تصويب نخستين نظام نامه سياسي :
درچنين روزي درسال 1285 ه ش نخستين قانون اساسي ايران با نام نظام نامه سياسي به تصويب رسيد . با انتشارخبرمهاجرت علما وتجمع مردم درسفارت انگليس ، شورش هاي پراكنده درنقاط مختلف كشور شكل گرفت و همين امر باعث شد كه شاه به وحشت افتاده ، دولت را مامور برگزاري انتخابات و تشكيل مجلس شوراي ملي كند . متن قانون اساسي تنظيم شده توسط دولت و مجلس كه مشتمل بر 51 اصل و بنام نظامنامه سياسي بود در چنين روزي در سال 1258 از طرف مظفرالدين شاه تصويب و امضا شد و شاه ده روز پس از امضاي قانون اساسي در گذشت . بعدا اصلاحيه هايي به نام متمم بر اين قانون اساسي اضافه شد. قانون اساسي ايران در واقع نتيجه و خواست مردمي بود كه از فشار استبداد به تنگ آمده وبه همين دليل خواستار مشخص شدن حوزه عملكرد قدرت بودند . با تاسيس چنين قانوني در كشور كه مبناي آن قانون اساسي فرانسه بود ، تفكيك قوا به تصريح مورد لحاظ قرار گرفته بود .
تظاهرات مردم تهران :
درچنين روزي درسال 1329 ه ش مردم تهران دراجتماعي بزرگ درميدان بهارستان تهران خواستارملي شدن صنعت نفت و آزادي مطبوعات شدند .
بزرگداشت هزارمين سالگرد تدوين شاهنامه فردوسي :
درچنين روزي درسال 1369 هجري شمسي مراسم بزرگداشت هزارمين سال تدوين شاهنامه فردوسي درمشهد برگزارشد. در اين مراسم استادان مدعو از داخل و خارج كشور به بحث و تبادل نظر در باره شاهنامه حكيم فردوسي پرداختند . به همين مناسبت ، آرامگاه حكيم فردوسي نيز بازسازي شد.
حكيم ابولقاسم فردوسي ، حماسه سرا و شاعر بزرگ ايراني در سال 329 ه ق در نزديكي شهر طوس به دنيا آمد . وي در طريق احياي مفاخر پهلوانان و پادشاهان بزرگ ايراني كوشيد و در همين راه شاهكاري بزرگ به نام شاهنامه به وجود آورد . شاهنامه فردوسي حدود پنجاه هزار بيت دارد و مجموعه اي است از داستانهاي ملي و تاريخ باستاني و اساطيري پادشاهان قديم و پهلوانان بزرگ ايران زمين . داستان رستم و سهراب ، رستم و اسفنديار ، سياوش و سودابه از مشهور ترين داستانهاي شاهنامه اند ...
به نام خداوند جان و خرد كزين برتر انديشه برنگذرد
خداوند نام و خداوند جاي خداوند روزي ده رهنماي
خداوند كيوان و گردان سپهر فروزنده ماه و ناهيد و مهر
ز نام و نشان و گمان برترست نگارنده ي بر شده پيكرست
به بينندگان آفريننده را نبيني مرنجان دو بيننده را
نيابد بدو نيز انديشه راه كه او برتر از نام و از جايگاه
تصويب قانون اداره صدا و سيما :
در چنين روزي در سال 1359 ه ش قانون اداره صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران تصويب شد .
تغيير نام خبرگزاري پارس :
درچنين روزي در سال 1360 ه ش نام خبرگزاري پارس به خبرگزاري جمهوري اسلامي تغيير يافت . خبرگزاري جمهوري اسلامي(ايرنا) يكي از پر سابقه ترين خبرگزاري هاي ايران است . ايرنا با بكارگيري خبرنگاران خبره در حوزه هاي مختلف خبري در نقاط مختلف جهان فعاليت دارد و در اين زمينه تاكنون موفق عمل كرده است .
