آیتالله عبدالنبی نمازی در گفتگو با خبرنگار مهر، به تشریح ابعاد شخصیتی و علمی مرحوم آیتالله میرزا احمد دشتی پرداخت و اظهار داشت: مرحوم آیتالله العظمی دشتی یکی از فقهای برجسته و بنام و تمام عیار و جامعالاطراف فقه در حوزه علمیه نجف بودند.
وی ادامه داد: تاریخ آشنایی بنده با ایشان به سالهای 41 به بعد بر میگردد که بنده برای تحصیلات حوزوی به نجف اشرف رفتم. در آن زمان آیتالله دشتی از علمای برجسته نجف بودند.
عضو جامعه مدرسین گفت: آیتالله دشتی از محضر بزرگانی همچون آیتالله سید ابوالحسن اصفهانی که در عصر خودشان مرجع علی الاطلاق شیعه در جهان اسلام بودند، آیتالله ضیاء الدین عراقی که از مراجع و مجتهدان و اساتید بنام و برجسته نجف بودند، آیتالله میرزا کاظم شیرازی که در زمان خودشان از مراجع برجسته بودند و مرحوم آیتالله مشکینی که شاگرد مرحوم آخوند خراسانی بودند و حاشیهای بر کفایه آخوند خراسانی دارند، بهرههای علمی بردهاند.
آیتالله نمازی با ابراز تاسف از عدم معرفی این عالم بزرگوار به جامعه، اظهار داشت: متاسفانه از زمانی که آیتالله دشتی به دلیل فشار رژیم بعث عراق به ایران تشریف آوردند قدر ایشان ناشناخته بود. حق این بود که حوزه علمیه قم به خصوص اساتید و فضلای استانهای بوشهر و فارس از ایشان تقاضا میکردند که حلقههای تدریس فقه و اصول را تشکیل میدادند.
وی ادامه داد: باید از ایشان تقاضا میشد که رساله عملیه خودشان را مینوشتند ولی ایشان مظلومانه و مجهول در قم زیستند.
آیتالله دشتی شایستگی مرجعیت را داشتند
عضو مجلس خبرگان رهبری تصریح کرد: گاهی به برخی از دوستان میگفتم که اطراف آیتالله دشتی را بگیرید و از ایشان استفاده کنید چراکه آیتالله دشتی مرد بزرگی بودند که شایستگی مرجعیت را داشتند.
وی افزود: البته خود ایشان تمایل و علاقهای به مطرحشدن نداشتند تا وارد عرصه مرجعیت شوند و همیشه از اینکه مطرح شوند پرهیز داشتند، بنابراین همیشه سعی میکردند در حاشیه حرکت کنند.
آیتالله نمازی با ذکر برخی آثار علمی عمیق آیتالله دشتی بیان داشت: یکی از آثار علمی آیتالله دشتی که از سالهای 42 و 43 شروع شد، حاشیه یا شرح لمعه شهید بود که این کار در نجف توسط یک گروه علمی شروع شد و بعد خود ایشان ادامه دادند و لمعتین را در چندین جلد شرح کردند ولی این آثار چنان عمیق است که برای اساتید حوزههای علمیه کاربرد دارد.
با مرحوم دشتی مانوس بودم
وی به برخی خاطراتش با آیتالله دشتی اشاره کرد و افزود: بنده و آیتالله دشتی در مدرسه صدر واقع در بازار نجف بودیم و ایشان در آن موقع از علما و بزرگان نجف بودند ولی در مدرسه صدر حجرهای داشتند و برای مطالعه و درس و بحث به این حجره تشریف میآوردند.
آیتالله نمازی تاکید کرد: گاهی اوقات که در مباحث فقهی مسئلهای برای ما پیش میآمد محضر ایشان میرفتیم و این عالم بزرگوار خیلی ساده و زیبا و عمیق به سئوالات ما پاسخ میدادند.
عضو مجلس خبرگان رهبری درباره استمرار ارتباطش با آیتالله دشتی در ایران گفت: وقتی آیتالله دشتی به ایران تشریف آوردند بنده همچنان با ایشان ارتباط داشتم و از سال 69 و 70 که تدریس در فقه را شروع کردم هر زمانی که سئوالی از آثار مرحوم آیتالله خویی و آیتالله حکیم برای بنده پیش میآمد خدمت ایشان میرفتم و با وجود اینکه آیتالله دشتی در آن موضوع خاص مطالعه نداشتند ولی مبانی آن مسئله در دستشان بود و حضور ذهن خوبی داشتند.
آیتالله دشتی در مسائل فقهی حاضر جواب بودند
وی ادامه داد: آیتالله دشتی مردی جامع و در فقاهت تمام عیار بودند و در هر بحثی از مباحث فقهی حاضر جواب بودند.
آیتالله میرزا احمد دشتی گنخکی در سال 1287 شمسی در روستای گنخک از توابع بخش کاکی شهرستان دشتی دیده به جهان گشود و بامداد روز شنبه در سن 103 سالگی به دیار باقی شتافت.
مراسم تشییع پیکر آیتالله دشتی ساعت 16 و 30 دقیقه روز دوشنبه از مقابل مسجد امام حسن عسکری(ع) قم به سمت حرم حضرت معصومه(س) آغاز میشود و نماز میت به امامت آیتالله العظمی مکارم شیرازی اقامه میشود و به احتمال زیاد پیکر ایشان در حرم حضرت معصومه(س) آرام گیرد.
همچنین مراسم گرامیداشت آیتالله دشتی روز دوشنبه بعد از نماز مغرب و عشاء با سخنرانی آیتالله حسینی بوشهری در مسجد امام حسن(ع) گذرخان برگزار میشود.
آیتالله میرزا احمد دشتی گنخکی به تازگی پس از ترخیص از بیمارستان بیمارستان فاطمه زهرا(س) بوشهر برای اینکه در دسترس پزشکان باشد در منزل یکی از شاگردانش در بوشهر حضور داشت تا اینکه بامداد شنبه به دیار باقی شتافت.
تاریخ انتشار: ۲۷ شهریور ۱۳۹۰ - ۱۱:۵۶
قم - خبرگزاری مهر: عضو مجلس خبرگان رهبری با بیان اینکه مرحوم آیتالله دشتی در قم مظلومانه زندگی میکردند، این عالم ربانی را فقیهی جامعالاطراف در فقه معرفی کرد.