به گزارش خبرنگار مهر، نبود نیروهای متخصص و حرفه ای در حوزه مطبوعات محلی به عنوان عمده ترین چالش پیش روی این نشریات است که باید به صورت جدی به آن نگریسته شود.
در شرایط فعلی نشریات استان به دلیل عدم بهره مندی از تخصص در این حرفه به فعالیتهای غیرحرفه ای از منابع سرشار اینترنتی می پردازند.
بداخلاقی رسانه ای در عدم ذکر منبع از منابع خبری خبرگزاری ها و انتشار مطالب عمومی و روزمره بدون توجه به نیازهای منطقه ای در اغلب نشریات استان دیده می شود.
نشریات که باید بینش و قلمی منطقه ای داشته و با به چالش کشیدن شرایط موجود از داشته های بومی بهترین تصویرسازی را کنند، اکنون به چاپ بدون تامل مطالب علمی، بهداشتی، دارویی و غذایی می کنند که مخاطبان می توانند در هزاران مجله و نشریه سراسری نیز آنها را بیابند.
نشریاتی که هر یک می توانستند در قالبی متفاوت ارائه دهنده فرهنگ و باوری نو به جامعه خود باشند، اکنون به صورت نامنظم چاپ و توزیع می شوند، به گونه ای که شاید نام 20 درصد این نشریات هم برای مردم استان آشنا نباشد.
عدم وجود گزارش و نقد های منصفانه
رسانه ها باید هدف را مردم قرار دهند نه فرد و یا دستگاهی خواص، اکتفا به خبرنویسی دستگاههای دولتی از دیگر آسیب ها در نشریات خراسان جنوبی است.
عدم توان تولید گزارش و خبر از سوی نشریات محلی موجب شده دستگاههای اجرایی از این نشریات به عنوان ابزاری برای بیان نظرات، بدون نقد و تحلیل منطقی، استفاده کنند.
نبود منابع درآمدی موجب جذب آگهی به جای آگاهی
نبود منابع درآمدی مطمئن و پایدار برای نشریات محلی به عنوان معضلی برای این رسانه ها به شمار می رود که موجب عدم پیشرفت و ارتقای آنان شده است.
جذب آگهی جای انتشار آگاهی را دراین نشریات گرفته است در حالی که با نبود این منابع درآمدی هم نشریات توان حفظ وضعیت خود را ندارند.
این نشریات غالبا در دستگاههای اجرایی توزیع می شوند و خواست جامعه اطلاعاتی را نادیده می گیرند.
عملکرد قابل توجه رسانه های استان در پوشش اخبار
با این حال مدیرکل فرهنگ و ارشاد خراسان جنوبی با بیان اینکه رسانه های استان در بحث اطلاع رسانی بیشترین فعالیت را داشتند، گفت: مردم استان بخش اعظمی از اطلاعات و اخبار خود را مدیون رسانه های استان هستند.
محمد مطهری فرد در خصوص سوق دادن رسانه های استان به سوی تخصص تصریح کرد: برای آموزش خبرنگاران دوره های آموزشی در نظر گرفته شده که برخی از آنها برگزار شده و بعضی دیگر در آینده برگزار خواهد شد.
مطهری فرد یادآور شد: رسانه ها خدمات ارزنده ای را به استان داشته اند بنابراین باید حرمت و احترام آنها حفظ شود.
وی افزود: بدون شک فعالیت متعهدانه صاحب امتیاز و مدیر مسئولان نشریات موجبات ارتقا و بالندگی در ابعاد مختلف زندگی اعم از فرهنگی، هنری، اجتماعی و سیاسی مردم را فراهم می کند.
مطهری فرد یادآور شد: پیگیری بیمه خبرنگاران رسانه های استان با جدیت صورت می گیرد.
خراسان جنوبی مطبوعاتی ترین استان کشور است
مدیرعامل انجمن صنفی خبرنگاران خراسان جنوبی در گفتگو با مهر اظهار داشت: خبرنگاران استان نیازمند دوره های آموزشی حرفه ای خبرنگاری هستند.
احسان مداح با بیان اینکه خراسان جنوبی استان نوپایی است، بیان کرد: رسانه ها و نشریات استان در زمینه فعالیت خبری در مقایسه با سایر استان های کشور فعالیت خوبی داشتند.
وی افزود: در استان سه روزنامه کثیر الانتشار و بیش از 25هفته نامه و فصلنامه وجود دارد که این نشان از عملکرد خوب رسانه ها در استان است.
