محمود پوروهاب، شاعر کودک و نوجوان و سردبیر مجله سلام بچهها در گفتگو با خبرنگار مهر با تاکید بر اینکه هر کتابی برای سن خاصی تالیف شده و اگر در سن مناسب خود خوانده نشود، تاثیر مطلوبی نمیگذارد، تصریح کرد: گاه در کتابخانه برخی مدارس کتب مذهبی سنگینی وجود دارد که گرچه مفید هستند، اما برای قشر دانشآموز مناسب نبوده و معلوم نیست مدیر یا کتابدار به چه علت این کتب را انتخاب کرده است.
وی درباره ارائه سیر مطالعاتی نیز بیان کرد: بهتر است برای نوجوانان از ناشرانی کتاب تهیه شود که در زمینه کودک و نوجوان فعال و صاحبنام هستند یا کتاب نویسندگان فعال این حوزه تهیه شود. این دو شیوه بهتر از ارائه نام کتاب خواهد بود؛ چون ممکن است عدهای دسترسی به کتاب خاصی نداشته باشند.
این شاعر و نویسنده کودک و نوجوان به لیستهای کتابی که در انتهای کتابهای درسی ارائه میشود، اشاره کرد و گفت: در این لیستها ممکن است کتابهایی باشد که با سلیقه نوجوانی سازگار نباشد، اما در کل نوجوان باید بداند کتابهایی مناسب سن خودش مطالعه کند.
وی بهترین راهنما برای ارائه سیر مطالعاتی را معلم و کتابدار دانست و افزود: درحال حاضر بیشتر از اینکه مشکل چه خواندن داشته باشیم، مشکل کتابخوان نبودن این قشر را داریم.
پوروهاب تصریح کرد: عدم تمایل نوجوانان به مطالعات غیردرسی به شیوه تدریس در مدارس برمیگردد؛ حجم کتابهای درسی زیاد است و بچهها از کتاب خسته میشوند و کتاب غیردرسی را نیز مانند کتاب درسی میبینند. آنگاه از همه کتابها فراری میشوند.
سردبیر مجله سلام بچهها رشد سرگرمیهایی چون اینترنت و تلویزیون را نیز عامل توجه کم نوجوانان به کتابخوانی دانست و گفت: امروزه رشد سرگرمیهای دیگر به این غفلت دامن زده و به نظرم بهتر است برنامههای آموزش و پرورش به سمتی برود که حجم کتابهای درسی را کم کنند؛ چون اغلب آنها تنها ذهن دانش آموز را پر میکنند و سال بعد به فراموشی سپرده میشوند. همچنین تمام مقاطع تحصیلی نیز همان مباحث تکرار میشود.
وی افزود: از طرف دیگر باید برنامههایی برای رشد و توسعه کتابخوانی وجود داشته باشد؛ هم از سوی آموزش و پرورش و هم از سوی صدا و سیما باید برنامههایی برای معرفی کتابهای تازه وجود داشته باشد.