بندرعباس - خبرگزاری مهر: 13 مصوبه در بخش کشاورزی هرمزگان در دور سوم سفرهای استانی رئیس جمهور تصویب که تاکنون تنها اعتبار سه مصوبه آن هم به صورت نسبی تامین شده و مابقی این مصوبات در انتظار کمیسیون ماده 32 و اختصاص اعتبار هستند.

به گزارش خبرنگار مهر، کشاورزان هرمزگانی در سالهای اخیر با مشکلات مختلفی از جمله خسارات ناشی از خشکسالی، تگرگ و سرما زدگی به محصولات خود بوده اند اما این پایان بدشانسی آنها نبود و سایه شوم بیماری جاروی جادوگر باعث شد تا قطب اول تولید لیموترش در کشور و جهان با ضررهای کمرشکن روبرو شود و کشاورزان بسیاری به دلیل ناتوانی در پرداخت تسهیلات بانکی با ورزشکستگی روبرو شوند و سایه شوم پرداخت بدهیها شبی نسیت که آرامش از دست رفته کشاورزان را به آنها برگرداند.

کشاورزان هرمزگان حتی در سالهای اخیر با مشکل تامین هزینه حمل و نقل و فروش محصولات خود در بازار کشور روبرو شدند و دفن محصولاتی همچون گوجه فرنگی، خیار و پیاز باعث شد تا کمر خمیده کشاورزان بیشتر از گذشته متحمل دردی جدید باشد.

کشاورزی هرمزگان برای برون رفت از مشکلات متعدد با ارائه 13 مصوبه در سفر سوم رئیس جمهور و هیئت دولت به استان هرمزگان سعی کرد تا راهی برای شکوفایی دوباره و حل مشکلات پیش رو بردارد اما این بارقه امید که شاید تنها بتواند بخشی از خسارتهای وارده به کشاورزان را حل کند در پشت درهای بسته کمیسیون ماده 32 معطل مانده است.

عادل شهرزاد در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه بخشی از دلایل عدم اختصاص این اعتبارات به طولانی بودن اخذ مجوز کمیسیون ماده 32 و برخی دیگر نیز به تامین نشدن اعتبارات ملی بر می گردد، اظهار داشت: طولانی بودن اخذ مجوز کمیسیون ماده 32 به دلیل این است که این کمیسیون فقط  یک بار در سال برگزار می شود و زمان برگزاری این کمیسیون هنوز مشخص نیست که پیش بینی می شود در آذرماه سال جاری این کمیسیون تشکیل شود.

به گفته وی بر اساس ماده 32 قانون برنامه چهارم اعتبارات طرح های تملک دارایی های سرمایه ای جدید باید دارای ملاحظات فنی، اقتصادی و زیست محیطی باشد و از این نظر مورد تایید قرار گیرد.

 
اعتبار مبارزه با کشند قرمز به دلیل تامین اعتبار پرداخت نشده است
شهرزاد

وی به عناوین مصوبات دور سوم سفرهای استانی ریاست جمهوری اشاره کرد و افزود: پیش بینی ردیف مستقل اعتباری برای اصلاح و نوسازی نخیلات استان در لایحه بودجه سال90 یکی از مصوباتی است که بخش کشاورزی استان با سیاست گذاری و برنامه ریزی از آن بهره مند خواهد شد اما هم اکنون با طی مراحل قانونی و ارائه نتایج مطالعه توسط استان سیمای طرح مذکور تهیه شده و جهت اخذ مجوز کمیسیون ماده32 ارسال شده و مراحل اخذ این مجوز طولانی است.

مدیر امور برنامه و بودجه جهاد کشاورزی هرمزگان گفت: یکی دیگر از این مصوبات افزایش سهم دولت در بیمه طرحهای منابع طبیعی و آبخیزداری، تولید گوجه فرنگی و دام در سالهای زراعی 1389 و 1390 بوده که در شمار سیاست گذاری و برنامه ریزی هایی است که از قبال آن بخش کشاورزی منتفع می شود.

شهرزاد در خصوص میزان پیشبرد این مصوبه اعلام داشت: در خصوص بیمه مرتع اقدامی نشده و در تعرفه های جدید اعلام شده از سوی صندوق بیمه برای سال زراعی90-89 در محصول گوجه فرنگی سهم دولت پنج درصد افزایش یافته و مبلغ حق بیمه سهم کشاورز از 870 هزار ریال به 730 هزار ریال کاهش یافته است.

به گفته وی، اختصاص مبلغ 500 میلیارد ریال از محل اعتبارات ملی و مبلغ 100میلیارد ریال از محل اعتبارات استانی طی سالهای برنامه پنجم توسعه به منظور اجرای طرحهای آبخیزداری استان ازجمله دیگر این مصوبات است که از سال جاری و با آغاز برنامه پنجم پیگیری خواهد شد.

اعتبار مبارزه با کشند قرمز پرداخت نشده است

وی عنوان کرد: اختصاص مبلغ 10 میلیارد ریال به منظور مقابله با پدیده کشند قرمز در سال 1389 نیز یکی از این مصوباتی است که با وجود مکاتبات استانی و ملی تاکنون تامین اعتبار نشده است.

به گفته وی اختصاص مبلغ 20 میلیارد ریال برای اجرای طرح کمربند سبز بندرعباس به نسبت مساوی با استان طی سالهای 89 تا 91 یکی دیگر از مصوبات دورسوم سفر به شمار میرود که طرح کمربند سبز جهت مطرح شدن در کمیسیون ماده 32 تهیه شده و معطل مانده است.

