تاریخ انتشار: ۱۷ مرداد ۱۳۹۰ - ۰۹:۴۰

کرج - خبرگزاری مهر: مؤسسه تحقیقات و توسعه صنعت چاپ و بسته بندی پیش رسانه، در جدیدترین گزارش آماری خود نگاهی اجمالی به آسیب شناسی صنعت چاپ در ایران و بررسی واردات کالاهای واسطه‌ای، سرمایه‌ای و مصرفی خارجی مرتبط با صنعت چاپ پرداخته است.

به گزارش خبرگزاری مهر، ‌در بخش آغازین این گزارش به معرفی صنعت چاپ ایران و جایگاه آن در منطقه خاورمیانه و جهان اشاره شده و در ادامه با معرفی بازارهای هدف این صنعت به ویژه در حوزه بسته بندی به بررسی نقاط ضعف و قوت واحدهای صنعت چاپ ایران پرداخته شده و نقش هر یک نهادهای متولی دولتی و اتحادیه های صنفی در توسعه نامتقارن این صنعت مورد نقد و بررسی قرار گرفته است.

در این پژوهش 40 صفحه ای که بر مبنای اطلاعات آماری گمرک جمهوری اسلامی ایران و سایر نهادهایی که فهرستشان در انتهای گزارش آمده، با بررسی هزاران قلم کالای وارداتی به کشور در سالهای 87 و 88 و تفکیک کالاهای مرتبط با صنعت چاپ به تحلیل اقلام مختلف وارداتی مرتبط پرداخته شده و حاوی جداول مقایسه ای متعددی است که اطلاعات آنها برای دست اندرکاران این حوزه تامل برانگیز است.

بر اساس این پژوهش در سالهای 1387 و 1388به ترتیب 5/1 و 6/1 میلیارد دلار از کل کالاهای وارداتی به کشور بصورت مستقیم با صنعت چاپ ارتباط داشته است که از نظر ارزش بیش از 3 درصد کل کالاهای وارداتی به کشور را شامل میشود.

امارات، آلمان، کره جنوبی، اتریش و چین به ترتیب با 323، 221، 193، 137 و 93 میلیون دلار صادرات به ایران مهمترین شرکای اقتصادی صنعت چاپ ایران در سال 87 بوده اند. در این سال بیش از 853 میلیون دلار انواع کاغذ و مقوا وارد کشور شده که با اضافه نمودن کاغذ تولید داخل از نظر وزنی 1/1 میلیون تن برآورد شده است. سهم اتحادیه اروپا از 5/1 میلیارد دلار 612 میلیون دلار بوده و جایگاه نخست را کسب نموده است. پس از کاغذ و مقوا، انواع پاکت و قوطی چاپ شده چند لایه برای بسته بندی های ماندگار (نظیر تتراپک و کامبی بلاک) با 128 میلیون دلار، ماشین های افست ورقی و رول با 86 میلیون دلار و دستگاههای کپی و پرینتر دیجیتال با 30 میلیون دلار بیشترین سهم در واردات را داشته اند.

در سال 1388 هم کشورهای امارات، آلمان، کره جنوبی، اتریش، چین و روسیه به ترتیب با 367، 208، 222، 117، 99 و 95 میلیون دلار صادرات کالا به ایران شرکای برتر خارجی اقتصاد صنعت چاپ ایران بوده اند.

در این سال انواع کاغذ و مقوا وارداتی حدود 857 میلیون دلار (معادل 52% ارزش کل کالاهای وارداتی مرتبط با صنعت چاپ) بوده و 135 میلیون دلار هم انواع ورق و جعبه های مقوایی تتراپک و کامبی بلاک آماده مصرف وارد کشور شده است. در سال 88 بیش از 114 میلیون دلار ماشین چاپ افست به ایران صادر شده است.

واردات کاغذ روزنامه به کشور در سال های 87، 88 و 89 به ترتیب 48،96 و49 میلیون دلار بوده و عمدتاً از کشورهای روسیه، امارات، کره جنوبی و سوئد انجام گرفته است.

در بخشی دیگر این گزارش به نظام تعرفه ای واردات کالا در صنعت چاپ انتقادات فراوانی مطرح شده و از تعرفه های غیرکارشناسی و غیرمنطقی با متوسط 19% به عنوان یکی از دلایل مهم افت کیفیت بسته بندی در ایران و عاملی برای ایجاد سوء استفاده از طرف برخی تولید کنندگان داخلی مواد مصرفی بی کیفیت نام برده شده است.

در پایان گزارش، محقق با ارائه راهبردهای پیشنهادی برای توسعه صنعت چاپ، نسبت به وابستگی شدید این صنعت به واردات و نیز عواقب مخرب سرمایه گذاری های گسترده نهادهای منتفع از بودجه های دولتی و عمومی در صنعت چاپ ایران هشدار داده شده است.

بخش های مختلف این پژوهش که به مدیریت مجید خسروی استاد دانشگاه و صاحبنظر این حوزه صورت گرفته عبارتند از: جایگاه صنعت چاپ ایران در منطقه خاورمیانه و جهان، کیفیت تولیدات واحدهای صنعت چاپ ایران، توسعه صنعت چاپ پیش نیاز توسعه بسته بندی و صادرات، طرح هدفمند کردن یارانه ها و تاثیر آن بر صنعت چاپ، تحریم های بین المللی و تاثیر آن بر صنعت چاپ، نظام تعرفه ای واردات کالا در صنعت چاپ ایران، صنعت چاپ در طرح آمایش صنعت، جایگاه مطالعات کارشناسی توسط سرمایه گذاران در صنعت چاپ، سرمایه گذاری خارجی در صنعت چاپ ایران، توسعه بی رویه چاپخانه های دولتی، نگاهی به واردات و صادرات کالاهای مرتبط با صنعت چاپ در سال های 1387 و 1388، جای خالی برخی تکنولوژی های نو در صنعت چاپ ایران، رقابت پذیری صنعت چاپ ایران در جهان، جایگاه نهادهای صنفی و راهبردهای پیشنهادی. 

مشاهده نسخه کامل آن به  آدرس اینترنتی www.pishrasaneh.org  امکان پذیر است.