به گزارش خبرنگار مهر، چشمهای سفید و ثابت مادر با مژههای بلند التماس کنان بچه هایش را نگاه می کرد و در سکوت تنها می گفت که نکشیدشان.
بیش از چهارده روز پیش سرنوشت خرس مادر و دو کودکش به آخرین شلیک دو شکارچی گره خورد تا ساده ترین حق هر جاندار، یعنی حیات، دوباره زیر سوال برود؛ هر بار در نقطه ای و این بار در منطقه ونک شهرستان سمیرم.
دو توله خرس با مادرشان آخرین نفسها را کشیدند تا دوباره تشکلهای حمایت از حیوانات بسیج شوند و بگویند که شکار جنایتی بزرگ است گرچه به گفته شکارچیان عمل شکار از روی خیرخواهی است زیرا مرگ ناشی از تیر خوردن بسیار راحت تر و با درد و ترس و استرس کمتری نسبت به مرگ طبیعی حیوانات صورت میگیرد.
اما نوک پیکان انتقاد این بار به سمت دستنوشته ها و قوانینی است که حقوق حیوانات را به عنوان بخشی ازخلقت کاملا نادیده گرفته است؛ چه زود یادمان رفته پیامبرانمان نیز چوپان بودند و در بسیاری از وقایع مهم تاریخ ادیان همچون داستان ابابیل و کشتی نوح ، حیوانان چه نقش پر رنگی ایفا کردند.
شاید بتوان گناهکار این فراموشی نابخشوده را درمیان حرفهای مسئولانه برخی آدمهای مسئول یا غیرمسئول جستجو کرد.
احمد رضا لاهیجان زاده مدیر کل محیط زیست استان اصفهان با اشاره به جزئیات این واقعه گفت: حدود 14 روز پیش گزارشی از طریق cd به دست ما رسید که بیانگر این بود که یک خرس ماده به همراه فرزندانش به طرز فجییعی به قتل می رسند این فیلم توسط یکی از همیاران محیط زیست به همکاران ما در محیط زیست سمیرم داده شده بود، آنها نیز پس از مشاهده عمق فاجعه این فیلم را به دست ما رساندند.
قوانین باید بازنگری شوند
وی افزود: تمامی نیروها بعد از مشاهده این گزارش بسیج شدند و نهایتا توانستیم به کمک اهالی نیروی انتظامی و دادستانی احکام ورود به خانه متهمان را بگیریم و سه فرد را دستگیر کنیم که از جمله آنها پدر یکی از شکارچیان بود که به داشتن و نگهداری سلاح غیر مجاز محکوم شد.
لاهیجان زاده با اظهار تاسف از اینکه قوانین مربوط به شکار به دهه 50 برمی گردد تصریح کرد: در سال 70 مقداری بازنگری در این قوانین انجام گرفت اما این کافی نیست و قوانین باید با شرایط امروز تطبیق داده شود .
وی با تاکید بر اینکه قوانین فعلی جوابگوی شرایط فعلی نیست گفت: وقتی یک شکارچی حاضر است تا 20 میلیون تومان برای حمل اسلحه شکاری پول بدهد و با خودرو 80 میلیونی به شکار می رود دیگر برای پرداخت 560 یا 800 هزار تومان جریمه مشکلی ندارد و فردا دوباره به کارش ادامه می دهد .
مدیر کل سازمان محیط زیست استان اصفهان افزود: این در حالی است که تعدد شکار جرم این افراد را اضافه نکرده و در قانون چنین پیش بینی نشده است.
وی تاکید کرد: بازنگری در قوانین شکار صید امری ضروری است که باید سازمان محیط زیست کشور به قوه قضاییه پیشنهاد دهد و قوه قضائیه هم آن را به مجلس ببرد.
مدیر کل محیط زیست استان اصفهان با اشاره به اینکه کار ما فرسایشی است که منتهی به دستگیری شکارچی با هزاران مشقت و پرداخت جریمه از طرف او و دوباره رها شدنش می شود گفت : این روند ادامه دارد چون شکارچی خلافکار بعد از 24 ساعت دوباره به کارش ادامه می دهد .
وی افزود:منابع ملی متعلق به همه مردم است و شکارچیان نباید جرات کنند که به آنها دست درازی کنند بنابراین آیین نامه تشدید مجازات باید در قانون دیده شود .
