اردبیل - خبرگزاری مهر: نمایشگاه عرضه مستقیم کالا ویژه ماه رمضان با عنوان "طرح ضیافت" در حالی دیشب در اردبیل بکار خود پایان داد که همچون سال گذشته رضایت خریداران و فروشندگان را فراهم نکرد و نشان داد که هنوز با خواسته های شهروندان فاصله زیادی دارد.

به گزارش خبرنگار مهر، این نمایشگاه که همزمان با سراسر کشور و به منظور تسهیل در تهیه و خرید کالا و مایحتاج مورد نیاز شهروندان برای ماه رمضان از جمله مواد خوراکی، پروتئینی، گوشت مرغ، مواد لبنی و نیز کالاهای نظیر روغن، برنج، شکر، قند و تخم مرغ برپا شد، با وجود برخی تفاوتها نسبت به سالهای قبل نتوانست رضایت شهروندان بویژه اقشار متوسط و ضعیف جامعه را در تمام زمینه های کیفی و خرید آرمانی کسب کند.

این تفاوتها که به نوعی تنها در نحوه برگزاری و با تاکید بر ارائه تخفیف 15 تا 25 درصدی نمود پیدا کرده بود، از اصولی مانند عرضه کالاهای کیفی و مطلوب و مشتری پسند غافل مانده و بی شک با توجه به استقبال و میزان خرید شهروندان، نتوانست رضایت عمومی و نسبی را کسب کند.
 
اینگونه نمایشگاه ها که همواره باید ارزان بودن و کیفیت مطلوب را به عنوان دو ویژگی مهم در رضایت مشتری مد نظر قرار داده و خواسته شهروندان و خریداران را برآورده سازد، به دلیل عدم توجه به مولفه های بازار و ذائقه مشتریان، در طول چند سال از زمان برگزاری، هرگز نتوانسته است به تعادل برسد.
 
با وجود این کاستیهای محسوس مسئولان برگزاری این نمایشگاه از استقبال چشمگیر مردم از نمایشگاههای طرح ضیافت در این استان خبر داده و به رضایت مردم در خصوص کیفیت کالاهای مورد عرضه اشاره کردند.
 
به عقیده این افراد سه شاخص کاهش قیمت، حذف واسطه ها  و نیز کیفییت قابل قبول و تنوع کالایی از مهمترین ویژگیهای نمایشگاه امسال بوده است.
 
تنظیم بازار هدف اصلی نمایشگاه
 
چنانچه سرپرست سازمان بازرگانی استان اردبیل نیز هدف از برگزاری این نمایشگاه را تنظیم و نظارت بازار و عرضه مایحتاج عمومی مردم و کالاهای پر مصرف در ماه رمضان با قیمت مناسب عنوان کرد بود و گفت: این نمایشگاه از چهارم تا 15 مرداد ماه به منظور عرضه انواع مواد غذایی از جمله، گوشت مرغ، گوشت سفید و قرمز، تخم مرغ، و برنج و روغن و ظروف یکبار مصرف و انواع حبوبات دایر شده بود.
 
 
صدیق بیک زاده با بیان اینکه نمایشگاه طرح ضیافت در قالب 120 غرفه با هدف توزیع اقلام پرمصرف و اجناس مورد نیاز خانواده ها با اولویت کالاهای مصرفی در ماه رمضان در محل دائمی نمایشگاه بین المللی اردبیل دایر شده بود، یادآور شد: در این نمایشگاه 60 واحد تولیدی از استان، تولیدات خود را به قیمتهای درب کارخانه به مصرف کننده ارائه کردند.
 
وی تاکید کرد: معرفی 20 واحد تولیدی محصولات لبنی جهاد کشاورزی استان اردبیل، عرضه مرغ گرم و تخم مرغ به قیمت عمده و واگذاری غرفه ها در مکان اصلی نمایشگاه به واحدهای تولیدی به صورت رایگان برای کاهش هزینه های واحد تولیدی از مهمترین ویژگیهای برگزاری این نمایشگاه بود.
 
این در حالی است که به نظر می رسد نمایشگاه طرح ضیافت استان اردبیل در هر سه ویژگی بویژه کیفیت و تنوع کالایی نتوانست رضایت خریداران و شهروندان را برآورده سازد و بسیاری از مردم نیازهای خود را به مانند سالهای گذشته از مراکز تجاری سطح شهر تهیه کردند.
 
تنوع و کیفیت کالاها مطلوب نبود
 
یکی از غرفه داران نمایشگاه طرح ضیافت امسال در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به استقبال ضعیف مردم اردبیل از نمایشگاه اظهار داشت: طی 10 روز از زمان برگزاری این نمایشگاه تنها سه روز استقبال در حد قابل قبولی بود، اما در سایر روزها استقبال شهروندان مطلوب و حتی در حد متوسط نیز نبود.
 
