مدیر کل مرکز هنرهای نمایشی تاکید کرد هنرمندان فعال در شهرستان‌ها در عرصه نمایش‌های آئینی و سنتی سهمی بسیار گسترده‌ دارند.

به گزارش خبرگزاری مهر، حسین مسافر آستانه مدیر کل مرکز هنرهای نمایشی درباره جشنواره آئینی سنتی گفت: درعرصه نمایش‌های آئینی و سنتی هنرمندان فعال در شهرستان‌ها سهمی بسیار گسترده‌تر از سایرین دارند؛ چه، ایشان با آن منابع ذخار فرهنگی عجین‌ترند. البته ناگفته پیداست که مسئولان امور نیز باید برای پاسداشت هنر اصیل و سنت‌ها و آیینهای این مرز و بوم، کمال هم و سعی خویش را انجام داده و حرمت هنرمندان و خانواده تئاتر را در این راه ارج وافر نهند.
 
وی در ادامه پیامش عنوان کرد: یکی از نظریه‌های مقوم پیدایی تئاتر، آنگونه که آراء اندیشمندان پیشرو قرن بیستم موید آن بوده؛ آیین است. شرق و حوزه خاورمیانه ریشه بسیاری از  این آیینهای بشری دانسته شده ودر این بین جغرافیای فرهنگی مرز و بومی کهن چون ایران، سهمی کلان داشته است.

وی افزود: امروز نیز هنر تئاتر که نمودی موجز از این آیین‌هاست و کرانش تا بی‌نهایت وسعت دارد، با سحر روایتش و عمق کلامش اینچنین معجزه‌آسا همه چیز را در بر می‌گیرد. باشد تا قدر این هنر، که راوی قلب‌های مردمان است را بدانیم و حالیا تا دست از کوشش و پژوهش و فعالیت نکشیم و حق مطلب ادا کنیم. البته ناگفته پیداست که مسئولان امور نیز باید برای پاسداشت هنر اصیل و سنت‌ها و آیینهای این مرز و بوم، کمال هم و سعی خویش را نموده و حرمت هنرمندان و خانواده تئاتر را در این راه ارج وافر نهند.

- همزمان با برگزاری پانزدهمین جشنواره بین المللی نمایش‌های آئینی و سنتی فیلم " تعزیه" به کارگردانی سید عظیم موسوی تهیه شده جهت ثبت در یونسکو به نمایش درآمد. این فیلم روز گذشته با حضور کارگردان و همراه با جلسه گفتگو و پرسش و پاسخ در طبقه دوم تالار وحدت در محل نخستین نمایشگاه نسخ، اسناد، البسه و عروسک های آئینی نمایش داده شد.

نخستین نمایشگاه آئینی و سنتی پانزدهمین جشنواره بین‌المللی نمایش‌های آئینی و سنتی از 23 تیرماه برپا شد و بازدید برای عموم آزاد است. در این نمایشگاه برای نخستین بار مجموعه عکس‌ها، اسناد، البسه، ماسکها، وسایل صحنه، اسناد صوتی و تصویری، عکس و شرح حال پیشکسوتان و عروسکهای آئینی و سنتی ارائه شده است. این نمایشگاه در راستای اهداف جشنواره برای معرفی و احیای میراث کهن نمایشی ایرانیان و با آرزوی برداشتن گام نخست برای حرکت به سوی تحقق تاسیس "موزه تئاتر ایران" افتتاح شده است.

- اردشیر صالح پور دبیر پیمایش و نمایش های تعزیه و میدانی جشنواره گفت: ماسک‌ها و سرویس‌های تکیه دولت همزمان با برنامه پیمایش جشنواره آئینی و سنتی به نمایش گذاشته می‌شود. ستاد جشنواره با هماهنگی مدیریت کاخ موزه گلستان در بخش پیمایش برنامه ریزی کرده است تا پس از بازبینی تماشاخانه‌های قدیمی تهران در خیابان لاله زار و فردوسی در کاخ موزه گلستان در موزه مردم شناسی و در تالار عاشورا علم و کتل، منبر و سرویس ها و ماسک های مربوط به تکیه دولت را به نمایش خواهند گذاشت.

وی ادامه داد: درهمین مکان و درجایگاه تکیه دولت بخشی از اجرای تعزیه توسط دو تن از پیشکسوتان اجراخواهد شد.همچنین، در دارالفنون ضمن بازدید یک قطعه نمایشی به اجرا در خواهد آمد.در تئاتر نصر نیز، دو پیش پرده توسط هنرمندان تئاتر صورت می گیرد. در ادامه این برنامه در سالن گلک ( عروسک و کودک) طبقه دوم موزه مردم شناسی گروه خمسه ای برای تماشاچیان اجرا خواهند داشت. 
  
- بخش "پاتوق سنتی کودک" از دوره گذشته به جشنواره بین المللی تئاتر آئینی سنتی اضافه شده است. این بخش در محوطه باز مجموعه تئاتر شهر همزمان با برگزاری جشنواره آئینی سنتی فضاهای ایجاد شده‌است تا علاقمندان کودک ونوجوان این جشنواره بتوانند در آن به بازی‌های سنتی ایرانی و تماشای اجراهای نمایش‌های سنتی ایران با بازی کودکان و نوجوانان بپردازند.

افسانه زمانی مسئول برگزاری این خش در ارتباط با ویژگی‌های"پاتوق سنتی کودکان" گفت: بخش "پاتوق سنتی کودک" با هدف آشنایی هر چه بیشتر کودکان و نوجوانان با نمایش‌های آئینی و سنتی ایرانی در جشنواره تئاتر آئینی سنتی طراحی شده است.کودکانی که از توانایی اجرای نقالی، تعزیه، خیمه شب بازی و حرکات موزون آئینی و سنتی ایران را برخوردار هستند، در طول روزهای برگزاری جشنواره به اجرای این نمایش‌ها از اقوام مختلف ایران می‌پردازند.

وی هدف برگزاری این بخش را همانند دوره گذشته آشنایی هر چه بیشتر کودکان با سنت‌هایی نمایشی ایرانی دانست و افزود: در این دوره از برگزاری بخش "پاتوق سنتی کودک" بخش تعزیه نسبت به دوره گذشته پربار‌تر شده و نمایش‌های شبیه خوانی نیز همچون اجرایی شبیه خوانی"مجلس حضرت سلیمان" در این بخش اجرا می‌شود. البته در بخش نقالی نیز تنوع نسبت به دوره پیش بیشتر شده و قصه‌های بیشتری نقل می‌شود.