حیوانات تبدیل به موضوعی برای لذت بردن انسان شده اند
112 شهید در 30 سال گذشته و400 مصدوم و جانباز امری نیست که به راحتی از آن گذشت این در حالی است که به گفته مدیر کل سازمان محیط زیست استان اصفهان در سال گذشته بیش از 100 اسلحه هم جنگی و هم شکاری از شکارچیان گرفته شده و در این رابطه 200 نفر دستگیر شده اند .
وی آمار مربوط به شکارهای غیر مجاز در شش ماهه سالجاری را نیز حدود 20 فقره دانست .
در این میان حقیقت این است که شکارچیان برای تقویت حس ترقی، رضایت و لذت دست به این عمل میزنند. این عقیده شکار را تبدیل به تفریح میکند و حیوانات را موضوعی برای لذت بردن انسان .
با وجود اینکه به گفته معاون محیط طبیعی سازمان محیط زیست استان اصفهان نیروهای سازمان محیط زیست پس از اطلاع از حادثه در کمتر از 20 ساعت عاملان و شکارچیها را دستگیر کرده و در حال حاضر این افراد تحویل مراجع قضایی براب رسیدگی پرونده قضایی خود شدهاند اما با تمام اینها قتل انجام شد ؛ قتلی که وجود حیوانات کمیابی مثل خرس قهوه ای را زیر علامت سوال می برد تا ما دیگر برای نسلهای آینده چیزی برای حراست نداشته باشیم .
انسان ها سالانه 250 میلیون حیوان را می کشند و فلج می کنند
به گفته انصاری کشتار چنین حیواناتی به طور کلی ممنوع است چرا که خرس قهوهای از لحاظ تنوع زیست محیطی جزو حیوانات کمیاب است که باید از آنها برای نسلهای آینده حراست شود.
وی ادامه داد: این حیوان با وجود برخی از باورهای ذهنی از حیوانات کم آزار است و تا کنون مرسوم نبوده که به کسی آسیب برساند مگر در صورتی که اسباب اذیت و آزار آن ایجاد شده باشد و از طرفی اگر خسارتی نیز وارد کند این خسارت پرداخت میشود.
انصاری با اینکه یادآور شده نباید به زیستگاه این حیوانات تجاوز کرد زیرا این حیوانات به زیستگاههای ما وارد نمیشوند اما دو شکارچی خیلی راحت وارد این منطقه شده و خرس و دو بچه اش را کشته اند.
طبق آمار رسمی سالانه بیش از 250 میلیون حیوان از طریق شکار کشته، فلج یا یتیم می شوند و میلیونها حیوان مجروح می شوند، استرسی که از صدای اسلحه، ترس و فرار در حیوان ناشی میشود قابلیت تغذیه درست و ذخیره انرژی در حیوان برای زمستان را از آن میگیرد.
همچنین در مهاجرت و خواب زمستانی حیوانات اثر بدی می گذارد . کمپ ها و آتش و وسایل نقلیه و مسایل جانبی نیر اثرات مخربی بر طبیعت میگذارد، برای حیوانات زیادی مانند گرگها که به صورت گروهی زندگی میکنند و روابط تنگاتنگ فامیلی بین آنها وجود دارد کشتن یکی از آنها زندگی دیگران را نیز تحت تاثیر قرار میدهد.
به گفته منوچهر آذری عضو انجمن حمایت از حیوانات ایران زمین ، متاسفانه شکارچیان بسیار نا آگاهانه خود را بخشی از اکوسیستم مید انند و خود را با حیوانات وحشی مقایسه میکنند که همانطور که آنان برای بقا شکار میکنند انسانها نیز برای بقا شکار میکنند و آسیبی به اکوسیستم وارد نمی کنند بنابراین عملشان عادلانه است.
وی افزود :این عمل چگونه عادلانه است هنگامی که یک نفر با فاصله بسیار زیاد با سلاحی قدرتمند حیوانی را که هیچ سلاحی به جز شانس ندارد نشانه بگیرد؟ شکار در طبیعت امری بسیار پیچیده است که انسان هنوز بسیاری از جنبه های علمی آن را درک نکرده است و زمانی که شکارچی بدن شکار خود را جابجا میکند در اکوسیستمی که حیوان در ان زندگی می کند دست میبرد..
