"حسین نجابت" رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و انگلیس در گفتگو با مهر و در تشریح علل بروز اعتراضات انگلیس گفت: این اعتراضات تحرکی اجتماعی بوده و بدلیل وجود تبعیض در این کشور بروز کرده است، تبعیضی که موجب ایجاد حس ناامیدی و کم امیدی نسبت به آینده در اقشاری از جامعه شده و آنها را به اعتراض نسبت به وضع موجود وامی دارد. این ناامیدی نیز ناشی از نظام سرمایه داری است که نتیجه ای جز شکاف طبقاتی ندارد. همچنین رکود اقتصادی و بحرانهای مالی اخیر که کمک به نهادهای مالی با اعمال فشار بیشتر بر اقشار ضعیف را موجب شده، در اوج گیری این اعتراضات نقش داشته است.
وی افزود: در حال حاضر در اروپا رکود اقتصادی حاکم است و در این شرایط دردهای کهنه ناشی از نظام سرمایه داری بیش از گذشته خود را نشان می دهد. دردهایی نظیر تبعیض، پوچ گرایی و ناامیدی که سالها است در انگلیس دیده می شود به اعتراضات گسترده در این کشور انجامیده است.
دردهایی نظیر تبعیض، پوچ گرایی و ناامیدی که سالهاست در انگلیس دیده می شود به اعتراضات گسترده در این کشور انجامیده است. |
حسین نجابت |
نجابت واکنش دولت انگلیس به اعتراضات را غیرقابل قبول و مغایر با ادعاهای مقامات این کشور دانست و یادآور شد: خشونتی که در سرکوب معترضان انگلیس دیده می شود ناقض ادعای انگلیس در مورد بالا بودن آستانه تحمل در مقابل اعتراضات است، برای مثال استفاده از سگ و ورود به اماکن مسکونی به زور، خلاف ادعاهای مطرح شده است. اما این اقدامات از این نظر که ماهیت واقعی و دروغین بودن شعارهای دولت انگلیس را برملا می کند، برای مردم جهان آموزنده است.
وی تاکید کرد: اگر چیزی شبیه به اتفاقات انگلیس در دیگر کشورها رخ می داد آنها شروع به قلم فرسایی، موضع گیری و صدور بیانیه و قطعنامه می کردند اما در انگلیس می بینیم که نخست وزیر مدعی می شود اینها مشتی اراذل و اوباش هستند. این را با فتنه سال 88 در ایران مقایسه کنید و ببینید موضع انگلیس و رسانه های این کشور در این مورد چگونه بود. در آنجا هر کس سطل زباله ای آتش می زد و یا به اماکن عمومی حمله می کرد از سوی آنها عنوان مبارزان آزادی لقب می گرفت ولی در مورد انگلیس مدعی می شوند که معترضان آشوبگران و اوباش هستند. به همین دلیل مشخص شدن این دوگانگی در موضع گیری انگلیس به ارتقای آگاهی ملتهای جهان در مورد بی اساس بودن ادعاهای غرب کمک می کند.
نماینده مجلس شورای اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود اظهار داشت: سرمایه داری و فلسفه سیاسی غرب به پایان حیات خود رسیده است. هر چند در کشورهای مختلف سرعت روشن شدن این مطلب و نیز مدت زمان منتهی شدن به فروپاشی تفاوت می کند، اما این فروپاشی به طور قطع روی خواهد داد. نظام اقتصاد سرمایه داری امتحان خودش را پس داده و دیگر کسی بجز شیفتگان و عوامل غرب به آن اعتماد نمی کند. غربیها هر چقدر بتوانند حیات این نظام را با سرمایه، زور و بخصوص رسانه ادامه دهند، به این گونه اقدامات دست می زنند، اما علائم فروپاشی درچهره کشورهای غربی به خوبی پیدا است.
به گفته وی اعتراضات انگلیس بدلیل این که این کشور یک ترکیب جمعیتی خاص داشته و محل تلاقی برخی فرهنگها و از سوی دیگر تبعیضهای ناروا است زودتر خودش را نشان داده است. شاید بتوان برای مدتی با برخی تمهیدات این اعتراضات را کنترل کرد، اما بازهم از جای دیگر سرباز می کند. اینها اشکالاتی است که بطور جدی در ساختار نظام غرب وجود دارد.
غربیها هر چقدر بتوانند حیات این نظام را با سرمایه، زور و بخصوص رسانه ادامه دهند، به این گونه اقدامات دست می زنند، اما علائم فروپاشی در چهره کشورهای غربی به خوبی پیدا است. |
نجابت ریشه اعتراضات در خاورمیانه و در اروپا را یک چیز ارزیابی کرد و گفت: هر چند شکل و نوع آن در هر کشوری متفاوت به نظر می رسد، اما ریشه یکی است. اسلام خواهی و اصلاح خواهی که در میان توده های مردم خاورمیانه و شمال آفریقا هست و موجب این تحولات عظیم شده مشوق خوبی برای کسانی است که در غرب اعتراض دارند.
وی افزود: ریشه همه این نهضتها عدالت خواهی است یعنی نگرانی از تبعیض در حوزه های مختلف دغدغه آنها است، مثلا در بحرین علت اعتراض محروم شدن از حقوق اجتماعی است، در مصر به گونه ای دیگر اما همه آنها خواهان برچیده شدن تبعیض و بدنبال عدالت خواهی هستند. مسئله اروپا نیز همین است، در آنجا این که عده ای با تکیه بر نظام سرمایه داری به استثمار دیگران بپردازند و بخواهند کارشان را پیش ببرند، دیگر قابل قبول نیست، بخصوص برای توده هایی که در طبقات پایین جامعه بوده و در شرایط رکود اقتصادی کنونی متحمل بیشترین فشارها در جوامع غربی هستند.