بنفشه حجازی نویسنده و شاعر در گفتگو با خبرنگار مهر درباره موانع شعر و شاعری در کشورمان اینگونه گفت: از این منظر که شاعری در درون خود شاعر با چه موانعی روبه رو است میتوان گفت هیچ مانعی وجود ندارد مگر اینکه قریحه در درون فرد خشک شود و یا زندگی به او فرصت ندهد حسهایش را بنویسد وگرنه من در مقام شاعر همچنان شعرم را میسرایم. حالا از درون دیگر شاعران خبر ندارم.
وی ادامه داد: چندی پیش در جلسهای ادبی شرکت کردم که محور آن سرقت ادبی بود و در آنجا شعرهای خوبی هم خوانده شد و متوجه شدم بازار شعر و شاعری هم گرم است. شاعران زیادی دیدم و با افراد جدیدی هم آشنا شدم که کتاب هم داشتند. آنجا بار دیگر احساس کردم چقدر چشمه شعر جوشان و قلب آن تپنده است.
شاعر «اعتراف میکنم» در توضیح بیشتر جایگاه شعر در ادبیات امروز، بیان کرد: این روزها شعرهای زیادی در فضای مجازی منتشر میشود که این هم نشان میدهد مانعی نمیتواند جلوی راه شاعری را بگیرد ولی وقتی پای مجوز پیش میآید آنگاه مساله فرق میکند.
صدور مجوز که کند باشد فکر میکنیم بازار شعر کساد است
حجازی افزود: وقتی کتابهای شعر میرود ارشاد و انبار میشود میگوییم بازار شعر کساد شده است وقتی هم صدور مجوزها تسهیل میشود میگوییم شعر رونق یافته است. البته این قضاوت درباره جریان رسمی شعر است وگرنه در منابع غیررسمی چون سایتها و مجلات ادبی مجازی شعرهای زیادی منتشر میشود. اصلا این مملکت شاعرپرور است و جلوی شاعری را نمیشود گرت.
وی درباره اینکه چرا با وجود مجاری مجازی برای انتشار شعر باز هم شاعران به دنبال مجوز گرفتن از ارشاد هستند، بیان کرد: این سوال مطرح است که چرا با توجه به سایتها و روشهای مختلف برای انتشار شعر باز هم شاعران به دنبال گرفتن مجوز از ارشاد هستند؟ دلیلش این است که شاعران ما نمیخواهند بر خلاف نظم جامعه حرکت کنند.
شاعر «رویای انار» اضافه کرد: وقتی کتابی میرود کتابخانه ملی و شابک میگیرد و بعد میرود وزارت ارشاد مجوز میگیرد یعنی همه شرایط قانونی را رعایت کرده و دیگر باید کپی رایت آن رعایت شود اگر به همان سایتها بسنده شود که هم مفهوم را از شاعر میدزدند و هم بیت و سطر را. همچنین امکان تبلیغ، فروش و نقد هم فراهم میشود.
کتابهای شعر که معطل مجوز میمانند شاعران دلتنگ میشوند
به گفته وی همه شاعرها دوست دارند کتابهایشان مجوز بگیرد و از آنجا که قلب رئوفی هم دارند وقتی کتابهایشان مجوز نمیگیرد و یا معطل میماند دلتنگ میشوند.
حجازی درباره اقبال و یا بیتوجهی مخاطب امروزی به شعر گفت: مخاطب ما سلیقه شعرخوانی دارد و راجع به شعر حساس است. اگر پخش کتابهای شعر خوب باشد و منحصر به تهران نشود حتما این شمارگان هزار و هزار و 500 نسخه همهاش میفروشد.
وی تاکید کرد: برای کشور ما که فخرش شعر است، بد است که کتاب شعر خوبی منتشر شود و بازار نداشته باشد. خوب است که دولت سوبسیدی برای شعر در نظر بگیرد تا نشان دهد به شعر توجه ویژه دارد و به آن اهمیت میدهد. قیمت کتابها گاه به گونهای است که خریدار توان تهیه آنها را ندارد.
شاعر «نپرس چرا سکوت میکنم» در پایان گفت: من کتابهایی در دست جوانان میبینم که خودم به عنوان یک شاعر از آنها خبر ندارم و این نشان میدهد که به ویژه قشر جوان شعر را دوست دارد ولی پیش میآید که وقتی به قیمت کتابها نگاه میکنند از خریدشان صرفنظر می کنند. مردم ترجیح میدهند سنگک بخرند تا کتاب.