به گزارش خبرگزاری مهر، "دومینیکو مویس" کارشناس علوم سیاسی و یکی از موسسان انستیتو روابط بین الملل فرانسه و از اساتید دانشگاه هاروارد آمریکا در گفتگو با روزنامه "زوددویچه سایتونگ" در پاسخ به این پرسش که آیا حوادث 11 سپتامبر شروع جنگ فرهنگها و قرار گرفتن جهان اسلام در برابر جهان غرب بود؟ اظهار داشت : خیر، تفاوتهای فرهنگی مسئله اصلی نیست، بلکه احساسات متفاوت مطرح است. چنین جریانهای تروریستی به غلبه داشتن احساس حقارت در انسان برمی گردد.
این کارشناس آمریکایی در بخش دیگری از این گفتگو گفت : فرهنگ ترس بر آمریکا حاکم شده است. اگر ما می خواهیم دنیا و اختلافات آن را درک کنیم باید به احساسات افراد بپردازیم.
وی همچنین سه احساس امید، حقارت و ترس را که در هر جامعه ای وجود دارد از مهمترین عوامل رخداد اتفاقات مختلف در یک کشور عنوان کرده و در توضیح این مطلب اظهار داشت: این احساسات بیان می کنند که تا چه حد اعتماد به نفس و اطمینان در یک جامعه وجود دارد. در جامعه ای که ترس وجود دارد اعتماد به نفس وجود ندارد. احساس حقارت نیز یک احساس بیمار گونه برای هر فرد و ملتی است که امید به آینده را از دست داده است.بسیاری از مردم در کشورهای عربی تا چندی پیش تنها یک گذشته بی حاصل و یک زمان حال سراسر بدبختی را می دیدند و هیچ آینده روشنی را برای خود نمی دیدند.
مویس همچنین تصریح کرد: از طرفی کسی که امید به آینده دارد فردا را بهتر از امروز می بیند. چنین احساسی امروز به ویژه در بین کشورهای در حال توسعه از جمله چین، هند و برزیل وجود دارد. این یکی از مهمترین نکات یک نظم جهانی سالم است. چرا که چنین احساسی زمینه را برای دولتها فراهم می کند که شایستگی های خود را شکوفا کنند و بعد از هر بحرانی دوباره روی پای خود بایستند.
وی در بخش دیگری از این گفتگو درباره انگیزه عوامل حادثه تروریستی 11 سپتامبر اظهار داشت : کسی که می خواهد با ترور چیزی را به دست آورد به نوعی اعلام عجز و ناتوانی می کند. این نشان می دهد که احساس نا امیدی تا چه حد در این حادثه تروریستی بالا بوده است.
این کارشناس آمریکایی در بخش دیگری از این گفتگو افزود : در تاریخچه آمریکا همواره فرار از شکست به صورت آشکار دیده می شده است. حادثه 11 سپتامبر یکبار دیگر به این ترس آمریکا به شکل واضحی شدت بخشید. یک جامعه ای که همواره به عنوان کشوری شکست ناپذیر مطرح بود حالا باید توضیح دهد که چرا سازمانهای امنیتی اش دچار شکست شده است. این حادثه تروریستی آمریکا را در یک بحران هویت عمیق فرو برد.
وی همچنین خاطر نشان کرد: : این قسمتی از حادثه بود، اما عواقب این حادثه تروریستی که آمریکا را به جنگهای عراق و افغانستان وارد کرد، سبب تشدید این بحران هویت شد.
این کارشناس آمریکایی در بخش دیگری از این مطلب خاطر نشان کرد: کاهش اهمیت نسبی آمریکا در جهان فضای وحشت را در این کشور ایجاد کرده است. آنها می بینند که کشورهای در حال توسعه از جمله چین، هند و برزیل سریعا در حال رشد هستند. از نظر من نه تنها کشورهای دیگر در حال صعود هستند بلکه آمریکا همزمان در مسیر رو به عقب گام بر می دارد.سیستم سیاسی این کشور مختل شده است. ویژگیهایی که ایالات متحده را بزرگ کرده بود دیگر در عرصه سیاسی این کشور یافت نمی شود.
وی در ادامه درباره باراک اوباما نیز اظهار داشت : اوباما به عنوان سفیر امید انتخاب شد، اما از زمانی که وی در قدرت است ترس و ناامنی بیشتری در جامعه حکمفرما شده است.
"مویس" درباره علت اینکه اوباما نتوانست کشورش را متحول کند، گفت : آمریکا بیمارتر از آنچه فکرش را می توان کرد، است و جامعه بیش از حد دچار انشقاق و دودستگی شده است. اوباما هم آنقدر استثنایی نبود که این حد امید را ایجاد کند.