رئیس ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز بر لزوم اجرایی شدن سیستم کنترل هوشمند و دستگاه‌های ایکس ری در نقاط مرزی تاکید کرد و گفت: با بهره‌گیری از دستگاه‌های الکترونیکی از قبیل ایکس‎ری امکان کنترل ورود و خروج اجناس وجود خواهد داشت.

به گزارش خبرگزاری مهر، سعید مرتضوی در مراسم اعطای سامانه معافیت گمرکی به گمرک جمهوری اسلامی، افزود: با اجرایی شدن سیستم کنترل سوخت از ابتدای سال جاری از سوءاستفاده‌ها جلوگیری شد و در نتیجه شاهد صرفه‌جویی 14 میلیارد لیتری در این فرآورده نفتی بودیم.
 
نماینده ویژه رئیس جمهوری و رئیس ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز با اشاره به وجود تعداد زیاد کانتینرهایی که وارد کشور می‌‍شوند، گفت: با استفاده از این کانتینرها کالاهایی که هیچ گونه حقوق گمرکی پرداخت نکردند، وارد کشور شده و در داخل انبارها تخلیه می‌شوند و در عوض بسیاری از کالاهای تولید داخل کشور که با یارانه دولتی بوده است، از کشورخارج می‌شود.
 
مرتضوی با تاکید بر اینکه ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز از هرگونه کمک در راستای کنترل بیشتر مبادی گمرکی مضایقه نمی‌کند، افزود: بروکراسی اداری و طی روال قانونی به صورت دستی و سخت موجب ترغیب تجار به ورود اجناس خود به صورت آسان‌تر و بدون طی مراحل کاغذ بازی اداری می‌شود.
 
وی تحقق شعار گمرک محوری را با مکانیزه کردن کامل سیستم گمرک امکان پذیر اعلام کرد و افزود: در حال حاضر شاهد جعل درصد بالایی از اسناد گمرکی هستیم که با توجه به کندی سیستم‌های گمرکی جلوگیری از بسیاری از موارد قابل کنترل نیست. رئیس ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز همچنین گفت: سامانه فنی کنترل ترانزیت از ابتدای دی‌ سال جاری اجرایی می‌شود.
 
31 بازارچه غیرفعال مرزی تعطیل شد
 
همچنین در این مراسم رئیس کل گمرک ایران گفت: براساس مصوبات دولت 59 بازارچه در پایانه‌های مرزی وجود داشت که 31 بازارچه به دلیل غیرفعال بودن تعطیل شد.
 
عباس معمارنژاد افزود: در برخی از مرزهای کشور بازارچه‌های مرزی ایجاد شده که تعدادی از این بازارچه‌ها به دلیل غیرفعال بودن تعطیل شدند. وی افزود: استانداری‌ها نیز برای مبادلات ارزی اقدام به ایجاد یک سری بازارچه‌های موقت مرزی کرده بودند، که باید تعطیل شوند.
 
معمارنژاد با بیان این‌که هر کالایی جز کالاهایی که از نظر شرع و قانون ممنوع است، اجازه ورود دارد، خاطرنشان کرد: کالاهایی که معافیت برای ورود دارند کالاهایی هستند، که دارای حقوق و عوارض بالا هستند.
 
وی لوازم خواراکی، غذایی مانند برنج، کیف و کفش را از جمله کالاهای وارداتی اعلام کرد و افزود: بیشترین کالاهای وارداتی از استان‌های بوشهر، هرمزگان و خوزستان وارد کشور می‌شوند.
 
رئیس کل گمرک خاطرنشان کرد: در گذشته معافیت به صورت دستی ثبت می‌شد اما اکنون با استفاده از سامانه معافیت گمرکی به صورت الکترونیکی ثبت خواهد شد.
 
وی گفت: در گذشته با دستی بودن امور گمرکی امکان کنترل تعداد دفعات وجود نداشت و با استفاده از این سامانه تردد افراد مشخص می‌شود و معافیت کالاهای ورودی مشخص می‌شود.
 
معمارنژاد با بیان این‌که این سامانه به صورت آزمایشی در فرودگاه امام خمینی (ره)، فرودگاه شهید دستغیب شیراز، بندر آستارا و 20 گمرک حاشیه خلیج فارس عملیاتی شده است، گفت: در گذشته با توجه به دستی بودن سیستم‌ها برخی تجار از این رویه سوءاستفاده کرده و اقدام به ورود کالاهای خود به صورت خرد اما تجمیعی به کشور می‌کردند.
 
سامانه اعطای معافیت که به منظور جلوگیری از سودجویی افراد خاص در مرزهای کشور طراحی شده، به صورت شیء محور است.
 
این سامانه امکان ثبت اطلاعات مسافران و ملوانان در تعداد دفعات مکرر را نمی‌دهد و همچنین امکان استخراج آمارهای مدیریتی از بانک اطلاعاتی به منظور مطلع شدن از تعداد مسافران و سهم هر فرد را مهیا می‌سازد.
 
این سامانه برای اولین بار در فرودگاه‌های شهید آیت‌الله دستغیب در شیراز و امام خمینی(ره) و همچنین بندر آستارا به کارگیری شده و 150 هزار رکورد اطلاعاتی نیز در آن ثبت شده است.