ناصر صفرزاده شایعه در مورد گرانی کالاهای عرضه شده در نمایشگاه، عدم تناسب کیفیت کالاها با ذائقه مشتری، دوری محل نمایشگاه از مرکز شهر، عدم اطلاع رسانی مناسب و... را از مهمترین دلایل عدم استقبال شهروندان اردبیلی از نمایشگاه ماه رمضان عنوان کرد.
 
وی همچنین با تائید اینکه کالاهای ارائه شده از سوی اکثر غرفه داران این نمایشگاه از کیفیت مطلوبی برخوردار نبوده است، اضافه کرد: به نظر می رسد که کیفیت و تنوع کالاهای عرضه شده در این نمایشگاه ها از سوی هیچ سازمان و ارگانی کنترل و تائید نمی شود.
 
این فروشنده تصریح کرد: علاوه بر این تنوع کالایی، قیمتهای ارائه شده از سوی اتحادیه ها، اصناف و سازمان بازرگانی نیز کارشناسی نبوده و موجب تضاد و دوگانگی و طبیعتا موجب عدم خرید مشتری می شود.
 
وی عدم وجود امکانات رفاهی و تفریحی بویژه ایاب و ذهاب در نمایشگاه برای خانواده ها را از نکات قابل توجه در کاهش میزان حضور مردم در این نمایشگاه برشمرد و افزود: برخی از غرفه ها نیز بدون ضابطه و بدون توجه به مسائل صنفی به دلالان و فروشندگان دره گرد واگذار شده بود که این امر بر قیمتها و کیفیت کالاها تاثیر گذاشته بود.
 
واگذاری غرفه های این نمایشگاه به افراد عادی و به اصطلاح غرفه داران و فروشندگان، دلال نیز از سوی مدیران نمایشگاه بین المللی اردبیل و با مبالغ بالا، از دیگر نکاتی است که عدم تعادل نرخ و کیفیت کالاها و در نتیجه استقبال اندک شهروندان را در پی داشته است.
 
اما مدیران این نمایشگاه و سازمان بازرگانی استان با رد این مطلب بارها به صورت غیرمستقیم از واگذاری غرفه های نمایشگاه به واحدهای تولیدی استان و به صورت رایگان خبر داده و اعمال  این سیاستها را به منظور کاهش هزینه های واحدهای تولیدی و حمایت از مصرف کننده عنوان کرده بودند.
 
 
حضور پررنگ دلالان در نمایشگاه
 
با این حال بسیاری از فروشندگان با انتقاد شدید از مسئولان نمایشگاه به عنوان متولی واگذاری غرفه ها به تولید کنندگان و فروشندگان، به دلیل واگذاری غرفه به برخی دلالان و افراد غیر مرتبط، این امر را عاملی برای ایجاد نابسامانیهایی در ارائه کالاها و خدمات به لحاظ کیفیت و قیمت عنوان کردند.
 
یکی از توزیع کنندگان موادغذایی استان اردبیل با اشاره به مشکلاتی که حضور دلالان در اینگونه نمایشگاه ها ایجاد می کنند، افزود: بسیاری از غرفه ها به تولیدکننده و حتی نمایندگی محصولات معتبر واگذار نشده بود.
 
حامد مستعد با بیان اینکه غرفه های این نمایشگاه حتی به افرادی برای فروش نوشابه، محصولات تزئینی، گل و... نیز واگذار شده بود، یادآور شد: مسئولان نمایشگاه تنها به اجاره غرفه ها توجه دارند و همین امر موجب شده که بسیاری از نمایشگاه های برگزار شده در اردبیل به بازار روز شباهت داشته و مورد استقبال مردم قرار نگیرد.
 
وی توجه به کیفییت اطلاع رسانی صحیح و مشتری مداری را از نقاط ضعف نمایشگاه های بهاره و ماه رمضان عنوان کرد و بیان داشت: این نگاه نمایشگاه های عرضه کالا و خدمات را شبیه بازار روز کرده است.
 
مردم به نمایشگاه های عرضه کالا اعتماد ندارند
 
یکی از خریداران و بازدید کنندگان این نمایشگاه نیز با تاکید بر اینکه قیمت مصوب و تخفیف خورده بسیاری از کالاها در این نمایشگاه از سوی فروشندگان رعایت نشده بود، گفت: علاوه بر این کیفیت کالاهای ارائه شده نیز مطلوب نبود.
 
