خبرگزاری مهر - گروه دین و اندیشه: کارشناسان و صاحبنظران حوزه اندیشه با اشاره به اینکه فلسفه اسلامی در واقع همان فلسفه فیلسوفان ایرانی است، عنوان کردند: واژه فلسفه اسلامی را برای فیلسوفان ایرانی بکار برده‎اند.

مجتهدی: فیلسوفان ایرانی تأثیرات بسیاری بر غربیها داشته‌اند

دکتر کریم مجتهدی در مورد فلسفه اسلامی و تأثیر آن بر تفکر غرب از قرون وسطی تا امروز گفت: تقریبا از دوره امپراطوری مقدس ژرمنی از قرن هشتم میلادی بطور مستقیم توجهی به کشورهای شرقی از سوی غربیان بوجود آمد. البته نه اینکه به منابع و فرهنگ مسلمانان توجه داشته باشند بلکه به صنایع و امکانات مادی مسلمانان بویژه در نحوه و پرورش کشاورزی  توجه کردند.

وی افزود: غربیها در کشاورزی خاورمیانه جستجوهای زیادی کردند. ولی وقتی تحولات فرهنگی در اروپا شکل گرفت در اوایل قرن نهم و دهم و قرن یازدهم یعنی دوره امپراطوری هارون الرشید در سرزمینهای اسلامی، غربیان به حکمت مسلمانان توجه زیادی نشان دادند. بویژه از زمان جنگهای صلیبی میان مسلمانان و صلیبیون مسیحی که در هفت دوره در دوقرن به طول انجامید با اینکه بین ایندو خشونت شدیدی بوجود آمد ولی در عین حال غربیها با امکانات مادی و عملی مسلمانان آشنا شدند و استفاده‏های زیادی از پیشرفت مسلمانان کردند.
 
عضو گروه غرب شناسی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در ادامه تصریح کرد: غربیها ابتکارات مسلمانان را جذب کردند و در صنایع و علوم خود بکار بستند. آنها از قرن سیزدهم که دانشگاهها در آنجا تأسیس شد و بنیان گرفت هم از حوزه‏های علمیه و مدرسه نظامیه بغداد استفاده و تقلید کردند. برای مثال از دروسی که فلاسفه ایرانی و مسلمان تدریس می‎کردند هم از نظر محتوا هم در ظواهر و سبک تدریس تقلید کردند.
 
صانعی: فیلسوفان اسلامی اغلب ایرانی هستند
 
دکتر منوچهر صانعی دره‎بیدی در مورد جایگاه امروز فلسفه اسلامی در جهان هم گفت: برای اولین بار مرحوم علامه طباطبایی 50 سال پیش از واژه فلسفه اسلامی در نوشته‎های خود استفاده کرد و آنهم بخاطر این بود که غربیها می‎گفتند فلسفه عرب و او برای اینکه می‎خواست این واژه را کنار بزند و اصلاح کند واژه فلسفه اسلامی را برای فیلسوفان ایرانی بکار برد.
 
استاد گروه فلسفه دانشگاه شهید بهشتی افزود: تا آنجاییکه بر ساختار نوشته‏های فیلسوفان ایرانی مربوط می‎شود اگر کسانی باشند که این فلسفه را درست شناخته باشند و درست بشناسانند شرطش آشنایی با فلسفه غرب است. یعنی شما وقتی ابن سینا را می‎فهمید که ارسطو و افلاطون و نوافلاطونیان را خوانده باشید. البته این فلسفه حرفی برای گفتن دارد.
 
این محقق و پژوهشگر حوزه فلسفه تصریح کرد: اصل این فلسفه خرد دوستی و پرورش علم بوده که بتدریج آن را به جریانهای صوفیانه کشیدن و به مسائلی که ربطی به زندگی ندارد ربط دادند . ولی می‏دانیم که ابن سینا یک پزشک بود و شخصیت دیگری دارد و دیگر فیلسوفان اسلامی به تعبیر شما، بیشتر ایرانی هستند تا اسلامی.

قائمی نیا: عقل در فلسفه اسلامی خادم دین است

حجت الاسلام دکتر علیرضا قائمی نیا در مورد جایگاه فلسفه اسلامی در دنیای معاصر گفت: فلسفه اسلامی تواناییهای بسیاری دارد و می‎تواند در دنیای معاصر نقش مثبتی ایفا کند. توجه دادن اذهان به مفاهیم معنوی و ارتباط دین با فلسفه و عمل از مهمترین ضرورتهای فلسفه اسلامی است که می‏تواند در این حوزه‎ها تأثیرگذار باشد.
 
سردبیر فصلنامه "ذهن" در مورد ویژگیهای این فلسفه هم اظهار داشت: فلسفه اسلامی در واقع طیفی از فلسفه‎ها را در بر می‎گیرد به این معنا که همه فلسفه‎ها در یک نقطه با هم شریک هستند که آن عقل است. در فلسفه اسلامی عقل خادم دین است و قائل به این مسئله هستند که عقل به تنهایی نمی‎تواند به مسائل جواب بدهد ولی در نهایت با دین به تعارض نمی‎رسد و در حل نهایی مسائل باید از وحی کمک گرفت. همچنین باید گفت دستاوردهای فلسفه حقیقی نمی‎توانند با دین تعارض داشته باشند.
 
عضو پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در مورد اینکه  چگونه می‎توان از فلسفه اسلامی برای رفع مشکلات مدد گرفت گفت: مشکلات متفاوت هستند. فلسفه اسلامی برای مشکلات نظری راه حلهایی ارائه داده است ولی باید ببینیم چه راهکارهایی برای مشکلات متناسب با فلسفه اسلامی وجود دارد اینکه فلسفه اسلامی چه راهکارهایی برای مشکلات امروزی می‎تواند ارائه دهد یک کار دقیق و بلند مدت را می‏طلبد.
 
ثقفی: فلسفه اسلامی معضل پوچی فلسفه‎های مادی را حل می‎کند

دکتر سید محمد ثقفی در مورد جایگاه فلسفه اسلامی در دنیای امروزهم گفت: نهیلیسم و پوچ گرایی معضل اصلی بشر مدرن است که فلسفه‎های مادی مسبب آن هستند. فلسفه اسلامی و الهی با اعتقاد به غایت زندگی و روز قیامت و معاد این معضل را حل می‎کند. در زمان کمونیسم و فلسفه‎های مادی امام(ره) نامه‌ای به گورباچف نوشت و از نقص فلسفه مادی برای حل مشکلات بشر امروز گفت و از دو چهره شاخص فلسفه اسلامی یعنی ملاصدرا و ابن سینا برای حل مشکلات روزمره انسانها خبر داد.
 
استاد جامعه شناسی دین دانشگاه آزاد اظهار داشت: بحث وجود (ثابت و سیال) و رابطه حادث و قدم و اضافه شدن 105 موضوع به فلسفه یونان از خصلتهای اصلی فلسفه اسلامی است. همچنین حکمت متعالیه ملاصدرا که حکمت اشراق و هستی شناسی عقلانی و فلسفی را با هم تطبیق و وجود را خصلت اصلی خود قرار داد و حرکت جوهری ملاصدرا ازمسائل اساسی فلسفه اسلامی است.
 
ثقفی تصریح کرد: خصلت فلسفه اسلامی نوعی هدفمندی در انسان و جهان آفرینش است اینکه زندگی پوچ نبوده و معنادار است. فلسفه اسلامی بشر مدرن را در رهایی از گرفتاری این معضل رهبری می‎کند