درخواست اعدام براي فداييان اسلام :
در نين روزي درسال 1334 ه ش دادسراي دادگاه نظامي رژيم پهلوي براي نواب صفوي ، طهماسبي ، برداران واحدي و ذوالقدر از اعضاي جمعيت فدائيان اسلام كيفرخواست اعدام صادر كرد. اين افراد در 27 دي همان سال اعدام شده و به در جه رفيع شهادت نايل آمدند . فداييان اسلام گروهي بود كه براي اجراي احكام اسلام و برانداختن ريشه هاي ظلم در كشور ، به اقدام مسلحانه عليه رژيم پهلوي اعتقاد داشت و در اين مسير نيز چندين اقدام متهورانه از جمله اعدام انقلابي رزم آرا و حسنعلي منصور را به سرانجام رسانده بودند.
متن وصيتنامه نواب صفوي به اين شرح است :
هو العزيز
بسم الله الرحمن الرحيم
بنا م مقدس آ خرين وصي وقا ئم آ ل محمد ( ص) پيشواي غائب جهان و بشر وجود منزه ا ما م زمان اعلي منزلت والا پايگاه
برادران مسلمانم در سراسر دنيا ، دوستان ثابت قدم خدا و محمد و آل محمد(ص) السلام عليكم و رحمه الله و بركاته ان الدنيا قداد برت و ان الاخره قد اقبلت .همانا دنيا از ما روگردانده و آخرت به ما رو كرده است . آنچه از عمر ما گذشت و فاني شد از دنيا بود و آنچه به سوي ما رو كرده وبسويش شتابان مي رويم آخرت است . پس بكوشيد از ابناء اين گذشته فاني نبوده از ابناء آن آينده حتمي باشيد و خود را براي آ ن سراي جاويد آماده نماييد (آه من قله الزاد و بعد السفر ) امير المؤمنين وجوداقدس علي عليه السلام كه جهاني پر از عشق و معرفت خدا بود و جهاني معرفت بايد تا بشخصيتش كمي پي برد و جهان وجود همانندش را پس از پسر عموي كرامش (ص) نديده و نخواهد ديد . از قلت توشه و دوري و هيبت اين سفر مي ناليد ، بياييد و از خواب خرگوشي برخيزيد و بپرهيزيد از اين كه به بازي آزمايشي دنيا فريب خورده و آلوده شويد و تمام براهين استوار و آيات منيره خدا و حقائق نور بخش جهان را كه بسوي خدا و معاد از راه انبياء عظام عليهم السلام و محمد و آل محمد (ص) رهبري مي كنند فراموش كنيد . آه ، آه ، حاشا وكلا خدا نخواهد كه من و شما در زمره خاسرين و بد بختان قيامت و اصحاب جحيم شمرده شويم. آه، بشري كه تاب مشقات آسان و زود گذر دنيا را نداشته در مصيبت كوچكي متزلزل و عاجز گرديده بي تاب مي شود چگونه تن نا توان و زبون را مهياي آن آتشي مي كند كه از غضب قهار خداي آتش و آب مشتعل گرديده است .
آه عجبا ، اين بشر ضعيف كه با اين سرعت ورود و خروجش از اين آزمايشگاه دنيا طي گرديده هم آغوش خاك تيره مي گردد با اينكه براي اصطبل و رباط هم معتقد است كه بايد از سوي صاحبش قانون و دين و مقصودي داشته باشد چگونه قانون نظام و دين و مقصود خداي جهان و نماينده عزيزش وجود اقدس پيغمبر اسلام حضرت محمد ابن عبد ا... (ص) توجهي نكرده محيط فكر و زندگي خود را از طويله واصطبل هم تنزل داده خود را براي هميشه در آتش جهل و شهوت پستش كه افروزنده آتش غضب خداست مي سوزاند ؟
(اولئك كالا نعام بل هم اضل ) اينان مثل حيوانند بلكه گمراه ترند . آه ، أي برادران ، شما براي اتمام حجت حق و كسب رضاي رحمان و طاعتش و براي نجات وتبرئه خود در پيشگاه عظيم خداي عزيز ( و معذره الي ربكم ) حق را بگوئيد و تبليغ كنيد و اين بيچارگان را از بيچارگي فردا خبر دهيد و انذار نمائيد و عدم رضاي خودتان را نسبت به معاصي و نا فرمانيها و تبهكاريها و طغيانهاي آنها اعلام داريد( اما شاكرا و اما كفورا ) يا هدايت پذير گرديده و يا كفران مي كنند .
