روزنامه الاهرام مصر سفر اخير حبيب العدلي (العادلي) وزير كشور مصر را به ايران گامي در راستاي تقويت روابط دو كشور كه بيش از يك ربع قرن قطع مي باشد، عنوان كرد.

به گزارش خبرگزاري مهر ، روزنامه الاهرام مصر در گزارشي به قلم سعيد عبدالخالق درباره سفر وزير كشور مصر به ايران براي شركت در كنفرانس وزراي كشور همسايگان عراق نوشت : در سالهاي اخير نوعي همسويي و نزديكي ميان ايران و مصر بوجود آمده است و روابط دو كشور شاهد پيشرفتي در ضرورت احترام به يكديگر به رغم عدم از سرگيري روابط ديپلماتيك است  كه به زمان نياز دارد .

الاهرام نوشت : تبادل ديدارمسئولان بلندپايه ميان دو كشورو اظهاراتي كه پس ازهرديدار ايراد مي شود واحساسات تقدير ودوستي ميان مصر وايران را بيان مي كند همگي نشان از همسويي ميان تهران وقاهره است .

اين روزنامه افزود : مردم مصر و ايران با انتظار مي پرسند بعدا چه ؟

الاهرام نوشت : چند روز پيش حبيب العدلي وزير كشور مصر براي شركت در كنفرانس وزراي كشور همسايگان عراق به تهران سفركرده بود كنفرانسي كه در امتداد كنفرانس وزراي امور خارجه همسايگان كه اخيرا در شرم الشيخ براي حمايت از عراق برگزار شد و سفر اين وزير يك تحول مهم در روابط ميان دو كشور است بويژه اينكه روابط امنيتي در بيشتر اوقات به عنوان مانعي در مقابل پيشرفت روابط قرار داشته است .

اين روزنامه به ديدار وزير كشور مصر با همتاي ايراني خود اشاره كرده است و از قول موسوي لاري تمايل ايران را براي   تقويت روابط امنيتي در سطح دوجانبه ميان ايران و مصر اعلام كرد.



به نوشته الاهرام ، اين ديدار به نوبه خود موفقيتي براي سفر حبيب العدلي است كه ثابت كرد در سال هاي اخير كه توانمندي هاي وي به عنوان يك وزير سياسي كمتر از توانمندي هايش به عنوان يك وزير امنيتي نيست، وي از ديدگاه هاي مصر در يكي از بحران هاي خطرناك كه خاورميانه با آن روبرو است، سخن گفت و ازمخاطرات پيامدهاي منفي بي ثباتي در عراق بر كشورهاي همسايه و منطقه و جهان برحذر داشت.

الاهرام نوشت : حبيب العدلي بر ضرورت بالابردن اراده سياسي ملت عراق از طريق انتخابات آزاد كه عراق از طريق آن حاكميت كاملش را بدست آورد و سازمان هاي دولتي خود را ساماندهي كند، تاكيد كرد.

اين روزنامه در پايان نوشت : سفر حبيب العدلي به ايران اهداف متعددي را محقق كرد كه مهمترين آن تقويت روابط ميان مصر و ايران است . 

 شايان ذكر است احمد ماهر وزير امور خارجه مصر فوريه (بهمن 82) گذشته گفته بود كه مصر و ايران هر دو تمايل دارند روابط خود را از سرگيرند .به گفته وي ، ايران و مصر هر دو به از سرگيري و گسترش روابط دوجانبه تمايل دارند اما مسائلي وجود دارد كه بايد حل و فصل شود.

به گزارش مهر، ماهر در راس هياتي براي شركت در نشست هشت كشور اسلامي طي روزهاي 17 و 18 فوريه(28 و 29 بهمن) به تهران سفر كرد، درحالي كه منابع مصري اعلام كردند كه فشردگي برنامه ديدارها و تماس هاي رئيس جمهور مصر مانع حضور وي در نشست تهران شد، يك مسوول برجسته مصري به الشرق الاوسط گفت: دير رسيدن دعوت ايران تنها دليل انجام نشدن اولين سفر حسني مبارك به تهران نيست بلكه منقوش بودن تصوير خالد اسلامبولي قاتل انور سادات رئيس جمهور اسبق مصر در يكي از خيابانهاي پايتخت ايران مانع بروز تحول كيفي در روابط ايران و مصر شده است.

