تاریخ انتشار: ۱۵ آذر ۱۳۸۳ - ۰۹:۲۷

خبرگزاري مهر : امروز يكشنبه پانزدهم آذر سال1383 هجري شمسي ، مصادف است با بيست ودوم شوال المكرم سال 1425هجري قمري و برابراست با پنجم دسامبر سال2004 ميلادي .

توقيف اموال  ايران در بانك هاي انگلستان : 


در چنين روزي در سال1358هجري شمسي  نقود جمهوري اسلامي ايران دربانكهاي انگليسي از سوي دولت بريتانيا ضبط شد .
 دولت بريتانيا در واقع با اين كار قصد داشت جمهوري اسلامي ايران را تحت فشار مضاعف اقتصادي قرار دهد تا ايران  گروگانهاي آمريكايي را آزاد سازد . چندي پيش از اين اقدام انگليس ، دولت آمريكا به همين منظور دولت ايران را تحت محاصره اقتصادي شديد قرار داده بود .

معرفي كابينه فروغي :
محمدعلي فروغي ، دومين كابينه خود را در چنين روزي در سال 1320 ه ش  به مجلس شوراي  ملي معرفي كرد.
وي  در شهريور ماه 1320 ه ش   پس از ورود نيروهاي متفقين به ايران دوباره نخست وزير شد .  محمد علي فروغي ملقب به ذكاء الملك دانشمند و نويسنده بزرگ معاصر ،  فرزند محمد حسين ذكاء الملك اصفهاني است . وي  در سال 1310 ه ق به مدرسه  دار الفنون رفت و به تحصيل در رشته طب پرداخت . اما بزودي آن را رها كرد و به تحصيل و مطالعه كتاب هاي حكمت و فلسفه روي آورد . او پس از مرگ پدر خود به رياست مدرسه سياسي كه مدتي معلم آن بود برگزيده شد . فروغي بعد ها به وكالت و رياست مجلس و همچنين وزارت و سفارت و رييس الوزر ايي و رياست جامعه ملل و همچنين رياست ديوان كيفر رسيد و يكي از اعضاي پيوسته فرهنگستان بود . از او آثار بسياري به جاي مانده است كه از ميان آنها مي توان به تاريخ مختصر ايران ، حقوق اساسي ، تاريخ ملل شرق ، تاريخ مختصر دولت روم قديم ، سير حكمت در اروپا  و همچنين تصحيح دواوين بزرگان ادبيات فارسي اشاره كرد . فروغي كه مورد اعتماد انگليسي ها بود در تداوم حكومت پهلوي بعد از جنگ اول جهاني و تبعيد رضاخان ، نقش كليدي داشت و بدون اقدام وي نزد دول پيروز در جنگ ، پهلوي دوم بر اريكه قدرت نمي توانست تكيه زند.

در گذشت مولانا  جلال الدين محمد بلخي :


بنا بر رواياتي ، مولانا جلال الدين محمد بلخي در چنين روزي در سال 672 ه ق (1273 ميلادي) در قونيه  در گذشت .

جلال الدين محمد بلخي در ششم ربيع الاول سال 604هجري قمري در شهر بلخ متولد شد. اجدادش  همه از مردم خراسان بودند. پدرش  بهاالدين ولدبن ولد نيز محمد نام داشت و سلطان العلما خوانده مي شد. مولانا  در هجده سالگي ، در شهر لارنده ، به فرمان پدرش با گوهر خاتون ، دختر خواجه لالاي سمرقندي ازدواج كرد. وي در  بيست و چهار سالگي  بنا به وصيت پدر ، دنباله كار او را گرفت و به وعظ و ارشاد پرداخت. ديري نگذشت كه سيد برهان الدين محقق ترمذي  به روم آمد و جلال الدين از تعاليم و ارشاد او برخوردار شد. شيدايي مولانا زماني  آغاز شد  كه او با شمس تبريزي آشنا گشت . اما شيفتگي مولانا به شمس را عده اي بر نتافتند و به بدگويي از شمس تبريزي مشغول شدند . به سعايت برخي از شاگردان مولانا و همچنين بد رفتاري آنان با شمس ،  شمس از قونيه رفت . پس از رفتن شمس حال مولانا ديگر گون شد و مريدان وشاگردانش  از رفتاري كه نسبت به شمس داشتند پشيمان شده و در صدد يافتن  شمس در  دمشق بر آمدند  . شمس پس از حدود پانزده ماه ،  روانه قونيه شد .اما اين بار نيز با جهل و تعصب عوام روبرو شد و ناگزير براي هميشه  از قونيه غايب گرديد . مولانا پس از جستجوي بسياردرباره پيرو مراد خود،ازيافتن وي نا اميد شد . بسياري از شعرهاي ديوان شمس  در حقيقت گزارش همين روزها و لحظات عاشقي اوست . علاوه بر  غزليات شمس ، مولانا  مثنوي معنوي را در شش دفتر خلق كرد كه يكدوره تفسير قرآن كريم به نظم است . فيه ما فيه نيز اثر منثور مولانا است. آن عارف نامي سرانجام در  سال 672 ه.ق هنگام غروب آفتاب ،  بدرود حيات  گفت. مرگش بر اثر بيماري ناگهاني بود كه طبيبان از علاجش درمانده بودند. خرد و كلان  مردم قونيه از هر مذهب ومرامي  در تشييع جنازه او حاضر بودند. مرقد او هم اكنون به زيارتگاهي درقونيه  تركيه تبديل شده است . از مكتب عرفاني مولانابه "مولويه " ياد مي شود كه ركن اصلي آن را سماع تشكيل مي دهد . پيروان مولانا هر سال در همين ايام  بر مزار وي گرد مي آيند و مراسم سماع با شكوه برگزار مي كنند و از سراسر جهان براي تماشاي اين مراسم وحظ معنوي به قونيه مي روند .