خداي عزيز از طاعتشان بي نياز بوده واز معصيت انها هم حكومت بي زوالش زياني نبيند و جهنمش وسيع بوده ( تقول هل من مزيد ) مي گويد آيا سركش وعاصي بيشتري هست ؟ … و الفاظ و فلسفه هاي پوچ و مظاهر رنگين و قدرتهاوژستها و لباسهاي فريبنده دنيا در آنجا ذليل و پوسيده گرديده دردي دوا نمي كند و به كاري نمي خورد .
آه از اين غفلت طولاني ، آ ه برادران ، من ديدم و ديده هر عاقلي مي بيند كه محبت خدا از هر محبتي شيرين تر و اطاعت فرمانش از اطاعت شيطان و شهوت نفس گرامي تر و اميد به رحمت و نعمت لذت حتمي وبي آلام بهشت از اميد به لذت فاني و خيالي احتمالي دنيا پا بر جا تر و استوار تر مي باشد و گردانيدن عنان وفا و عاطفه و محبت وغيرت بسوي آفريننده عزيز وفا و غيرت و محبت و بخشاينده جميع احساسات و نعمتها به حقيقت وفا و عاطفه و غيرت و محبت نزديكتر و صحيح تر و بحق و بجا بوده و پروانه شمع محبت او گرديدن و در راهش سوختن و به درياي لطف و رحمتش پيوستن سعادتي است كه در زير آسمان علم و عقل و وجود شهپرش فوق هر عنقا و همائي است كه در خاطره ها نفوذ كند و در تصور انديشه كنندگان بگنجد .
آه ، براه او خواستم كه دنيا را در برابر حقائق اسلام تسليم نموده اسلام و مسلمين جهان را از چنگال جهل و شهوت و ظلم نجات داده احكام منور اسلام را اجراء نموده حيات نويني با نشر اشعه معارف اسلام در پيكر مردگان بشر امروز به ياري او ببخشم و حقيقت حيات انسانيت را جلوه گر سازم و اگر هزار سال هم در اين منوال پرچم فداكاري راه خدا و محمد و آل محمد را به ياري ذات اقدسش بدوش ناتوان خويش مي كشيدم عاقبت مرگ بوده بايد همه اينها مقدمه تحصيل رضاي خدا مي بوده باشد تا براي قلب شفا و نوري و براي آخرت ، سرافرازي و سودي داشته باشد و الا هيچ و خدا از اينها همه بي نياز بوده و مي باشد ( نيه المؤمن خير من عمله ) و نيت مؤمن بهتر از عملش بوده خدا به نيت پاك لطف مي كند و بس . اميد است به لطفش نيت پاكي و عشق سر شاري نسبت به ذاتش مرحمت فرموده بفضلش با ما رفتار فرمايد .
الحقنا الله بالحسين وجده وامه و ابيه و اخيه و ولده آمين ا... العالمين .
فراموش نكنيد كه راه راست از هر كجا كج شد بيراهه وبسوي هلاك است و پس از پيغمبر ، راه از خانه اوصياء او وعلي و يازده فرزند عزيزش تا امام زمان بوده كه زنده و غايب است (ويملا الله الارض به قسطا وعد لا بعد ما ملعت ظلما و جورا ) كه به اتفاق احاديث مسلمين ( شيعه و سني ) خدا بوسيله او زمين را پر عدل و داد مي كند بعد از آنكه پر از ظلم و جور شود ، ان شاء الله .
خداحافظ ، بر شما وفاداران راه خدا همگي سلام . تهران به ياري خداي تو
برادر شما سيد مجتبي نواب صفوي
شاپور بختيار و دولت جديد :
در چنين روزي در سال 1357 ه ش ، محمد رضا پهلوي از شاپور بختيار خواست كه دولت جديد را تشكيل دهد . وي به عنوان آخرين نخست وزير رژيم پهلوي دولت خود را در تاريخ شانزدهم دي ماه سال 1357 تشكيل داد . شعار دولت وي سوسيال دموكراسي بود . محمد رضا پهلوي در دوره نخست وزيري او كشور را ترك كرد .
