقابل 17 هزار و 447 میزان آب مصرفی آنها دانست و تصریح کرد: صنایع متمرکز استان نیز با میزان آب مصرفی 280 هزار متر مکعب حدود 171 هزار متر مکعب پساب تولید می کنند.
عبدالمجید لیاقت ادامه داد: حجم کل فاضلابهای تولیدی حاصل از جوامع بشری در سال برابر با 1.85 میلیارد متر مکعب است که از این میزان حدود 157 میلیون متر مکعب تصفیه می شود.