به گزارش خبرنگار پارلمانی مهر، متن کامل نطق احمد توکلی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی به این شرح است:
دفاع از وزارت آقای قاسمی برای نشان دادن اهلیت وی جهت تصدی این مسئولیت به دوش گرفتن متعهدات دولت در حوزه نفت است. سازگاری نسبی شخصیت، تجربه و برنامه او با این مسئولیت، که بحمدالله وجود دارد لابد در جای خویش خواهد آمد، بنده قصدم این است که به برخی شبهات که در رسانه های خارجی یا بعضا داخلی آمده است پاسخی در حد وسعم بدهم.
اولین اشکالی که هفته پیش در روزنامه انگلیسی فاینانشال تایمز 27 جولای و روزنامه آمریکایی وال استریت جورنال 28 جولای خوانده ام و بعد هم در برخی منابع داخلی همان را دیدم، این است که مدعی می شوند نقش اقتصادی سپاه در کشور با این انتخاب گسترش می یابد و جا برای بخش خصوصی تنگ تر می گردد. اضافه می کنند که با این سهم خواهی مهم، نقش سیاسی سپاه نیز برجسته تر می شود.
چنانچه خواهیم گفت این انتصاب به احتمال قوی چنین آثاری ندارد. ولی ابتدائا باید تصریح کرد که تبدیل سپاه به قدرت اقتصادی، به دلایل متعدد زیبانبار است.
اول آنکه با روح سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی در تعارض است و قطعا از بسط و رشد بخش خصوصی جلوگیری می کند چنانکه ما به فروش شرکت مخابرات حتی به تعاونی بازنشستگان سپاه به این دلیل و دلایل دیگر، معترض بوده و هستیم.
دوم آنکه به جایگاه مردمی و اسلامی سپاه که برای همه ما بسیار مهم است آسیب می زند زیرا به اقدامات سپاه در دفاع از امنیت و اقتدار نظام که وظیفه انکار ناپذیر این هاد پربرکت است، رنگ منفعت طلبی می باشد و این به هیچ وجه به صلاح انقلاب اسلامی نیست.
سوم این است که نیروهای فداکار سپاه را در معرض ابتلاء به فساد رایج در عرصه اقتصادی قرار می دهد.
چهارم و مهمتر این است که بکارگیری نیروها و تجهیزات نظامی در زمان صلح برای سازندگی، به ویژه در وضعیت تحریم، امر لازمی است ولی این مهم نباید به نقش گسترده اقتصادی برای نیروهای مسلح منجر شود که در این صورت خطر تمایلات مداخله جویانه در سیاست شکل می گیرد؛ خطری که امام رحمت خدا بر او باد به شدت از آن نهی فرموده بودند و رهبر بصیر ما نیز بر آن نهی تاکید دارند البته این غیر از وظیفه سیاسی سپاه در دفاع از انقلاب و دستاوردهای آن است. به رغم قبول همه اینها، به دلایل زیر، وزیر شدن آقای قاسمی مصداق این شبهات نیست:
سردار جعفری و قاسمی هیچ کدام تمایلی به این انتصاب نداشتند
1- اگر خواست و کارکرد برادر فداکارم، سردار عزیز جعفری، فرمانده کل سپاه را بازگو کننده تمایل و اقدام سپاه بدانیم که چنین است، در این مورد سردار جعفری و سردار قاسمی، هیچ کدام، نه تنها داوطلب چنین امری نبودند بلکه مدتها در برابر پیشنهاد آقای رئیس جمهور مقاومت می کردند و حتی در یک برهه شرط سختی را مطرح کردند تا آقای رئیس جمهور از پیشنهادش منصرف شود.
2- اگر سردار جعفری یا مهندس قاسمی می خواستند بر نقش سپاه در اقتصاد بیفزایند، می توانستند حیطه کار قرارگاه خاتم را گسترش بدهند نه آن که آقای قاسمی با قبول مسئولیت وزارت، حتی سپردن کار جدید به قرارگاه را دشوار سازد تا به رانت خواری متهم نشود.
3- خبر دارم سردار قاسمی در برابر امتیاز طلبی یکی از همکارانش در سپاه برای استخدام فرد خاصی از نزدیکانش محکم ایستاد و بر صلاحیت و قواعد تاکید کرد چنین فردی حاضر نخواهد بود خود را فدای گسترش نفوذ دیگران سازد.
4- آقای قاسمی می دانست که وقتی در معرض رای قرار گیرد همین مباحث و مشابه آن مطرح خواهد شد. پس همین حرف ها پیمانی است بین ما نمایندگان مردم با او که کارش تنها برای حفظ مصالح نظام در عرصه نفت باشد نه گرایش های صنفی، نهادی،نه تن دادن به توقعات غیر قانونی از مجلس و دولت.