نيازاف؛ رييس جمهور تركمنستان :
در چنين روزي در سال 1999 ميلادي صفر مراد نياز اف به عنوان رييس جمهور دايمي تركمنستان انتخاب شد .
زلزله مهيب در ايتاليا:
در چنين روزي در سال 1908 ميلادي بر اثر يك زلزله مهيب در شهر مسينا واقع در سيسيل ايتاليا ، بيش از هفتاد و پنج هزار نفر جان باختند .
شروع به كار دولت آزاد ايرلند :
در چنين روزي در سال 1937 ميلادي دولت آزاد و مستقل ايرلند به عنوان جمهوري ايرلند آغاز به كار كرد . همچنين در اين روز اين كشور داراي قانون اساسي شد .
استقلال آند ورا :
در چنين روزي در سال 278ميلادي كشورآندورا استقلال يافت. آند ورا كشوري است با مساحت 453 كيلو متر مربع در نيمكره شمالي و شرقي و در جنوب غربي اروپا . فرانسه و اسپانيا از جمله همسايگان اين كشورند . زبان رسمي اين كشور كاتلاني است ولي زبانهاي فرانسه و اسپانيولي و فرانسوي نيز در آن رواج دارد . مذهب اكثر مردم اين كشور كاتوليك است . نوع حكومت آندورا ، جمهوري است و تحت حاكميت مشترك رياست جمهوري فرانسه و اسقف اسپانيا قرار دارد. آندورا درسال1806ميلادي بطوررسمي كشوري مستقل شد . با اين حال همچنان تحت نظردولتهاي فرانسه و اسپانياست .
نخستين نمايش دكتر ژيواگو :
در چنين روزي در سال 1964 ميلادي نخستين نمايش فيلم مشهور " دكتر ژيواگو" در مكاني نزديك به مادريد اسپانيا آغاز شد .
دكتر ژيواگو رماني است ازنويسنده ناراضي دوران حاكميت كمونيست ها در شوروي سابق به نام " بوريس پاسترناك". انتشار اين رمان درشوروي ممنوع بود. فيلم نيز از اين رمان ساخته شد.
انعقاد پيمان آترخت :
در چنين روز ي در سال 1842 ميلادي پيمان صلح آترخت بين هلند و اسپانيا امضا شد . اين پيمان جنگي هشتاد ساله را پايان مي داد .
انتشار رمان مجمع الجزاير گولاك :
در چنين روزي در سال 1973 اكلساندر سولژنيتسين ، رمان مشهور " مجمع الجزاير گولاك " را منتشر كرد . اين كتاب به زندانهاي شوروي سابق درسيبري اشاره داشت .
دوبچك سخنگو شد :
در چنين روزي در سال 1989 ميلادي الكساندر دوبچك كه پيشتر از حزب كمونيست در سال 1970 اخراج شده بود ، به عنوان سخنگوي پارلمان چكسلواكي انتخاب شد . وي در ژانويه سال 1968 به دبيركلي حزب كمونيست چكسلواكي كه قدرت را در اين كشور به دست داشت برگزيده شده بود
محدوديت سايت هاي اينترنتي :
در چنين روزي در سال 1995 ميلادي بر اثر فشار اخلاق گرايان در آلمان ، فعاليت پايگاه هاي اينترنتي اي كه به نشر مطالب خلاف عفت عمومي و تصاوير مستهجن مي پرداختند ، محدود شد .
در گذشت تئودور درايزر :
تئودور درايزر رمان نويس مشهور آمريكايي در چنين روزي در سال 1945 درگذشت . " خواهر كري " ، "جيني گرهارت "، "تراژدي آمريكايي "، " درباره خودم "از جمله مهمترين آثار اويند .
