مصطفی رحماندوست شاعر، نویسنده و مترجم کتابهای کودک و نوجوان در گفتگو با خبرنگار مهر درباره ارائه سیر مطالعاتی به نوجوانان تصریح کرد: بهنظرم سطح مطالعه نوجوانان در حدی است که اصلا نباید به اینکه چه میخوانند و بهتر است چه بخوانند فکر کرد، بلکه در این احوال باید تنها به این فکر کنیم که فقط کتاب بخوانند تا به خواندن علاقهمند شوند.
وی با ذکر این نکته که دوره نوجوانی چندان زمان انتخاب نیست و باید علاقهمندی در افراد ایجاد شود، گفت: در آموزش و پرورش معمولا راه و برنامهای برای علاقهمند کردن افراد به مطالعه آزاد وجود ندارد و ساعتهای مطالعهای که اختصاص دادهاند نیز بیفایده بوده؛ چرا که بلافاصله ساعتهای مطالعه تبدیل به تمرین درسهای سخت شد. از همین رو برای علاقهمند شدن نوجوانان به مطالعه بهتر است تعدادی کتاب پرجاذبه و پرکشش را بدون وسواس زیاد درباره محتوای آنها، چاپ کرد تا بچهها در مرحله اول فقط بخوانند.
این نویسنده و شاعر کودک و نوجوان، سیر مطالعه را برای افرادی مفید دانست که اهل کتاب هستند، اما نمیدانند چه بخوانند. وی در اینباره بیان کرد: همه کتابهایی که برای نوجوان چاپ میشود، خوب است و نمیشود به او بگویی این کتاب را نخوان؛ مگر اینکه نوجوان به خواندن کتابهایی که در حوزه او نیست، علاقهمندی نشان دهد.
رحماندوست افزود: پیشنهاد کتاب مناسب برای مطالعه با ارائه فهرست میسر نمیشود و کتابخانهها باید کتابدار حرفهای داشته باشند تا به شیوه صحیح پیشنهاد کتاب دهند و از این طریق مخاطب خود را به خواندن علاقهمند کنند.
وی همچنین به کمبود کتابخانه برای بچهها اشاره و ابراز کرد: کتابخانههای مدارس انباشته از کتابهای کمک درسی است که مطالعه آنها را نمیتوان جزو مطالعه آزاد دانست. کتابخانههای غیردرسی هم شامل مساجد میشود و کانون پرورش فکری.
شاعر «صد دانه یاقوت» در پایان تاکید کرد: تعداد کمی از مساجد کتابخانه دارند و کتابهایشان هم مذهبی است که مخاطبان خاصی دارد. از همین رو مشکل قشر نوجوان ما که اهل کتاب نیستند با سیر مطالعاتی حل نمیشود و باید کتابداری حرفهای با محبت آنان را به خواندن علاقهمند کند که چنین کتابداری هم فعلا پیدا نمیشود.