 علی بهادرانی که با خبرنگار مهر گفتگو می کرد، وضعیت استقبال از نمایشگاه را از سوی شهروندان نامناسب دانست و تاکید کرد: مردم به دلیل برخی از مسایل اعتماد خود را به این نمایشگاه های عرضه مستقیم کالا از دست داده اند.
 
وی افزود: البته به دلیل ارائه کالاهای مصرفی و غذایی در نمایشگاه ماه رمضان این بی اعتمادی می تواند بی مورد باشد، اما نمایشگاه هایی نظیر نمایشگاه عرضه مستقیم کالا در موعد عید مهمترین دلیل در ایجاد بی اعتمادی بوده است.
 
بهادرانی جذب مجدد شهروندان به این نمایشگاه ها را سخت و نیازمند برنامه ریزی برای جلب اعتماد شهروندان دانست و اظهار داشت: مدیران و مسئولان باید برای برپایی این نمایشگاه ها کارشناسی کرده و نیاز سنجی کنند.
 
وی با بیان اینکه اجبار مردم را به انتخاب گزینه ارزان تر سوق می دهد، عنوان کرد: بنابراین برای موفقیت و تاثیرگذاری این نمایشگاه ها باید علاوه بر نظارت بر کیفیت کالاها، قیمت تمام شده نیز تفاوت چشمگیری با مراکز تجاری و سطح داشته باشد تا شهروندان برای خرید از آن ترغیب شوند.
 

 
 
نقش نمایشگاه ها در کنترل بازار انکارناپذیر است
 
در عین حال سرپرست سازمان بازرگانی استان اردبیل با اشاره به موفقیت آمیز بودن این نمایشگاه و استقبال مردم افزود: تنها در دو روز اول استقبال شهروندان چندان چشمگیر نبود که این موضوع نیز به بحث اطلاع رسانی مربوط می شد.
 
وی با بیان اینکه برپایی نمایشگاه های ماه رمضان و بهاره به صورت سالانه توانسته بسیاری از ناهنجاریهای بازار و افزایش قیمت را کنترل کند، تصریح کرد: سیاست دولت در این زمینه موفق و نتیجه بخش بوده است.
 
بیک زاده با اشاره به سرویس دهی مناسب، خدمات رسانی مطلوب و نظارت مستمر در توزیع کالاهای اساسی در این نمایشگاه، همکاری اصناف، اتحادیه های صنفی، شرکتهای تولیدی، فروشگاههای زنجیره ای و مراکز تعاونی را در برپایی مطلوب آن مهم ارزیابی کرد.
 
وی همچنین از توزیع 500 تن گوشت قرمز و مرغ منجمد در اردبیل همزمان با برپایی این نمایشگاه خبر داد و ابراز داشت: علاوه بر این 60 تن قند و شکر و 470 تن برنج در فروشگاههای زنجیره ای، شرکتهای تعاونی و نمایشگاههای عرضه مستقیم کالا توزیع شد که در کاهش گرانی در بازار تاثیرگذار بود.
 
این مسئول یادآور شد: در راستای سیاستهای دولت و کمک به ثبات بازار و حمایت از مصرف کنندگان به منظور تامین مایحتاج مردم از اول مرداد ماه سال جاری الی 20 مرداد ماه عرضه اقلام پر مصرف با تخفیف ویژه در فروشگاههای زنجیره ای استان آغاز شده و تداوم دارد.
 
***

به گزارش مهر، بی شک نمایشگاه های عرضه مستقیم کالا با عناوین مختلف به دلیل برخورداری از شاخصه هایی نظیر ارزانی علاوه بر تامین نیازهای بازار، بهترین فرصت برای تولید کنندگان، فروشندگان و اصناف مختلف است تا ضمن معرفی و فروش کالاها و محصولات خود، در واقع به رشد و شکوفایی، ارتقا تولید، اشتغالزایی و... دست یابند.
 
اما این نمایشگاه ها با برخورداری از مشکلات عدیده در ساختار و محتوا بنوعی دچار دور تسلسل بی پایان شده اند که غلبه بر آن تنها در قالب برنامه های منظم، نیازسنجی، تلاش برای تحقق اهداف در عمل، افزایش کیفی محصولات و... میسر خواهد شد.
 
نمایشگاه عرضه مستقیم کالا در ماه رمضان تحت عنوان "طرح ضیافت" در حالی بکار خود پایان داد که به مانند نمایشگاه بهاره در ایام عید و نمایشگاه های سالهای گذشته امید بسیاری از خریداران را برای خرید کالای مرغوب با قیمت مناسب ناامید کرد.
 
....…………………
 
گزارش: ونوس بهنود