به گزارش خبرنگار مهر در عسلویه، محمد علی آبادی امروز در جمع خبرنگاران با بیان اینکه سیاست فعلی ایران توسعه همکاریهای دو و سه جانبه در بخشهای صنایع نفت، گاز و پتروشیمی با عراق و سوریه است، گفت: این 3 کشور اسلامی در یک منطقه حساس و استراتژیک عرض خاورمیانه قرار گرفته اند و باید با استفاده از ذخایر و امکانات نفت و گاز خود روابط سه جانبه را توسعه دهند.
سرپرست وزارت نفت با تاکید بر اینکه پیشنهاد ساخت خط لوله مشترک گاز ایران، عراق و سوریه برای نخستین بار توسط وزارت نفت مطرح شده است، تصریح کرد: قرار است پس از امضای تفاهمنامه امروز یک کمیته مشترک راهبردی با مشارکت مدیران و کارشناسان هر سه کشور به منظور سرمایه گذاری در ساخت و بهره برداری از این خط لوله 5 هزار کیلومتری تشکیل شود.
این عضو کابینه دولت با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران به جز رژیم اشغالگر قدس آمادگی همکاریهای نفتی و گازی با تمامی کشورهای جهان را دارد، اظهار داشت: ایران به عنوان یکی از بزرگترین دارندگان ذخایر گازی جهان می تواند انرژی مورد نیاز عراق و سوریه را تامین کند.
این مقام مسئول همچنین با اشاره به مصرف روزانه بیش از 500 میلیون متر مکعب گاز طبیعی توسط کشورهای اروپایی بیان کرد: ایران علاوه بر سوریه و عراق آمادگی ترانزیت گاز خود را از مسیر این دو کشور به دریای مدیترانه و سپس سایر کشورهای متقاضی اروپایی را دارد.
علی آبادی با یادآوری اینکه ساخت لوله مشترک گاز بین 3 کشور علاوه بر دستاوردهای اقتصادی از مزیتهای متعدد سیاسی و اجتماعی و امنیتی هم برخوردار است، تاکید کرد: در حال حاضر مذاکراتی با چند فاینانسور اروپایی و بین المللی برای تامین منابع مالی ساخت این خط لوله 5 هزار کیلومتری گاز انجام شده است.
سرپرست وزارت نفت گفت: این امکان وجود دارد که اگر فاینانسورهای اروپایی پیشنهاد قابل توجهی ارائه کننده امکان پیش فروش گاز به آنها وجود دارد.
وی با تاکید بر اینکه تا کنون هیچ گونه نامگذاری رسمی بر روی خط لوله گاز ایران، عراق و سوریه انجام نگرفته است گفت: ایران برای فروش گاز خود هیچ گونه نگرانی ندارد.
آخرین وضعیت پروژه های صادرات گاز ایران
در این مراسم جواد اوجی هم در جمع خبرنگاران با بیان اینکه تاکنون بیش از 37 میلیارد دلار در میدان مشترک پارس جنوبی سرمایه گذاری شده است، گفت: به زودی 54 میلیارد دلار سرمایه گذاری جدید برای توسعه و تکمیل فازهای باقیمانده پارس جنوبی انجام می گیرد.
مدیر عامل شرکت ملی گاز ایران با تاکید بر اینکه هم اکنون ایران با در اختیار داشتن بیش از 33 تریلیون متر مکعب ذخایر دومین ذخیره بزرگ گاز جهان را در دست دارد، تاکید کرد: در شرایط فعلی ظرفیت تولید گاز ایران حدود 600 میلیون متر مکعب در روز بوده که با تکمیل فازهای باقیمانده فازهای پارس جنوبی این ظرفیت به 1.3 میلیارد متر مکعب در روز افزایش می یابد.
معاون وزیر نفت با اشاره به راه اندازی 10 فاز مشترک پارس جنوبی، یادآور شد: هم اکنون به طور متوسط روزانه 240 میلیون متر مکعب گاز از مخزن مشترک پارس جنوبی برداشت و پیش بینی می شود تا 3 سال آینده تمامی 19 فاز باقیمانده میدان مشترک به بهره برداری برسد.
این عضو هیئت مدیره شرکت ملی گاز همچنین با اعلام اینکه به زودی به طور متوسط روزانه 200 تا 250 میلیون متر مکعب ظرفیت برای صادرات گاز ایران به کشورهای مختلف جهان ایجاد می شود، گفت: در شرایط فعلی ایران پس از گازپروم روسیه بزرگترین ظرفیت خط لوله انتقال گاز طبیعی جهان را در اختیار دارد.
اوجی با اشاره به موقعیت استراتژیک و جغرافیایی ایران برای صادرات گاز از دو مسیر خشکی و دریایی از تکمیل و راه اندازی خط لوله شمال و شمال شرق برای افزایش واردات گاز از ترکمنستان، ساخت خط لوله هفتم سراسری برای صادرات گاز به پاکستان، هند و چین و ساخت خط لوله ششم سراسری برای صادرات گاز به کشورهای عراق، سوریه و ترکیه و سایر کشورهای اروپایی خبر داد و افزود: با تکمیل و راه اندازی خط لوله ششم سراسری روزانه امکان انتقال 110 میلیون متر مکعب گاز به ترکیه، کشورهای اروپایی، عراق و سوریه فراهم می شود.
این مقام مسئول همچنین از موافقت عراق و سوریه و ترکیه برای ترانزیت گاز ایران خبر داد و یادآور شد: به زودی برای نهایی کردن قرارداد 10 میلیارد دلاری گاز ایران، عراق و سوریه یک کارگروه مشترک تشکیل می شود.