قم - خبرگزاری مهر: عضو مجلس خبرگان رهبری گفت: انسان باید در شب قدر پرونده گناهان خود را مورد بازبینی قرار دهد و از گناهانی که عقوبت به دنبال دارد پشیمان باشد.

به گزارش خبرنگار مهر، آیت الله محمد تقی مصباح یزدی، شامگاه یکشنبه در جلسه تفسیر شرح نصایح امام محمد باقر(ع) به جابر بن یزید جعفی که به مناسبت ماه مبارک رمضان در دفتر مقام معظم رهبری در قم برگزار شد، در سخنانی اظهار داشت: انسان در شب قدر باید پرونده گناهان خود را بازبینی کند و از گناهانی که در اثر ارتکاب به آن تبعات و عقوبات، نصیبش شده است پشیمان باشد به گونه‌ای که خود را میان آتش جهنم حس کند که هیچکس به او یاری نمی‌دهد، حتی پدر و مادر و زن و فرزند، چرا که آن‌ها نه تنها کمک نمی‌دهند بلکه از انسان فرار و به دنبال گرفتاری‌ها خود هستند.

وی افزود: اگر چنین حالتی در انسان ایجاد و ندامت و پشیمانی در او ظاهر شد و در مسیر جبران قدم برداشت خداوند نیز شیرینی مناجات را نصیب او خواهد کرد.

در صورت آشنایی با محبت خدا می‌توان از شیرینی گناه چشم پوشید

رئیس موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) در ادامه با اشاره به عبارتی از مناجات شعبانیه، این مناجات را از بهترین مناجات‌ها نام برد و عنوان کرد: در این مناجات آمده است، خدایا توان برگشت از گناه در من نیست و تنها در صورتی می‌توانم از گناه روی برگردانم که محبت تو را بچشم.

آیت الله مصباح ادامه داد: آن زمان که خداوند ما را با محبت خودت آشنا کرد، آن وقت می‌توانیم از همه شیرینی‌های گناه و لذات نفس چشم پوشی کنیم.

وی عنوان کرد: انسان تا چیز بهتری بدست نیاورد، دست از لذت بر نمی‌دارد و ترجیح می‌دهد لذت نقد در این دنیا را با لذت نسیه آخرت عوض نکند، اما اگر نقداَ در همین دنیا شیرینی مناجات خداوند را حس کرد و پی برد که همه زیبایی‌ها در برابر آن هیچ هستند آن زمان می‌تواند از سایر لذات مادی چشم پوشی کند.

عضو مجلس خبرگان رهبری تصریح کرد: باید از دعا و مناجات در تاریکی‌ها کمک گرفت که اگر انسان توانست لذت مناجات با خدا را بچشد در این صورت سایر لذات‌ها در نظر او چیزی به حساب نمی‌آید.

دلبستگی‌های دنیا مانع چشیدن لذت مناجات با خداوند می‌شود

رئیس موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) با تاکید بر اینکه باید سعی کنیم موانعی که باعث عدم چشیدن لذت مناجات با خدا می‌شود از آن دوری و اجتناب کنیم افزود: دلبستگی‌های دنیا مانع چشیدن لذت مناجات با خداوند می‌شود و در حقیقت محبت دنیا راس همه خطا‌ها است.

وی ابراز داشت: پرداختن به برخی از دلبستگی‌های دنیایی که حرام نیست مانعی ندارد، اما گاهی انسان به جایی می‌رسد که وقتی تعلق به دنیا پیدا کرد از ارتکاب به حرام هم ابایی ندارد، تا جایی که آگاهانه نیز به دنبال حرام می‌رود و دورغ و فتنه انگیزی و مال حرام می‌خورد تا چند روز بیشتربر سر کار باشد.

آیت الله مصباح یزدی افزود: وقتی تمایل انسان به دنیا زیاد می‌شود باید از همانجا جلوی آن را گرفت که اگراین تمایل، دلبستگی به مال دنیا است باید اموالی که دارد، در راه خداوند انفاق کند و این روز‌ها نیز زمینه‌ها انفاق فراوان است و اگر فرصت‌ها را غیمت نشمرد مغموم می‌شود.

وی عنوان کرد: انسان در برخی موارد لازم نیست به همه چیز، حتی موارد حلال هم نگاه کند و برای پیشگیری از ارتکاب به گناه باید از حالتی که انسان نمی‌تواند خودش را کنترل کند دوری کرد.

میزان ثواب و گناه افراد بستگی به جایگاه آن‌ها در جامعه دارد

عضو مجلس خبرگان رهبری افزود: طلاب که باید معارف دینی و اخلاق اسلامی را به دیگران هشدار دهند اگر خود اندکی آلوده شوند، گناه مضاعفی مرتکب شده‌اند که ثمره‌اش آن است که حرف‌هایشان در دیگران اثری نخواهدداشت.

وی با بیان اینکه هرکس موقعیتش در جامعه حساس‌تر باشد، اگر کار خوب و بدی انجام دهد ثواب و گناهش به‌‌ همان اندازه بیشتر است افزود: این مطلب در قرآن در خصوص همسران پیامبر عنوان شده است که شما مانند سایر زن‌ها نیستید که اگر تقوا و لغزش داشته باشید ثواب و گناهش بیش از دیگران خواهد بود.

آیت الله مصباح یزدی اظهار داشت: در مورد عالم نیز همین طور است، افرادی که با معارف دین آشنا نیستند گناه آن‌ها قابل گذشت است اما کسی که زندگی او با کتاب و سنت عجین شده است اگر گناه کند گناه او با دیگران قابل مقایسه نیست.

وی در ادامه با اشاره به روایتی از امام صادق(ع) اظهار داشت: خداوند به حضرت داوود وحی کرد که به بندگان بگو در انتخاب واسطه‌ها دقت کنند، مبادا عالمی را واسطه کنند که او شیفته دنیا است که آنها راهزنان و دزدانی هستند که مانع از رسیدن بندگان به خدا می‌شوند و به جای سوق دادن بندگان به خدا، ارتباط با آنها بندگان را از یاد خدا غافل می‌کند چرا که آنها بدنبال دنیا و ثروت و مقام هستند.

رئیس موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) ادامه داد: خدا به داوود فرمود اگر مردم چنین اشخاصی را واسطه قرار دهند کمترین کاری که با چنینی افراد می‌کنم این است که محبت خود را از آنها می‌گیرم و شیرینی مناجات را از کام آنها بر می‌دارم.

عضو مجلس خبرگان رهبری با بیان اینکه در دل انسان دو محبت متضاد جای نمی‌گیرد اظهار داشت: اگر کسی طالب چشیدن لذت مناجات خداست باید دلبستگی به دنیا را در خود کم کند و لذت گناه را نچشد چرا که انسان به چیزهای لذت بخش سوق پیدا می‌کند.