به گزارش خبرنگار مهر، حوزه محیط زیست در هفته ای که رو به پایان است، شاهد اخبار و رویدادهای مختلفی بوده که چکیده ای از مهمترین این خبرها را مرور می کنیم.
اعتبارنامه ذخیرهگاه زیستکره دنا اهدا شد
این هفته مراسم اهدای اعتبار نامه ذخیره گاه زیستکره دنا به عنوان دهمین ذخیره گاه زیستکره ایران که توسط یونسکو به ثبت رسیده، با حضور جمعی از مسئولان سازمان محیط زیست و نمایندگان سازمان ملل و یونسکو در یاسوج برگزار می شود.
ذخیره گاه زیستگره دنا که یکی از نقاط با ارزش از منظر غنای زیستی در جهان محسوب می شود با مساحتی بالغ بر 255 هزار و 537 هکتار در سال 1389 از سوی برنامه انسان و کره مسکون یونسکو به عضویت شبکه بین المللی ذخیره گاههای زیستکره جهان در آمد.
سهم بارورسازی ابرها در افزایش بارندگی ارومیه مشخص نیست
در این هفته رییس ستاد ملی دریاچه ارومیه گفت: سهم بارورسازی ابرها در افزایش بارندگی اردیبهشت ماه دریاچه ارومیه مشخص نیست و برای تعیین سهم دقیق آن بایستی مطالعات بیشتری انجام شود.
وی با بیان اینکه دریاچه ارومیه هنوز زنده است و نبض حیات آن در دست وزارت کشاورزی و نیرو است افزود: برای بهبود وضعیت دریاچه ارومیه 24 طرح فرابخشی در طرح مدیریت جامع این دریاچه تهیه شده که وزارتخانههای نیرو، سازمان محیط زیست، وزارت جهاد و استانداریهای استان های حوزه با بودجهای معادل 13 هزار و 200 میلیارد ریال بایستی این طرحها را اجرا کنند.
به گفته نظری دوست، با اجرای این 24 طرح در مصرف آب کشاورزی حدود 5/1 میلیارد مترمکعب صرفه جویی میشود.
پس روی 10 کیلومتری دریاچه ارومیه/ تنها راه نجات تامین حقابه است
در این هفته همچنین مدیر کل محیط زیست آذربایجان غربی با بیان اینکه تنها راهکار نجات دریاچه ارومیه از وضعیت فعلی تامین 1.3 میلیارد متر مکعب آب به عنوان حقابه دریاچه است گفت: دریاچه در قسمتهای جنوبی تا 10 کیلومتر پسروی کرده است و در حال حاضر از 5 هزار و 700 کیلومتر مربع مساحت دریاچه ارومیه 2 هزار و 700 کیلومتر مربع آن تبدیل به شوره زار شده و ظاهر شدن گنبدهای نمکی در این دریاچه مدیریت آن را با معضلات جدی مواجه کرده است.
وی افزود: در حال حاضر میزان نمک در دریاچه ارومیه به 380 تا 400 گرم در لیتر رسیده و این نمک کریستالیزه شده که این وضعیت بسیار خطرناکی است.
بحران دریاچه ارومیه با کاغذبازی به جایی نمی رسد
دراین هفته معاون محیط طبیعی سازمان محیط زیست گفت: دستگاه ها بایستی بحران دریاچه ارومیه را جدی بگیرند و سازمان محیط زیست هشدار می دهد که با کاغذ بازی و مصوبه وضعیت دریاچه ارومیه بهبود نمی یابد.
صدوق در نشست دریاچه ارومیه که در سازمان محیط زیست برگزار شد گفت: در حال حاضر دریاچه ارومیه در وضعیت مناسبی قرار ندارد و نیازمند مدیریت جامع و عزم ملی است.
وی افزود: تالاب ها و دریاچه ها از اکوسیستم بسیار پیچیده ای برخوردارند و از نظر اجتماعی و اقتصادی بسیار مهم هستند. با توجه به اینکه 76 درصد از مساحت کشور تحت خشکسالی قرار دارد و از نظر بارندگی ایران کشور ضعیفی است اهمیت تالاب ها و دریاچه ها در این کشور دوچندان می شود.