به گفته این دوستدار حیوانات ،پس وقتی شکارچی شکار را از طبیعت بر میدارد در واقع تمام آن اجزا را از طبیعت می گیرد، با تجهیزات و سلاحهایی که امروزه شکارچیان استفاده میکنند شانس شکار برای زنده بودن به صفر میرسد چرا که فاصلهای که شکارچیان از شکار میگیرند نسبت به فاصله ای که حیوانات شکارچی از طعمه خود می گیرند بسیار بیشتر است.
سپهر سلیمی، دوستدار محیط زیست و فعال حقوق حیوانات نیز معتقد است از این اتفاق نباید به سادگی گذشت و رسانه ها باید توجه ویژه ای به آن داشته باشند و باید توجه داشته باشیم که اگر این اتفاق برای انسانی می افتاد، اقوام، دوستان و آشنایان آن شخص می توانستند علیه خاطیان اعلام جرم و دادخواهی کنند ولی برای حیوانات چنین امکانی وجود ندارد و این وظیفه بر عهده حامیان محیط زیست و فعالان حقوق حیوانات و همه افراد و رسانه های مردمی است که نسبت به این حادثه حساسیت نشان دهند و خواهان مجازات خاطیان شوند.
باید حیوان آزاری به یک ضد ارزش تبدیل شود
وی ادامه داد: ضمن اینکه اگر بخواهیم به این ماجرا از دیدگاه صرفاً اکولوژیک نگاه کنیم و موجودات زنده را همچون زنجیری ببنیم که حیات آنها در گروه حیات دیگری است در اینصورت باید بگوییم در شرایطی که بسیاری از پستانداران بزرگ کشورمان و از جمله همین خرس قهوه ای در شرایط خوبی قرار ندارند بنابراین شاید ارزش زیستی یک خرس قهوه ای از انسانی که حدود هفت میلیارد نفر از آن در روی کره زمین وجود دارد بیشتر باشد.
سلیمی در ادامه یادآور شد: برای بررسی این مساله و جلوگیری از تکرار موارد مشابه باید به واکاوی زمینه های بروز چنین اتفاقاتی پرداخت . این مساله از جهات بسیاری قابل بررسی و کنکاش است که در روزهای گذشته نیز به آنها پرداخته شده است.
این دوستدار محیط زیست و فعال حقوق حیوانات گفت: حیوان آزاری باید به یک ضد ارزش تبدیل شود و این مساله اتفاق نمی افتد مگر با کار فرهنگی و میدان دادن به سازمانهای مردم نهاد برای گسترش آموزش در بین مردم که این مساله را باید از حیوانات شهری نظیر سگ و گربه و پرندگان شهری شروع کرد .به دفعات زیادی شاهد آزار و اذیت حیوانات شهری هستیم و تا وقتی این صحنه ها تکرار شود باید انتظار چنین فجایعی را نیز داشت.
سلیمی ادامه داد: ذبح حیواناتی نظیر گوسفند هم در محیط های مسکونی علاوه بر اینکه خطرات بهداشتی برای سلامت جامعه دارد باعث می شود دیدن صحنه کشتن و پاره کردن شکم حیوانات برای ببیندگان عادی شود اساسا باید ذبح حیوانات در محیط های مسکونی که تحت نظارت اداره دامپزشکی نیست و کارشناسان بهداشتی و شرعی بر نحوه ذبح شرعی و سلامت لاشه حیوان نظارت نمی کنند، متوقف شود.
بی سوادی شکارچیان و کمرنگ شدن مسائل اخلاقی
وی همچنین ادامه داد: مثلاً مورد مشابهی از این وقایع می توان به کشتار سگهای ولگرد توسط اسلحه در محیط های شهری و مسکونی اشاره کرد که اثرات به جا مانده از این کشتار دست کمی از حوادثی نظیر کشتن خرس ها ندارد، در صورتیکه برای مهار سگهای ولگرد راههای بهتر و موثرتری از کشتن توسط سلاح گرم وجود دارد اما متاسفانه باز هم شاهد کشتن این حیوانات به این شکل هستیم که بطور مستقیم و غیر مستقیم فرهنگ حیوان آزاری را ترویج می کند.
این دوستدار محیط زیست یادآور شد: از دیگر نکات مورد توجه در این خصوص باید به مساله آموزش شکارچیان اشاره کرد، در همین فیلم کشتار خرس ها شاهد هستیم که یکی از شکارچیان می گوید که ممکن است اینها خرس قطبی باشند! این یعنی اوج بی اطلاعی این شکارچیان از حیات وحش چنانچه در سالهای نه چندان دور شکارچیان هم اطلاعات بیشتری نسبت به حیات وحش داشتند و هم پایبندی بیشتری به اخلاق داشتند به طوریکه بسیاری از شکارچیان از فاصله دور قادر به تشخیص حیوانات ماده و یا آبستن بودند و در بسیاری از موارد از شکار آنها خودداری می کردند .