گشايش كليساي تاريخي وست مينستر :
در چنين روزي در سال 1605 ميلادي كليساي وست مينسترلندن گشايش يافت .
زلزله شديد در ژاپن :
در چنين روزي در سال 1828 ميلادي زلزله مهيبي در اچيكو ي ژاپن بيش از 30 هزار تن را به كام مرگ فرستاد .
روي كار آمدن دولت ائتلافي در انگلستان :
در چنين روزي در سال 1910 ميلادي ، در انگلستان دولت ائتلافي آغاز به كار كرد . احزاب به تنهايي در انتخابات آن سال نتوانسته بودند ، در پارلمان اكثريت را به دست آورد .
در گذشت ايفل :
در چنين روزي در سال 1923 ميلادي ، الكساندر گوستاو ايفل در سن 91 سالگي در گذشت . ايفل مهندس مشهور، توانست برج بلند ي را در جهان به نام خود به يادگار گذارد كه امروزه به عنوان نماد فرانسه شناخته مي شود . برج ايفل امروزه به عنوان يكي از مهمترين منابع مالي وجذ ب توريست فرانسه به شمار مي رود . اين برج ، روزانه 152 هزار يورو در آمد دارد .
در گذشت آندري تاركوفسكي :
در چنين روزي در سال 1986 ميلادي آندري تاركوفسكي فيلمساز بر جسته روس در گذشت . تاركوفسكي از فيلسازاني است كه آثار او بيشتر به سوي مضامين فلسفي و عرفاني گرايش دارد . نوع نگاه او به مضامين عرفاني - فلسفي و تركيب بندي قاب تصوير ، نوع ميزانسن ، طراحي صحنه و لباس ، نوع ديالوگ ها و اساسا نوع داستانپردازي در فيلم هاي تاركوفسكي او را به عنوان فيلمسازي مستقل و صاحب انديشه در جهان امروز قلمداد مي كند . او گاه در آثار ش به طرح مفاهيم مذهبي مي پردازد و گاه در صدد تصوير انسان تنها وغربت او در عصر مدرنيته است . تاركوفسكي را بايد از فيلمسازاني دانست كه بعد ها بسياري به طريق او اقتدا كردند و در مسير نوع نگاه فيلمي او شركت جستند . ايثار ، سولاريس و نوستالژيا از جمله مهمترين آثار اويند .
حمله به فرودگاه بيروت :
در چنين روزي در سال 1968 ميلادي رژيم صهيونيستي به فرودگاه بيروت حمله هوايي و زميني كرد .
قانون اساسي در يمن :
در چنين روزي در سال 1970 ميلادي يمن داراي قانون اساسي شد .
زلزله در پاكستان :
در چنين روزي در سال 1974 ميلادي بر اثر زلزله اي شش مميز سه دهم در مقايس ريشتر در پاكستان ، پنج هزار و دويست نفر جان باختند .
ترك يونسكو از سوي آمريكا :
آمريكا در چنين روزي در سال 1983 ميلادي اعلام كرد از تاريخ سي و يكم دسامبر سال آينده سازمان يونسكو را ترك مي كند . زيرا احساس مي كرد كه يونسكو در صدد بيرون كشيدن قايق خود از جريان دل به خواه فرهنگي سياسي اين كشور است وبه علايم ارسالي آمريكا توجهي ندارد. آمريكا سال گذشته دو باره به يونسكو باز گشت.
برد حزب گاندي :
در چنين روزي در سال 1984 ميلادي حزب كنگره راجيو گاندي در انتخابات هند پيروز شد .
پيمان صلح در لبنان :
در چنين روزي در سال 1985 ميلادي مسلمانان و مسيحيان لبناني پيمان صلح امضا كردند. در لبنان رييس جمهور ، مسيحي است . نخست وزير ، مسلمان سني و رييس پارلمان شيعه مذهب است.
نخستين نمايش فيلم در پاريس :
در چنين روزي در سال 1895 ميلادي نخستين سالن نمايش فيلم در پاريس افتتاح شد .
قانون اساسي در اكوادور :
در چنين روزي در سال 1906 ميلادي اكوادور صاحب قانون اساسي شد .