معاون پژوهش و برنامه ریزی بنیاد ملی نخبگان با تشریح نحوه هزینه کرد گرنت های پژوهشی، گفت: دانشگاهها و مراکز پژوهشی که در ابتدا نحوه هزینه کرد گرنت پژوهشی را می پذیرند ولی آن را اجرا نمی کنند از لیست بنیاد حذف و نام آنها در لیست سیاه ثبت می شود.

به گزارش خبرنگار مهر، دکتر آریا الستی در نشستی در خبرگزاری مهر با بیان اینکه حذف این مراکز از لیست سیاه بنیاد به سادگی امکانپذیر نیست، افزود: مراکزی که در ابتدا نحوه هزینه کرد گرنت پژوهشی را می پذیرند ولی در نهایت آن را اجرا نکنند از لیست ما حذف می شوند.

نحوه پرداخت گرنت به نخبگان و پژوهشگران
 
وی به نحوه پرداخت گرنت های پژوهشی به پژوهشگران و نخبگان اشاره کرد و افزود: این حمایت های مالی به طور کامل به پژوهشگر اعطا می شود نه به موسسات پژوهشی و دانشگاه ها.
 
معاون پژوهش و برنامه ریزی بنیاد ملی نخبگان با بیان اینکه این بودجه در اختیار صندوق معاونت پژوهشی دانشگاه ها و موسسات پژوهشی که پژوهشگر در آن فعالیت می کند، قرار می گیرد، اظهار داشت: از طریق این صندوق حمایت های مالی به محققان اعطا می شود ولی طبق آیین نامه بنیاد ملی نخبگان، تعریف و تعیین پروژه در اختیار معاونت پژوهشی نیست بلکه این پژوهشگر است که پروژه تحقیقاتی را تعریف و گرنت پژوهشی را هزینه می کند.
 
وی با اشاره به برخی از انتقادات مبنی بر عدم پرداخت این حمایت از سوی معاونان پژوهشی به پژوهشگران، توضیح داد: بنیاد ملی نخبگان این اعتبار پژوهشی را از طریق یکی از موسسات علمی در اختیار پژوهشگر قرار می دهد از این رو ناگزیریم از قوانین آن موسسه تبعیت کنیم چراکه نمی توانیم بودجه ای به موسسه ای پرداخت و اعلام کنیم که خارج قوانین و ضوابط هزینه شود.
 
شکایت پژوهشگر از عدم پرداخت گرنت
 
الستی با تاکید بر اینکه گرنت های پژوهشی از نوع بودجه های ابلاغی است، ادامه داد: بر این اساس دانشگاه ها و یا پژوهشگاه ها نمی توانند از پرداخت آن عدول کنند که در غیر این صورت با شکایت پژوهشگر پیگیری می شود.
 
اختیارات پژوهشگر در نحوه هزینه کرد گرنت
 
وی به ماموریت های پژوهشگاه ها و دانشگاه ها در این راستا اشاره و اضافه کرد: طبق آیین نامه بنیاد تعریف پروژه و طرح تحقیقاتی مطلقا در اختیار پژوهشگر است. پیش بینی این آزادی عمل منجر به خلاقیت در پژوهشگر آنها می شود. علاوه بر این پژوهشگر در خرید تجهیزات از محل این گرنت و انتخاب همکار نیز آزاد است و دانشگاه و یا پژوهشگاه مربوط تنها می تواند به نمایندگی از بنیاد ملی نخبگان در دو مورد دخالت کند.
 
وی ادامه داد: این موسسات مجاز هستند که اولا مطمئن شوند پژوهش معرفی شده در حد و حدود گرنت پژوهشی است یا خیر و ثانیا گرنت پژوهشی اعطا شده در راستای اهدافی باشد که از سوی فرد پژوهشگر اعلام شده است.
 
معاون پژوهش و برنامه ریزی بنیاد ملی نخبگان به بروز برخی اختلاف سلیقه ها میان پژوهشگر و موسسه تحقیقاتی مرتبط اشاره کرد و یادآور شد: زمانی که در برآورد میزان اعطای گرنت پژوهشی میان پژوهشگر و موسسه مربوط اختلاف نظر ایجاد شود با مراجعه پژوهشگر به بنیاد این مشکلات حل و فصل می شود.
 
تجهیزات خریداری شده از محل گرنت متعلق به پژوهشگر است
 
الستی همچنین با تاکید بر اینکه تجهیزات خریداری شده از محل گرنت متعلق به پژوهشگر است، خاطر نشان کرد: امکانات و تجهیزاتی که از این طریق خریداری می شوند متعلق به پژوهشگر است اما چون پول به دانشگاه می رود و از طریق صندوق معاونت علمی هزینه می شود، چاره ای نیست جز اینکه تسویه حساب شود. برای تسویه حساب تجهیزاتی نیز باید برچسب دانشگاه زده شود که در این صورت این تجهیزات دیگر برای پژوهشگر نیست.
 
وی این مشکل را یک اشکال آیین نامه ای دانست و اظهار داشت: برای رفع این مشکل نحوه هزینه کرد را به دست پژوهشگر می دهیم و اعلام کرده ایم این هزینه را به موسسه، پژوهشگاه و یا دانشگاهی ببرید که طرح تحقیقاتی را پذیرش می کنند.
 
الستی با اشاره به برخی مواردی که پروژه ای در دانشگاهی مورد پذیرش قرار نگرفته است و در مراکز رشد دانشگاه دیگری اجرایی شده است، افزود: این حقی است که بنیاد ملی نخبگان برای محققان و استعدادهای برتر در نظر گرفته است.
 
عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی شریف با بیان اینکه مشکلات موجود در این زمینه را تکذیب نمی کنم، ادامه داد: در این زمینه تناقضاتی در رویه ها و مقررات و قوانین بنیاد ملی نخبگان و موسسات علمی و پژوهشی وجود دارد که باید رفع شود.
 
الستی به بعضی از دانشگاه ها اشاره کرد که از بنیاد ملی نخبگان به دلیل جذب بالای پژوهشگران و استعدادهای برتر چند صد میلیون تومان در سال کمک مالی حمایتی دریافت کرده اند.