مدیر عامل انجمن صنفی خبرنگاران خراسان جنوبی تصریح کرد: عدم آموزش های حرفه ای در زمینه خبر نویسی، سوژه یابی و گزارش نویسی از مشکلات نشریات استان است که موجب جابه جایی خبرنگاران و عدم ثبات در رسانه ها می شود.
مداح بیان داشت: برگزاری کلاس های خبر نویسی از جانب انجمن برای خبرنگاران و تاسیس دانشکده علمی کاربردی خبرنگاری از برنامه هایی است که برای خبرنگاران استان دنبال می شود.
رسانه های مکتوب نیازمند توجه مسئولان
مدیر خانه مطبوعات خراسان جنوبی در گفتگو با مهر اظهار داشت: رسانه های مکتوب و کشوری استان نیازمند توجه هرچه بیشتر مسئولان است.
حمید قربانی با بیان اینکه رسانه های محلی استان عملکرد خوبی دارند، گفت: پوشش و انعکاس خبری رسانه های دیجیتال و مکتوب از اخبار استان مناسب بوده است.
وی افزود: دستمزد خبرنگاران در سطح استان پایین است بنابراین مسولان باید در پی گیری بیمه خبرنگاران کوشش بیشتری کرده و بحشی از بودجه فرهنگی را به حوزه خبری استان اختصاص دهند.
مدیرخانه مطبو عات خراسان جنوبی ادامه داد: خبرنگاران استان در زمینه خبرنویسی نیازمند آموزش های حرفه ای هستند تا کیفیت اخبار استان افزایش یابد.
قربانی تصریح کرد: احترام به خبرنگار پیشکسوت، توسط خبرنگاران جوان و قدر دانی مسولان از خبرنگاران از ضروریات حوزه خبرنگاری است.
وی عنوان کرد: افزایش روابط صمیمانه میان خبرنگاران رسانه های مختلف استان و تبادل نظر میان آنها به جامعیت و کیفیت اخبار کمک شایان توجهی می کند.
صدور مجوز نشریات نیازمند نیاز سنجی دقیق استان است/ تعدد نشریات در استان عامل بی کیفیتی برخی نشریات
مدیر مسئول روزنامه محلی آوای خراسان جنوبی در گفتگو با مهر اظهار داشت: رسانه ها بیشترین مخاطب را در استان دارند.
غلامرضا جعفر پور مقدم با بیان این که انعکاس خبری رسانه های استان مناسب است، گفت: هیچ خبری وجود ندارد که در روزنامه و رسانه های دیجیتال استان منعکس نشود.
وی افزود: تعداد نشریات استان نسبت به جمعیت بسیار زیاد است و همین عامل زمینه های تعطیلی، بی کیفیتی و پایین بودن دستمزدها را فراهم می کند.
مدیر مسئول روزنامه آوای خراسان جنوبی تصریح کرد: عدم وجود کلاس های آموزشی مداوم و مستمر، کمبود نیروی متخصص و نبود دانشکده خبر بر مشکلات حوزه خبر در استان افزوده است.
جعفر پور مقدم یاد آور شد: اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی باید سعی کند تا رسانه های موجود را تقویت کرده و به ارتقا آنها کمک کند.
در مجموع می توان گفت ضعف های نشریات خراسان جنوبی را می توان به دو دسته ضعف های درونی و بیرونی تقسیم کرد که ضعف بنیۀ علمی نویسی، ضعف مدیریتی، کمبود نیروی متخصص و هیئت تحریریه، شمارگان پایین برخی نشریه ها، نبود تجربه کافی در انتشار مقاله های علمی، تمام وقت نبودن هیئت تحریریه و اشتغال زیاد مدیران مسئول از جمله ضعف های مطبوعات خراسان جنوبی است.
همچنین ضعف نظام پژوهشی، مشکلات مالی و حقوقی صاحبان نشریه های علمی، ناتوانی در توزیع به موقع نشریه، کمبود امکانات فنی و مواد اولیه برای چاپ و نشر و استقبال نکردن جوامع علمی از نشریه های چاپی از ضعف های بیرونی نشریات است که باید توسط مردم و مسئولان این نقاط ضعف بررسی و مرتفع شود و نقاط قوت که البته در برخی مطبوعات محلی استان کم نیست نیز مورد توجه و تشویق مسئولان امر قرار گیرد.
......................................
گزارش: فاطمه زیراچی