اگر سپاه به دنبال سهم خواهی بود چرا سپاه به حذف نازیبای وزرای قبلی اعتراض نکرد؟
5- اگر سپاه به دنبال سهم خواهی در قدرت سیاسی بوده است که وزیر شدن قاسمی یک مصداق آن قلمداد شود، چرا سپاه به حذف نا زیبا و مسئله دار فتاح، صفار هرندی و میرکاظمی که هر سه سپاهی اند به راحتی تن داد و هیچ اعتراضی در آشکار و نهان از سپاه شنیده نشد؟
سپاه از این نمد کلاهی برای خویش ندوخته است
بنا به دلایل مذکور، این معرفی نه تلاش برای گسترش قدرت اقتصادی، را نشان می دهد و نه پیگیری، تعمیق نفوذ سیاسی را سپاه از این نمد کلاهی برای خویش ندوخته است.
اشکال دوم: به این معرفی چنین عنوان می شود که چون مهندس قاسمی سپاهی است اگر رای بیاورد نظارت بر کار وزیر سخت می شود و اکثر نمایندگان به دلیل احترام این نهاد، یا رودربایستی یا ملاحظه کاری های ناسالم، اعمال نظارت نخواهند کرد.
پاسخ این است که:
اولا، اگر سپاهی بودن وزیر مانع نظارت مجلس است، نمایندگان باید از نظارت باید از نظارت بر وزیر کشور بیشتر بپرهیزند تا وزیر نفت، مگر سپاهی بودن نجار، وحیدی، صفار هرندی، فتاح و یا میرکاظمی مانع تذکر سئوال و تحقیق و تفحص و طرح استیضاح آنان در مجلس شده که حالا نگران ناممکن شدن نظارت بر قاسمی باشیم؟
ثانیا، مگر با خود سپاه در مجلس در صورت لزوم برخورد صورت نگرفته است؟ کم بوده مواردی که کمیسیون ها از سپاه سئوال و بازخواست کرده اند؟ حرمت و محبوبیت سپاه برای اکثریت نمایندگان مانع نظارت نیست.
اشکال سوم: موضوع قرار داشتن نام آقای مهندس قاسمی در فهرست تحریم است.
اول آنکه تحریم بینالمللی متوجه مهندس قاسمی نیست. تحریم بینالمللی متوجه قرارگاه خاتم است، با این توهم که این قرارگاه در فرایند رشد دانش هستهای فعال است و این فرآیند هم به زعم دشمنان به بمب هستهای خواهد کشید.
دومین دلیل این است که به رغم آنکه قاسمی را اتحادیه اروپا و آمریکا، فراتر از سازمان ملل، در لیست تحریم قرار دادهاند، هم اکنون او به راحتی به سفر خارجی میرود.
سوم آنکه دکتر صالحی وزیر محترم امور خارجه نیز در سمت پیشین خود چنین وضعیتی داشت ولی پس از رای اعتماد مجلس، موضوع بیاثر شد.
اشکال چهارم درباره معرفی آقای مهندس قاسمی برای وزارت نفت چنین مطرح میشود که اولاً به دلیل تحریم و ثانیاً به دلیل عدم همکاری دولت تحت فشار جریان انحرافی، قاسمی شکست میخورد و مجبور است در نیمه راه کناره گیری کند یا کنارش خواهند گذاشت. آن وقت آبروی سپاه و نظام آسیب میبیند.
این اشکال نیز به چند دلیل وارد نیست.
اول. قرار داشتن نام آقای مهندس قاسمی در فهرست تحریم، چنانکه گفتم چندان جدی نیست.
دوم. مگر عدم توفیق وزرای دیگر که مثلاً از دانشگاه و یا صنعت وارد کابینه شدهاند آبروی دانشگاه یا صنعت را به چالش میکشد که به فرض وقوع چنین حالتی برای آقای قاسمی، سپاه آسیب ببیند؟ هر کس مسئول کار خودش است.
سوم. آقای مهندس قاسمی چنانکه برایم نقل کرد در صحبت با جناب آقای رئیس جمهور به ایشان صریحاً گفته است که برخی را از نفت کنار خواهد گذاشت و معاونانش را نیز خودش بر میگزیند و آقای احمدینژاد نیز تصریح کردند که هماهنگی با رئیس جمهور در نصب معاونان طبق قانون است و من توقعی بیش از قانون از شما ندارم. این نحوه تعامل عقلانی و قانونی، استقلال وزیر را تامین میکند و در عین حال هماهنگی وی با رئیس جمهور را که امر لازمی است فرو نمی گذارد.
چهارم. با توجه به آنچه گفته شد و ویژگی های مثبت آقای مهندس قاسمی احتمال موفقیت او در این مسئولیت بالاست. بنابراین فشار و دسیسه فاسدان و منحرفان انشاءالله کارساز نخواهد بود.