ماهر همچنين يك ماه بعد يعني مارس (اسفند ) گفته بود توافقنامه اصولي ميان مصر و ايران براي عادي سازي روابط دوجانبه به امضا رسيده است . ماهر تصريح كرد كه ايران و مصر براي عادي سازي روابط سياسي دوجانبه ميان خود عملا به يك توافقنامه اصولي دست يافته اند. به گفته وي ، تنها چيزي كه باقي مانده انجام برخي اقدامات است كه قاهره اميدوار است مدت انجام آن طولاني نشود.

احمد ماهر در سفر همان ماه به تهران براي شركت در نشست سران گروه "دي 8" با مقامات بلندپايه جمهوري اسلامي ايران از جمله محمد خاتمي رئيس جمهور و كمال خرازي وزير امور خارجه اين كشور ديدار و گفتگو كرد.

بحث از سرگيري روابط ميان مصر و ايران از مدت ها پيش با ديدار محمد خاتمي و حسني مبارك روساي جمهور دو كشور در داووس سوئيس و مناقشات مطبوعاتي در دامن زدن به برخي اختلافات ميان دو كشور وارد مرحله تازه اي شد.مبارك كه پيشتر برخي از مطبوعات از احتمال سفر وي به تهران خبر مي دادند، به نمايندگي از خود، احمد ماهر وزير امور خارجه مصر را براي شركت در نشست هشت كشور اسلامي به ايران اعزام كرد.

 روزنامه اليوم عربستان نيز همان زمان  به نقل از منابع مصري ادعا كرد: مصر براي از سرگيري روابط با ايران دو شرط گذاشته است .روزنامه اليوم به نقل از منابع مصري مدعي شد  كه مصر از سرگيري روابط با ايران را با  حل موضوع جزاير سه گانه و تحويل مظنونين به اقدامات تروريستي موجود در ايران از جمله ايمن الظواهري و سيف العدل كه وجودشان در ايران انكار مي شود، مشروط كرده است .

اين منبع مصري اعلام كردند با توجه به اينكه ايران خود روابطش را با مصر قطع كرده بود ، از سرگيري روابط در چارچوب تفاهم پروتكلي صورت مي گيرد و احتمالا بيانيه اي همزمان در تهران و قاهره در اين مورد صادر خواهد شد.
 
همان زمان ماهر وزير امور خارجه مصر ادعا كرد : مسوول به تاخير افتادن اعلان از سرگيري روابط دوجانبه، تحولات داخلي كنوني ايران است .وزير امور خارجه مصر بدون تكذيب يا تاييد شايعه مربوط به شرايط مصر براي از سرگيري روابط با ايران ، تحولات داخلي كنوني ايران را عامل به تاخير افتادن تصميم گيري در اين مورد اعلام كرد.

به گزارش مهر، در آن زمان  برخي رسانه هاي عربي شايعه كردند كه علت تاخير در از سرگيري روابط با ايران، به شرط هاي جديد مصر برمي گردد كه يكي از آنها موضوع سخت گيري ايران در موضوع جزاير سه گانه است كه از موانع عادي سازي روابط است.

ماهربدون اشاره به شايعه سازي رسانه هاي عرب، تنها به اين نكته بسنده كرد كه صحنه داخلي ايران و تحولات كنوني آن مسوول به تاخير افتادن تصميم در مورد ازسرگيري روابط است.

روزنامه القبس نوشته بود:  به اعتقاد كارشناسان وزارت امور خارجه مصر، منظور وزير امور خارجه سابق مصر از تحولات كنوني ايران، سرگرم شدن تهران  به مناقشه مربوط به رد صلاحيت برخي چهره هاي شاخص اصلاح طلب پارلمان ايران است .

به گفته اين كارشناسان ، اين اولين بار است كه ماهر تصريح مي كند كه پيش نويس طرح از سرگيري روابط وجود دارد اما تحولات داخلي ايران عامل تاخير در اين امر شده است.

درعين حال ناظران سياسي در مورد موضع مصر در مورد جزايرسه گانه معتقدند كه ديپلماسي مصر معتقد است كه هرگونه بهبود روابط اعراب با تهران به حل مشكلات موجود ميان آنها كمك خواهد كرد.به اعتقاد اين ناظران، امارات با همسويي وتقارب مصر و ايران مخالفت نمي كند اما فقط با عضويت ايران به عنوان ناظردر اتحاديه عرب مخالف است  .