استقرار سپر دفاع موشکی غرب در منتهی الیه مرزهای شرقی اروپا استراتژی بود که در زمان "جرج بوش" رئیس جمهوری سابق آمریکا پس از حملات یازده سپتامبر و به بهانه مبارزه با تروریسم مطرح شد، اما این مسئله در زمان ریاست جمهوری وی به سامان نرسید و این ماموریت به رئیس جمهوری فعلی یعنی باراک اوباما به ارث رسید.
آمریکا مدعی است با استقرار این سامانه بر آن است تا تهدیدات موشکی ایران علیه خود و همپیمانانش را از بین خواهد برد اما این ادعایی است که تا به امروز مورد قبول روسیه قرار نگرفته است. برای مقابله با این ادعا مسکو چندین راهکار را به آمریکا و ناتو پیشنهاد کرده است.
نخست روسیه اعلام کرد که آمریکا می تواند برای استقرار این سامانه دراروپای شرقی در جمهوری آذربایجان و در محل ایستگاه رادار گاباله [قبله] استفاده کند که این پیشنهاد مورد قبول ایالات متحده قرار نگرفت.
ایستگاه ردیابی گاباله، یکی از بخش های سیستم روسیه برای ردیابی پرتاب موشک های بالستیک است که فضای کیهانی را تا مسافت 6 هزار کیلومتر، تا شمال آفریقا و جنوب غرب آسیا تحت کنترل دارد و مسکو توافقنامه 10 ساله اجاره این ایستگاه را سالیانه به مبلغ 7 میلیون دلار در سال 2002 با باکو امضا کرد و تا قبل از تمدید تا سال 2012 حق استفاده از آن را دارد.
روسیه برای پی بردن به نیات واقعی زمامداران آمریکا پیشنهاد استفاده از "آرماویر" در خاک خود را برای استقرار اجزای سامانه موشکی به جای استقرار آنها در جمهوری چک و لهستان را داد اما این پیشنهاد هم مورد قبول آمریکا قرار نگرفت.
آمریکا مدعی است با استقرار این سامانه، موشک هایی که از سوی ایران به سوی غرب شلیک خواهد شد را مانع خواهد شد اما روسیه اعتقاد دارد که ایران از چنین سیستمی برای ضربه زدن به آمریکا برخوردار نیست و هدف از استقرار این سامانه در شرق اروپا صرفاً محاصره روسیه است.
با وجودی که روسیه تهدید کرده بود که در برابر این اقدام آمریکا این کشور هم موشک های اسکندر خود را در کالنینگراد در زندیکی خاک لهستان مستقر خواهد کرد، اما آمریکا بدون اینکه وقعی به این مسئله بنهد این هفته با رومانی توافقی را امضا کرده و تلاش ناتو برای استقرار سیستمی مشابه در ترکیه، روسیه را بین از پیش نگران کرده و همچنان این مسئله به مهمترین دغدغه در سیاست خارجی روسیه تبدیل شده است.
تلاش آمریکا برای استقرار سامانه ای مشابه در شرق دور به بهانه از بین بردن تهدید موشکی کره شمالی این نگرانی روس ها را دو برابر کرده و علاوه بر تاثیرات در روابط روسیه با غرب تاثیر داخلی آن نیز برای دولت لیبرال این کشور مخرب تر خواهد بود و می تواند منجربه محو اندیشه های لیبرالی دیمیتری مدودف و طرح مجدد افکار محافظه کاری و ضد غربی ولادیمیر پوتین و تقویت هر چه بیشتر این طیف شود که این مسئله آینده روابط روسی و آمریکا را تحت تاثیر قرار می دهد.