وی افزود: متاسفانه همزمان با بی سوادی شکارچیان شاهد کمرنگ شدن مسائل اخلاقی نیز هستیم و بر این اساس لازم است که کلیه شکارچیان و یا کسانی که مجوز حمل اسلحه شکاری دارند تحت آموزش های زیست محیطی قرار بگیرند . این آموزش ها قرار نیست چنان وقت گیر و پیچیده و یا هزینه بر باشد.در صورتی که چنین الزامی از سوی نهاد مسئول برای شکارچیان وضع شود سازمانهای غیردولتی زیست محیطی این توانایی را دارند که در سراسر کشور به طور رایگان ساعتی را صرف آموزش اصول اولیه حیات وحش به شکارچیان هر منطقه بکنند و قطعا همین نکته ساده می تواند جلو بسیاری از شکارها و یا تکرار موارد این چنینی را بگیرد.
سلیمی همچنین گفت: نکته دیگر فضای کلی جامعه و رابطه انسان ها و حیوانات است چنانچه هر چقدر در جامعه ارتباط بین انسان و حیوان بیشتر باشد، کمتر شاهد بروز چنین اتفاقاتی خواهیم بود و این مساله از نگهداری حیوانات خانگی تا وجود پارک وحش ها و سفرهای گردش در محیط های طبیعی حیات وحش را شامل می شود . ارتباط بیشتر با حیوانات باعث ایجاد دوستی انسان و حیوان می شود و کاهش ارتباط باعث زوال روحیه حیوان دوستی و طبیعت گرایی و در نهایت بروز حیوان آزاری می شود.
حمایت از حیوانات نیازمند تدوین قانون است
وی همچنین در خصوص برخورد قضایی مناسب با متخلفان و قانون شکنان تاکید کرد و ادامه داد: برای مثال در مورد این مساله خاص و با روحیه بی رحمانه شکارچیان سه خرس که به خوبی در این فیلم قابل درک است کسی نمی تواند با اطمینان بگوید اگر جریمه مادی و تبعات اجتماعی کشتن سه نفر انسان به اندازه جریمه و تبعات کشتن این سه خرس بود، این شکارچیان دست به قتل انسان نمی زدند! آنچه در این فیلم مشخص است شکارچیان یا بهتر بگویم شکارکش ها برای کسب شهرت اقدام به فیلمبرداری از این صحنه ها کرده اند و اگر با اینها برخورد مناسب صورت نگیرد نه تنها از کرده خود پشیمان نخواهند شد بلکه در روزهای گذشته تبلیغ مضاعفی برای تسکین عقده های روانی این افراد صورت گرفته است.
این دوستدار محیط زیست و فعال حقوق حیوانات در ادامه همچنین یادآور شد: این مورد و مواردی نظیر این به خوبی ثابت می کند که در کشور بزرگ ایران با تنوع زیستی فراوان و وجود گونه های جانوری ویژه که بعضاً در معرض خطر انقراض هستند بیش از هر زمان دیگر نیازمند تدوین قانونی برای حمایت از حیوانات هستیم و به طور کلی اصل حفاظت از محیط زیست در اصل پنجاهم قانون اساسی آمده است و حیات وحش و حیوانات نیز بخشی از محیط زیست کشورمان هستند .بر همین اساس لازم است همانطوری که برای بخش های دیگری از محیط زیست همچون پسماندها قانون جامعی تهیه و تدوین شده برای حفاظت از حیوانات و گونه های جانوری نیز قانونی تدوین شود و در این مسیر می توان از ظرفیت سازمانهای غیردولتی زیست محیطی و گروههای حامی حقوق حیوانات نیز بهره برد.
شکارچیان مدعی هستند که از طریق پرداخت پول برای خرید جواز به سازمان محیط زیست و متقابلا محیط زیست کمک میکنند اما شکار و زمینی که شکارچیان بر روی آن شکار میکنند با مالیات مردم نگهداری میشود و مبلغی که شکارچیان میپردازند بخش بسیار ناچیزی از هزینه ی راه سازی و ساختن ایستگاههای استراحت ، پاکسازی و... است.
...............
گزارش: دریا قدرتی پور