به گفته صدوق، در حال حاضر 92 درصد از آب حوزه دریاچه ارومیه صرف فعالیت های کشاورزی، با راندمان 30 تا 40 درصد می شود.
تصویب لایحه و طرح جامع منابع طبیعی و آبخیزداری تا پایان تابستان
بالاخره به گفته معاون حفاظت و امور اراضی سازمان جنگلها، لایحه و طرح جامع منابع طبیعی و آبخیزداری تا پایان تابستان امسال در صحن علنی مجلس به تصویب نهایی می رسد.
محمد تقی عموزاده افزود: لایحه 83 ماده ای جامع منابع طبیعی و آبخیزداری طی دوهفته گذشته با تصویب بیش از 40 ماده واحده توسط نمایندگان عضو کمیسیون کشاورزی به خاتمه رسید تا هرچه سریعتر برای تصویب جزئیات به صورت یک فوریت، وارد صحن علنی مجلس شود.
وی با بیان اینکه قوانین و مقررات منابع طبیعی بیش از 50 سال است که تغییر اساسی نکرده افزود: با تصویب این طرح مقررات منابع طبیعی بر اساس رویکردها و تحولات جهانی و داخلی به هنگام می شود و فعالیت در بخش های حفاظت، سرمایه گذاری، واگذاری و استعداد یابی اراضی و حذف موازی کاریها تسهیل می شود.
1.2 میلیون قطعه آبزی در رودخانه قره سو کرمانشاه تلف شدند
در این هفته به دلیل بی توجهی و ناهماهنگی مجریان پروژه های طرح ساماندهی قره سو در کرمانشاه، بیش از یک میلیون و 200 هزار قطعه ماهی در این رودخانه تلف شدند.
مدیرکل محیط زیست استان کرمانشاه گفت: با ایجاد دو بند خاکی و مسدود کردن کامل مسیر رودخانه در مقطعی به طول دو کیلومتر و لایروبی و سنگ چین کردن بستر رودخانه جریان آب را قطع شد و ریزش پساب در این مقطع و کمبود اکسیژن باعث مرگ آبزیان و ماهیان رودخانه شده است.
بررسی کاهش مدت زمان اعتبار معاینه فنی خودروها در مجلس
این هفته جلسه فراکسیون محیط زیست مجلس در حالی برگزار شد که موضوع افزایش پنج ساله معاینه فنی خودروها مورد بحث قرار گرفته و طرحی برای کاهش این مهلت تدوین شد.
مطالعات آلاینده های هوای هشت کلانشهر در دستور کار
این هفته معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: مطالعات آلاینده های هوای هشت کلانشهر کشور در دستور کار قرار دارد و اقدامات در این زمینه ادامه پیدا می کند.
تعداد محیطبانان در ایران 12 برابر کمتر از استانداردهای جهانی است
در این هفته مدیرکل محیط طبیعی سازمان محیط زیست گفت: تعداد محیط بانان در ایران 12 برابر کمتر از استانداردهای جهانی است.
صدوق افزود: در حال حاضر در ایران هر 12 هزار هکتار از زیستگاهها توسط یک محیط بان حفاظت می شود در حالیکه طبق استانداردها بایستی برای هر هزار هکتار یک محیط بان وجود داشته باشد.
مشاهده یوزپلنگ آسیایی پس از 30 سال در منطقه خوش ییلاق
در این هفته معاون محیط طبیعی سازمان محیط زیست گفت: بعد از قریب به 30 سال در منطقه خوش ییلاق که یکی از بهترین زیستگاههای یوز در گذشته بوده در چند روز گذشته محیط بانان از یک قلاده یوز فیلمبرداری کردند و هم اکنون مراکز بین المللی جهانی و اساتید معروف حیات وحش سازمان محیط زیست جهانی این واقعه را بسیار خوش آیند توصیف کرده و موفقیتی چشمگیر می دانند.