در گذشت آيت الله خاتون آبادي :
در چنين روزي در سال 
1152هجري قمري اميرمحمد حسين خاتون آبادي ازعلماي برجسته جهان تشيع و عرفاي بزرگ به ديار حق شتافت   . آيت الله خاتون آبادي آثار گرانقدري از خود به جاي نهاده است كه از ميان آنها مي توان به " حاشيه برشرح لمعه" ، "حاشيه برشرح جديد تَجريد"  و" الالواح السماويه"  اشاره كرد .

در گذشت منوچهر جهانبگلو :
 درچنين روزي در  سال1369هجري شمسي، منوچهر جهانبگلو از استادان  موسيقي اصيل ايراني دار فاني را وداع گفت . وي  در زمينه موسيقي دكتري خود را از اتريش دريافت داشته بود . جهانبگلو در ايران به تدريس موسيقي مشغول بود  . كتاب آموزش سنتور از جمله آثار اوست . 

تولد سيمين آقا رضي :
سيمين آقار رضي موسيقيدان ايراني در چنين روزي در سال 1317 ه ش  به دنيا آمد . وي نوازنده  قانون و ويولون است . او در نوازندگي ساز قانون روش نويني را ابداع كرده است . 

تولد فرهاد ارژنگي: 
فرهاد ارژنگي  موسيقيدان ايراني در چنين روزي در سال 1317 ه ش  ديده به جهان گشود  . وي در سال 1340 ه ش  دار فاني را وداع گفت . او نوازنده  تار بود . از وي در حوزه ساخت تصانيف مختلف در موسيقي سنتي آثار زيبايي به يادگار مانده است . 

تولد والت ديزني : 


در چنين روزي در سال 1901 ميلادي والت الياس ديزني ديده به جهان گشود . او نخستين شخصيت  پويا نمايي خود را با نام ميكي موس در سن 27 سالگي خلق كرد . والت ديزني  نابغه مشهور و محبوب عموم مردم جهان با خلق شخصيت هاي كارتوني توانست در مدت عمر خود خاطرات زيبايي را براي كودكان  نوجوانان جهان به ارمغان بياورد . آثار او كه عمدتا كاراكتريستيك و نوعا بدون صداي شخصيت خلق شده اند ،  به نوعي گويش و زبان جهاني را براي مخاطب تداعي مي كنند . كمتر كسي را در نسل هاي مختلف مي توان يافت كه بيننده آثار والت ديزني و كمپاني فيلمسازي اش و يا مصرف كننده اجناس و اسباب بازي هاي فروشگاه هاي ديزني نبوده باشد. او موسس بزرگترين كمپاني توليد انيميشين در جهان بود . هم اكنون كمپاني والت ديزني از بزرگترين  شركت هاي توليد فيلمهاي پويا نمايي در جهان به شمار مي آيد .

كشف هائيتي :
در چنين روزي در سال 1492 كريستقف كلمب هائيتي را كشف كرد . هسپانيولا اسم سابق جزيره سابق هائيتي  بود .

پادشاهي فرانسيس دوم : 
در چنين روزي در سال 1560 ميلادي چارلز نهم پس از مرگ فرانسيس دوم به پادشاهي فرانسه رسيد .