اشکال پنجم و آخر این است که گفته می شود جریان انحرافی میخواهد با این نصب، سپاه را نسبت به خود منفعل سازد و خوش را نزد نیروهای وفادار به نظام تطهیر کند.
پاسخ این اشکال بر فرض صحت، این است که اولاً سپاه با درایتی که دارد و مهندس قاسمی با اعتقادی که به ولایت فقیه و عزت ایران اسلامی دارد، حساب امور مختلف را از یکدیگر جدا میکنند. برخورد جدی در تبعیت از مقام رهبری با جریان منحرف و فاسد یک امر است و خدمت به کشور و همکاری با رئیس جمهور در عرصه مهم اقتصادی و سیاسی نفت امری دیگر. ثانیاً به فرض که کج اندیشان کج رفتار با نیت سوئی معرفی مهندس قاسمی را کارسازی کرده باشند. وقتی وی در قیاس با دیگرانی که در گذشته بودند و یا نسبت به کسانی که به جای وی مطرح و یا احتمالا مطرح خواهند شد برای حمل این بار گران به طور نسبی ویژگی های برجسته ای دارد و می دانیم با منحرفان همراهی نخواهد کرد، نباید در سپردن این مسئولیت به وی کوتاهی کنیم.
معرفی قاسمی به عنوان وزیر نفت، یکی از انتخاب های مناسب احمدی نژاد در دو دوره
معرفی مهندس قاسمی به عنوان وزیر نفت، یکی از انتخاب های مناسب دکتر احمدی نژاد در این دو دوره بوده است. ان شاء الله با رای بالا به مهندس قاسمی وی را در عرصه خارجی نفت، اصلاح و تقویت صنعت نفت و مقاومت در برابر فشارهای نادرست احتمالی پشتیبانی کنیم.
اگر مجلس محترم این گونه دلایل را کافی دانست و به مهندس قاسمی رای داد، که ان شاء الله چنین خواهد بود، امیدوارم سه توصیه راهبردی که تقدیم می کنم برایش به کار آید:
1- دلخوری از دولت در بدنه نفت زیاد است. تعویض های پی در پی و بی اعتنایی به نظرات کارشناسی داخل نفت آنان را رنجانده است. اگر قاسمی بخواهد فرمانده باشد این رنجش به سپاه نیز سرایت خواهد کرد و هزینه افزایش خواهد یافت. مهندس قاسمی ! وزیر باش. برادری مهربان و نیازمند نظر و عمل نفتی ها. صنعت نفت به رفتاری عقلانی و ترمیم اخلاقی محتاج است.
2- در برنامه های مهندس قاسمی بر محورهای زیادی تاکید شده است. برادر قاسمی! دو سال بیشتر وقت نداری. توانت گر چه بالاست اما اگر پراکنده اش کنی در این مدت اندک، کم ثمر و بی نتیجه خواهد شد. روی دو موضوع اساسی تمرکز کن: اول، جهت کاهنده تولید نفت خام را برعکس کن. دوم، تولید گاز را از رکود خارج ساز . بقیه کارها را جزئیاتی بدان که باید در خدمت این دو هدف تحول یابند.
3- دولت، بیش از همه بخش ها، در نفت و گاز سرمایه گذاری می کند. به همین دلیل پیمانکاران بهترنی فرصت برای ارتقای توانایی خود و انتقال فناوری به کشور را دارند. متاسفانه بیشتر پیمان ها و اغلب با ترک تشریفات مناقصه، به نهادها و شرکت های نیمه دولتی و دولتی داده می شود. آن ها هم در بسیاری از موارد نه به شکل معقول پیمانکار عمومی بلکه به شکل دلال، پیمان را بین شرکت های خصوصی دسته دوم تقسیم می کنند. این وضعیت هزینه پروژه ها را برای ملت افزایش می دهد. زمینه های فساد را در شرکت ها و نهادهای مزبور بالا می برد و دلسوزی را برای شرکت های خصوصی و بی اعتمادی فعالان اقتصادی را نسبت به نظام درپی دارد.
مهندس قاسمی عزیز! تو از نهاد پاسدار انقلاب اسلامی به نفت می روی این روند را دگرگون کن به ویژه اگر در قرارگاه خاتم باشد. که وصی بر حق خاتم الانبیا صلی الله علیه و آله فرمود: آنکس که خود را مرتبه پیشوایی قرار می دهد باید پیش از تربیت دیگران به تربیت خویش بپردازد و پیش از کار زبانی با رفتار خوب به تادیب دیگران قیام کند.
به گزارش مهر، احمد توکلی که قرار بود طبق نوبت پس از نطق مخالفت علی اکبر اولیا به عنوان موافق سخن بگوید، به دلیل برداشت خاص علی لاریجانی از سخنان اولیا که معتقد بود در سخنان خود مخالفت خاصی با رستم قاسمی وزیر پیشنهادی نفت نکرده است، از قرائت نطق خود منع شد.