عبور جاده از زیستگاههای یوز تلفات را افزایش می دهد
در این هفته مدیر پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی گفت: مهمترین اقدام در زمینه کاهش تصادفات جاده ای یوزها جلوگیری از احداث و عبور جاده از کنار مناطق و زیستگاههای یوزپلنگ است.
وی افزود: ما هر چه که به فکرمان رسیده در بررسی ها و مطالعات با کارشناسان در خصوص فنس کشی و نصب علائم هشدار انجام داده ایم ولی مهمترین اقدام دراین زمینه جلوگیری از احداث جاده از کنار مناطق و زیستگاههای یوزپلنگ است که متاسفانه سازمان محیط زیست توان جلوگیری از این اقدامات را ندارد.
بی تفاوتی سازمان جنگلها و محیط زیست نسبت به تخریب ارسباران
در این هفته مدیرعامل انجمن حفظ محیط کوهستان با بیان اینکه در پی تخریبهای گسترده مجریان معدن مس سونگون در منطقه حفاظت شده ارسباران گزارشی که از روند این تخریبهای غیرقانونی به مدیران سازمان جنگلها و محیط زیست ارائه شد گفت: هنوز واکنشی برای جلوگیری از این روند نشان داده نشده است.
آلودگی رودخانههای ارسباران به سم/ تخریب ارسباران حتی برای معدن طلا توجیه ندارد
در همین رابطه مدیر انجمن دیده بان کوهستان نیز هفته گذشته گفت: در کشوری مانند ایران با سرانه بسیار پایین جنگل حتی اگر معدن طلا هم در ذخیرهگاه زیستکره ارسباران که از نظر باستانی و زیست محیطی ارزش بسیار بالایی دارد وجود داشته باشد نباید آن را تخریب کرد.
محمدی افزود: در کشوری با این همه نفت و گاز و با وجود معدن مس سرچشمه که از بزرگترین تولیدکنندگان مس در جهان است، تخریب یکی از منحصربه فرد ترین منابع طبیعی ایران برای استخراج معدن مس سونگون بسیار غیر کارشناسی است.
وی با بیان اینکه اساساً صدور مجوز برای استخراج معدن مس به دلیل اینکه کل خاک منطقه را تخریب می کند در ارسباران اشتباه است گفت: فاجعه بدتر اینکه مجریان معدن مس سونگون به دفعات از حدود مشخص شده برای این معدن تجاوز کرده و برای گمانه زنی و اکتشاف تمام خاک اطراف منطقه مجاز را نیز برداشته اند.
ادامه فعالیت معدن مس در ارسباران منوط به رعایت حرایم محیط زیست است
این هفته معاون محیط طبیعی محیط زیست آذربایجان شرقی با تاکید بر اینکه ادامه فعالیت معدن مس در ارسباران منوط به رعایت حرایم محیط زیست است گفت: ارزش اکولوژیکی و زیست محیطی ارسباران بسیار بالاتر از ارزش اقتصادی مس است و محیط زیست اجازه ادامه فعالیت برای استخراج مس در این منطقه را نمی دهد.
وی اظهار داشت: هرگونه مجوز برای ادامه فعالیت این شرکت منوط به رعایت حرایم محیط زیست و بازسازی تخریب های انجام شده در این منطقه است.
عملیات شرکت ملی مس در هفت چشمه متوقف شد
در این هفته مدیرکل محیط زیست آذربایجان شرقی گفت: عملیات گمانه زنی و تخریب شرکت ملی مس در منطقه هفت چشمه در آذربایجان شرقی متوقف شد.
رئیسی افزود: پیرو تخریبهای صورت گرفته توسط پیمانکاران شرکت ملی مس در منطقه هفت چشمه محیط زیست استان علیه این شرکت شکایت کرده و در حال حاضر جلوی فعالیت این شرکت در این منطقه گرفته شده است.
وی با اشاره به اینکه هم اکنون در حال بررسی تخریبهای انجام شده در این منطقه هستیم افزود: البته این تخریبها در داخل مناطق تحت حفاظت محیط زیست در ارسباران رخ نداده و اصلاً ارتباطی به این مناطق ندارد.