محاكمه لويي شانزدهم :
در چنين روزي در سال 1792 ميلادي محاكمه آخرين پادشاه فرانسه لويي شانزدهم آغاز شد . هنگامي كه شاه به دست انقلابي ها گرفتار شد و به زندان افتاد  در مورد تعيين تكليف وي ميان حزب ژيروندون ها و ژاكوبن ها مشاجراتي بسيار در گرفت . ژيروندن ها به حبس شاه بسنده مي كردند و ژاكوبن ها خواستار اعدام او بودند . و همين امر جنگ ها و خونريزي هاي شديد را به همراه آورد . سرانجام ژاكوبن ها پيروز شدند و لويي شانزدهم را تسليم گيوتين كردند .

حمله بناپارت به انگلستان :
در چنين روزي در سال 1797 ميلادي ناپلئون بنا پارت پس از ورود به  پاريس ،  فرمان حمله به انگلستان را صادر كرد .  همچنين در چنين روزي در سال 1812 ميلادي ناپلئون بنا پارت زماني كه ارتش فرانسه  از روسيه عقب نشيني مي كرد ، از اين ارتش جدا شد . 

كشتار بيش از هفت هزار نفر :
در چنين روزي در سال 1477 بر اثر نبردي خونبار  در نانسي بورگوندي فرانسه عليه سوييس ، بيش از هفت هزار نفر از نيروهاي طرفين متخاصم كشته شدند .

نابودي ناوگان روسيه :
در چنين روزي در سال 1904 ارتش ژاپن ، ناوگان در يايي روسيه را  در بندر آرتور  در طول جنگ ژاپن و روسيه نابود كرد .

جنگ ايتاليا و اتيوپي :
در چنين روزي در سال 1934 جنگ ميان ايتاليا و اتيوپي در سرحدات سليمان به شكست ايتاليا انجاميد .

اعدام 66 نفر در روسيه :
در چنين روزي در سال 1934 ميلادي حزب كمونيست  روسيه 66 نفر از اتباع اين كشور را به اتهام  خيانت به استالين اعدام كرد .

پيشروي متحد ين  :
در چنين روزي در سال 1944 ميلادي و در طول جنگ جهاني دوم متحدين شهر راونا در ايتاليا را به تسخير خود در آوردند .

حمله به كاتانگا :
در چنين روزي در سال 1961 نيروهاي سازمان ملل متحد به كاتانگا در كنگو  حمله ور شدند  .

موافقت نامه استفاده از فضاي ماوراء جو :
در چنين روزي در سال 1962 ميلادي ايالات متحده آمريكا و اتحاد جماهير شوروي طي معاهده اي ،  در باره استتفاده از فضاي ماورا جو به توافق رسيدند .

قطعنامه براي رفع مخاصمه بر سر كشمير :
در چنين روزي در سال 1971 ميلادي به در خواست اتحاد جماهير شوروي شوراي  امنيت سازمان ملل متحد قطعنامه اي را در جهت  آتش بس ميان متخاصمين، هند و پاكستان، در  منطقه كشمير به تصويب رساند . 

رهبري دوباره گليست ها : 
در چنين روزي در سال 1976 ميلادي ژاك شيراك براي بار دوم حزب گليست ها را در فرانسه تشكيل داد .

قطع رابطه اعراب با مصر :
در چنين روزي در سال 1977 ميلادي كشور هاي سوريه ، ليبي ، الجزاير ، عراق  و يمن روابط سياسي خود را بامصر به دليل ارتباط آن كشور با رژيم صهيونيستي قطع كردند .

تاسيس دولت  موقت  در افغانستان : 


در چنين روزي در سال 2001 ميلادي ، رهبران گروههاي مختلف  افغان در آلمان در پيماني موافقت خود را براي تشكيل دولت
موقت پس  از طالبان اعلام كردند . دو زن در ساختار كابينه جديد افغانستان  حضور داشتند . حامد كرزاي  و كابينه اش  بيست ودوم دسامبر قدرت را در اين كشور در دست گرفتند .

روز ملي تايلند :
 همه ساله چنين روزي به عنوان روز ملي در تايلند گرامي داشته مي شود .

تولد سازنده تاج محل  :


 در چنين روزي در سال 1592 ميلادي شاه جهان، امپراطور مغول هندوستان به دنيا آمد . وي بين سالهاي 1628 تا 1658 ميلادي براين كشور حكومت كرد . او تاج محل را ساخته  است كه مقبره همسرش" شاه جهان" است.

تولد فرانسيسكو سوارز :
 در چنين روزي در سال 1548 ميلادي سوارز فيلسوف  و متاله بزرگ اسپانيايي ديده به جهان گشود .

تولد ميكلوس زريني :
 در چنين روزي در سال 1620 ميلادي زريني شاعر ونويسنده مجارستاني ديده به جهان گشود . "خطر زيگت "عنوان مهمترين اثر ادبي اوست .