شهرزاد اختصاص مبلغ 50 میلیارد ریال از محل کمکهای فنی اعتباری برای توسعه مکانیزاسیون کشاورزی استان طی سالهای 89 تا 91 را یکی دیگر از این مصوبات دانست و بیان داشت: طرح مذکور جهت ارائه به کمیسیون ماده 32 تهیه شده اما اعتبار آن تاکنون محقق نشده است.

وی به  تامین سرمایه اولیه صندوق حمایت از توسعه سرمایه گذاری در بخش کشاورزی به میزان 40 میلیارد ریال از محل فروش اموال غیر منقول مازاد بر نیاز سازمان جهاد کشاورزی در سطح استان اشاره کرد و اظهارداشت: مجوز فروش این اموال  صادر شده و در دو مرحله به مزایده عمومی گذاشته شده و تاکنون چهار مورد از این اموال به ارزش 30 میلیارد و 500 میلیون ریال به فروش رسیده 70 و درصد این مصوبه اجرایی شده که البته محل تامین آن از اعتبارات دولتی نبوده است.

وی اختصاص مبلغ 600 میلیارد ریال به منظور اجرای عملیات آب و خاک شامل آبیاری تحت فشار، تجهیز و نوسازی اراضی، آب و خاک تعاونیهای تولید و اجرای شبکه های آبیاری طی سالهای 89 تا91 را از جمله معدود مصوباتی برشمرد که 100 درصد حجم تعهد سال 89 محقق شده است.

شهرزاد اختصاص اعتبار به سیاستگذاری و برنامه ریزی مربوط به مطالعه طرح مبارزه وکنترل بیماری میوه سبز مرکبات "گرینینگ" در سطح 9 هزار هکتار از باغات استان و ناقل بیماری "پسیل مرکبات" و مدیریت بهزراعی باغهای با آلودگی پایین در بیماری جاروک لیموترش در سطح پنج هزار هکتار و ایجاد ردیف اجرایی مستقل به این منظور را در لایحه بودجه سال 90 را از جمله اعتباراتی دانست که اجرای آنها جهت اخذ مجوز کمیسیون ماده 32 معطل مانده است. 

وی تامین مبلغ 50 میلیارد ریال برای مبارزه با آفت پسیل مرکبات و جاروک لیموترش به طور مشترک از محل اعتبارات ماده 10 قانون را مورد دیگری از مصوبات دانست و عنوان کرد: برنامه اجرایی سال 89 و پیش بینی سطوح عملیاتی لازم جهت ابلاغ اعتبار تهیه شده وعلی رغم تهیه و ارسال برنامه تاکنون منابع مذکور تامین نشده است. 

وی در خصوص مورد بعدی مصوبات دور سوم سفرهای استانی یاد آورشد: اختصاص مبلغ 15میلیارد ریال به منظور تکمیل، تجهیز و توسعه فضاهای تحقیقاتی و آزمایشگاهی پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس از محل اعتبارات موسسه تحقیقات شیلات طی سالهای برنامه پنجم توسعه از جمله این مصوبات بوده که به همین منظور مقرر شد مبلغ  دو میلیارد ریال نیز از محل منابع استانی اختصاص یابد که منابع استانی این مصوبه اختصاص یافته اما این مصوبه نیز با عدم تحقق منابع مالی ملی مواجه شد.

کشاورزان در انتظار مصوبه تمدید یکساله بدهی کشاورزان خسارت دیده از خشکسالی

وی به مصوبه تمدید یکساله بدهی کشاورزان خسارت دیده از خشکسالی اشاره وتصریح کرد: براساس این مصوبه مقررشدکه مبلغ 120 میلیارد ریال از محل منابع برای پرداخت سود تسهیلات بانکی کشاورزان خسارت دیده استان ناشی از خشکسالی و تگرگ تا سقف 100 میلیون ریال تامین و در اختیار استانداری قرار گیرد تا از طریق بانکهای عامل توزیع شود که تاکنون منابع مالی این مصوبه  نیز محقق نشده است.

وی به مصوبه حل مشکلات صیفی کاران با همکاری بازرگانی وجهادکشاورزی، معاون برنامه ریزی ونظارت راهبردی رئیس جمهور و استاندار از طریق پرداخت یارانه حمل و نقل محصول اشاره کرد و گفت: این مهم جز سیاست گذاری و برنامه ریزی هایی است که  بخش کشاورزی از آن منتفع می شود و مصوبه مذکور در جلسه شورای تنظیم بازار سازمان بازرگانی مطرح و برنامه اعتبارات مورد نیاز تهیه و به وزارت بازرگانی ارسال شد که با وجود پیگیریهای مکرر از طریق وزیر جهادکشاورزی و معاونان برنامه ریزی و اموراقتصادی وزارت متبوع تاکنون نتیجه ای حاصل نشده البته در سال 88 مصوبه عملیاتی شده اما در سال 89 مصوبه تاکنون محقق نشده است.

وی با اشاره به مصوبه جبران خسارت باغداران خسارت دیده استان از بیماری جاروک جادوگر که قرار بود از طریق بانکهای عامل صورت گیرد نیز افزود: براساس این مصوبه مقرر بود کل مانده بدهی بابت سود و کارمزد تسهیلات بانکی باغداران مذکور محاسبه و به حساب بدهی دولت به بانکها منظور شود و شش درصد جرائم وجه التزام تسهیلات دریافتی توسط باغداران مذکور بخشوده می شود که اطلاعات میزان بدهی و بخشودگی مصوبه صورتجلسه نهایی شده و بانکهای صادرات، ملی و کشاورزی اقدام کرده اند ولی در سایر بانکها تاکنون اقدام نشده است.