دکتر محمد بقایی ماکان درباره فراهم کردن بستر و فضای مناسب برای گفتگوی فیلسوفان جهان به خبرنگار مهر گفت: از حدود نیم قرن پیش تبادل افکار میان فرهنگها ، پیشرفت چشمگیری حاصل کرد بویژه در دو دهه اخیر با پیدایی رسانههای ارتباطی مدرن تبادل نظر و گفتگوی میان فرهنگها و اندیشمندان گسترش قابل توجهی یافت چندانکه میتوان گفت این ارتباطات لحظهای شده است.
وی افزود: بنابراین بی آنکه نیاز به ایجاد رابطههای ویترینی از سوی محافل رسمی باشد پیشرفت فناوری ارتباطات این امکان را در فضای مجازی پدید آورده که تأثیر نهایی آن در جهان واقع کاملا ملموس شود. بطوریکه برای مثال گاه در کلاسهای فلسفه اطلاعات دانشجویان بسیار نوتر و قابل قبولتر از استادانشان است.
نویسنده "اقبال و ده فیلسوف غربی" ادامه داد: ولی با این همه تشکیل همایشها و نشستهای آکادمیک میتواند برای جوامعی که به لحاظ علمی دستاوردهای درخور توجهی ندارند مفید واقع میشود. برای چنین منظوری در کشورهای در حال پیشرفت مراکزی به فعالیت مشغولند که با برگزاری همایشهایی در موضوعات خاص بیآنکه هدف تبلیغی درمیان باشد از دستاوردهای جدید نظری و عملی دنیای پیشرفته آگاه میشوند و آنها را با پدید آورندگانشان مورد بحث و گفتگو قرار میدهند.
بقایی ماکان درباره اینکه تبادل و تعامل اندیشه فیلسوفان چه تأثیری بر همگرایی آرا و نزدیکی فرهنگها خواهد داشت اظهار داشت: تبادل اندیشهها و آرا در سالهای اخیر میان فیلسوفان، جامعه شناسان و به طور کلی اهل فرهنگ بسیار مورد توجه قرار گرفته است. زیرا آدمیان از منظر انسانیت مراتبی دارند که از کمترین سطح تا عالیترین مرتبه قابل تقسیم بندی است و این تقسیم بندی به طور طبیعی شامل جوامعی میشود که اکنون در دورهای که به عصر ارتباطات معروف شده با یکدیگر رابطه نزدیک دارند.
وی افزود: به همین سبب جهان را از این منظر به یک دهکده تشبیه کردهاند. ولی حقیقت این است که جوامع بشری در دنیای امروز به مانند ظروف مرتبطه هستند که بر یکدیگر تأثیر میگذارند و داد و ستد فرهنگی از طریق وسایل نوین ارتباطی نوعی هماهنگی فرهنگی را پدید آورده است، تا بدانجا که گمان میرود در نهایت به همسانی فرهنگها بدل بشود.
این محقق و پژوهشگر حوزه فلسفه و ادبیات در پایان یادآور شد: بنابراین تضارب آرای فیلسوفان میتواند وجه ممیز این فرهنگها بوده و بنوعی حافظ هویت آنها باشد.