تولد كنستانتين استانيسلاوسكي : 
 در چنين روزي در سال 1863 ميلادي استانيسلاوسكي بازيگر ، كارگردان و روش شناس سوئدي ديده به جهان گشود. وي توانست در طول عمر كاري خويش روش خاصي را در بازيگري ارايه كند . بسياري از بازيگران امروزي ، روش بازيگري او را كه به  نام استانيسلاوسكي شهرت يافته است ، در ارايه هنر بازيگري  به كار مي گيرند .
 
تولد رودلف كريستوف اوكن :
در چنين روزي اوكن فيلسوف ايده آليست آلماني  ديده به جهان گشود . وي در سال 1908 ميلادي موفق به دريافت جايزه نوبل شد .

تولد دوروتي استلا گيبونز :
 گيبونز نويسنده انگليسي در چنين روزي در سال 1902 ميلادي متولد شد ." مزرعه راحت سرد " عنوان مهمترين اثر اوست .

تولد امبرتو اكو :


 اكو نويسنده مشهور ايتاليايي در چنين روزي در سال 1932 ميلادي ديده به جهان گشود . "نام گل سرخ "  عنوان مهمترين اثر اوست . همين رمان وي توانست در سال 1981 برنده جايزه استراگا و مد يسي در ايتاليا و فرانسه شده است . "آونگ فوكو"  و "جزيره روز پيشين"  عنوان ديگر آثار مهم اويند .

در گذشت  اركول پروكاچيني :
 پروكاچيني نقاش ايتاليايي در چنين روزي در سال 1595 ميلادي دار فاني را وداع گفت .

در گذشت آندره پي پلا تونوف :
 پلاتونوف نويسنده روس در چنين روزي در سال 1951 ميلادي در گذشت . "پروك "و "كتلوان"  عناوين مهمترين آثار ادبي اويند .

در گذشت الكساندر دوما :
 در چنين روزي در سال 1870 ميلادي الكساندر دوماي پدر دار فاني را وداع گفت .  الكساندر دوما از مشهورترين رمان نويس هاي فرانسه در سال 1803 در ويلر كوترت فرانسه به دنيا آمد. وي در بيست سالگي نويسندگي را با  نگارش  نمايشنامه‌هاي رمانتيكي چون  "هانري سوم و خواهرش" و آنتوني آغاز كرد .  او  در طول زندگي خود  سفرهاي بسيار  كرد. سه تفنگدار، كنت مونت كريستو ،  گردن بند خانم موتسورو، ملكه مارگو، ژوزف بالسامو، پاسداران چهل و پنج گانه، آموري، لاله سياه، تأثرات سفر، گودال جهنم، خدا وسيله ساز است، تبعيد شدگان، ابوالهول سرخ، آسكانيو، برج كج ، غرش توفان و قبل از طوفان از مهم ترين آثار اويند .

در گذشت ولفگانگ آماد ئوس موتسارت
در چنين روزي در سال 1791 ميلادي ولفگانگ آماد ئوس موتسارت نابغه موسيقي اتريشي دار فاني را وداع گفت . موتسارت موسيقيدان بر جسته اتريشي در سالز بورگ ديده به جهان گشود . وي  از سه سالگي نزد پدر لئو پولد موتسارت شروع به فراگرفتن موسيقي كرد . او در پنج سالگي تصنيف ساخت و نخستين اثرش  را پدرش يادداشت كرد . وي بعدها به وين رفت و در آنجا به ارايه آثار موسيقيي پرداخت . موتسارت پنجاه سمفوني نوشته است كه 41 تاي  آنها باقيمانده است . ازاپراهاي معروف او مي توان به ايدومنئو ، عروسي فيگارو  و ني سحر آميز اشاره كرد . چهار سال قبل از تولد موتسارت گونه موسيقايي كنسرتو به حد كمال خود رسيده بود و اين مسئله را مي توان در آثار آهنگسازان قبل از موتسارت مشاهده كرد والبته  هايدن و موتسارت آن را به كمال رساندند . فرم كنسرتو پيش از كلاسيك كه از دوران باروك به ارث رسيده بود با سبكي جديد انطباق يافت . موتسارت با آخرين كنسرتوها كه براي ويلن نوشت رومانتيسم را در موسيقي نويد داد   . 
  
در گذشت  آلبرت كبير :
درچنين روزي در سال1230ميلادي آلبرت كبير فيلسوف و شيميدان آلماني درگذشت. وي درتحقيقات مستمر خود به ميل تركيبي عناصر از مهمترين و عمده ترين مباحث علم شيمي پي برد. آلبرت كبير به عنوان اولين كشف مهم خود دراين زمينه دريافت كه مي توان فلز مس را با آرسنيك سفيد كرد.