حجتالاسلام والمسلمین محمدرضا زائری، نویسنده، روزنامهنگار و کارشناس مسائل دینی که سال گذشته، همایش «باران غدیر» با حضور شاعران مسیحی در حوزه هنری به همت وی برگزار شد، در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: جرج جرداق، هماینک 85 سالگی را تجربه میکند و بسیار بیمار و خسته است. بنابراین تصمیم به فروش کتابهایش گرفته و میخواهد گنجینهای را که عمری با آن زیسته و حتی به خاطر آنها، حاضر به ترک خانوادهاش شده است را بفروشد.
وی ادامه داد: جرج جرداق، سالهاست که به تنهایی با کتابهایش در آپارتمانی در بیروت زندگی میکند و این تصمیم به دلیل آن است که او میخواهد سالهای پایانی عمرش را با استراحت بگذراند.
نویسنده کتاب «پدر، پسر، روحالقدس» افزود: کتابهایی که نویسنده کتاب «الامام علی؛ صوتالعدالةالانسانیه» در این کتابخانه جمعآوری کرده است، از آثار بسیار ارزشمند و قدیمی است که در میان آنها، منابع اصلی همین کتاب هم دیده میشود. بنابراین، کتابخانه او، شامل آثاری درباره مولای متقیان، حضرت امیر (ع) است و از این باب، تجمع این کتابها در یک کتابخانه برای هر کشوری ارزش دارد.
زائری خاطرنشان کرد: موضوع فروش این کتابخانه، مدتهاست که مطرح شده و من خبر دارم که عدهای از دلالان بینالمللی کتاب ـ که در مزایدههای بزرگ جهانی شرکت میکنند ـ به دنبال خرید این کتابخانه هستند. این دلالان عمدتاً اماراتی و انگلیسی هستند؛ منتها کسانی از داخل لبنان هم در پی خرید این کتابخانه بوده و هستند.
وی تأکید کرد: معتقدم اگر قبل از آنکه این کتابخانه بسیار ارزشمند به دست دلالان کتاب بیفتد، جمهوری اسلامی همت کند و آن را از جرج جرداق بخرد، میتواند یک مجموعه یا موزهای به نام «جرج جرداق» نویسنده مسیحی اما ارادتمند به ساحت علوی تأسیس کند.
نویسنده کتاب «بیتالاحزان» افزود: با این کار، علاوه بر اینکه کتابخانه جرج جرداق حفظ میشود، به تشکیل نهادی کمک میکند که به شکل اساسی به روابط علمی و فکری اسلام و مسیحیت، همچنین میزان ارادت اندیشمندان مسیحی به ساحت امیرالمومنین (ع) و ارزشهای اسلامی خواهد پرداخت.
دیدار نویسندگان ایرانی با جرج جرداق ـ سمت چپ، محسن مؤمنی، رئیس فعلی حوزه هنری دیده میشود
وی با تأکید بر ضرورت شتاب جمهوری اسلامی در خرید این کتابخانه و احتمال انجام این کار از سوی شهرداری تهران گفت: شهرداریها در شهرهای بزرگ دنیا به این گونه حرکتهای مهم و اثرگذار فرهنگی توجه دارند و به افرادی که به آن شهر، کشور یا جامعه خدمت کردهاند، با خرید آثار یا تکریم شخصیت آنها احترام میگذارند. اگر شهرداری این کار را انجام دهد و کتابخانه جرج جرداق را بخرد، یک نقطه برجسته در کارنامه علمی و فرهنگی خودش ثبت میکند.
زائری ادامه داد: جرج جرداق، شایسته این کار از سوی جمهوری اسلامی هست؛ چون نام او با نام امیر مؤمنان (ع) و خدمت به ارزشهای اسلامی جاودانه شده است. خرید کتابخانه او میتواند سرآغاز فعالیتهای برجسته دیگری در این عرصه باشد.
وی در پاسخ به این سئوال که «احتمال میرود دلالان بینالمللی نظر جرج جرداق را برای خرید این کتابخانه به سوی خود معطوف کنند. در آن صورت ایران چه خواهد کرد؟» اظهار داشت: آخرین باری که من با این نویسنده مسیحی صحبت کردم، به من گفت که چند بار روی این کتابخانه قیمت گذاشتهاند، اما به دنبال تمام کتابخانه نبودهاند. برای همین او از عرضه کتابخانه به آنها خودداری کرده است. با این حال، شهرداری یا سایر نهادهای فعال در جمهوری اسلامی که توان خرید این کتابخانه را داشته باشند، باید زودتر اقدام کنند.
نویسنده کتاب «سلامنامه» اضافه کرد: جرج جرداق به کتابهایش تعلق خاطر دارد و سالهای عمرش را برای تهیه، خرید و گردآوری این کتابخانه گذاشته است. بنابراین مایل نیست این مجموعه نفیس را به هرکسی بدهد و طبیعی است که اگر ایران زودتر برای این کار پا پیش بگذارد، با استقبال جرداق مواجه میشود.
زائری همچنین تأکید کرد: آنطور که جرج جرداق به من میگفت، مایل است این کتابخانه مورد استفاده فرهنگی واقع شود و نمیخواهد دلالان بینالمللی از آن بهره تجاری ببرند.
جرج سمعان جرداق، نویسنده «الامام علی؛ کتاب صوتالعدالة الانسانیه» در 5 عنوان فرعی با نامهای علی و حقوق بشر، علی و انقلاب فرانسه، علی و سقراط، علی و دوران زندگانیاش و علی و قومیت عربی، سال 1926 در لبنان به دنیا آمده است.
این اظهارات جرج جرداق که میگوید: «من عقیده دارم امام علی از مسیح بالاتر است.» بازتابهای فراوانی در جهان مسیحیت داشته است. با این حال، این نویسنده مسیحی 50 سال پس از انتشار نخستین چاپ کتاب خود گفته است: «حق امام علی (ع) را ادا نکردهام......در این روزگار نیاز به امام علی (ع) و باورها و مواضع و نقش انسانی و بزرگ و عظیم او و امثال او، از بزرگان حقیقت و توجه به انسان بیش از نیاز هر زمان و دوران دیگری به علی (ع) و امثال اوست.»