استاد دانشگاه نورث آمبریای انگلستان با اشاره به اینکه در کثرتگرایی فرهنگی سنتهای دینی متفاوت به رسمیت شناخته و به آنها به دیده احترام نگریسته می‌شود، گفت: دین می‌تواند به ایجاد چنین فضایی کمک کرده و کثرتگرایی فرهنگی را مورد تشویق و تقویت قرار دهد.

دکتر استوارت سیم استاد دانشگاه نورث آمبریا در نیوکاسل انگلستان در مورد نقش ادیان در شکل دهی به مناسبات سازنده میان کشورها در نظام بین‌الملل به خبرنگار مهر گفت: تمام ادیان دارای اصول و ضوابط اخلاقی قدرتمند و غنی‌ هستند که بر اساس آن خواهان شکل دادن به روابط بین الملل بر اساس اصول اخلاقی هستند.

وی افزود: کشورهایی که دارای چنین سنتهای دینی هستند خواهان تأکید بر این ارزشهای اخلاقی تا حد امکان در روابط خود با سایر کشورها هستند. حتی کشورهای غربی که سکولار هستند اصول اخلاقی خود را بر اساس نظریه‌های مسیحی بنا و صورت بندی کرده اند.

وی تصریح کرد: البته کشورها گاهی این اصول را مورد بی توجهی قرار می‌دهند و از آن سوء استفاده نیز می‌کنند. اما به هر حال ضوابط اخلاقی چارچوب خاصی را در روابط بین الملل مشخص و معین کرده‌اند که کشورها باید بر اساس آنها رفتار کنند.

استاد دانشگاه نورث آمبریای انگلستان در ادامه تأکید کرد: در این چارچوبهای اخلاقی است که کشورها ایدئولوژیهای سیاسی خود را پیش می‌برند و بر اساس آن روابط خود را با سایر بازیگران و بلوکهای قدرت سامان می‌بخشند .

وی افزود: توجه و تأکید بر همین اصول تدوین شده در چارچوب اخلاقی نظام بین الملل باعث می‌شود کشورهایی که دارای ایدئولوژیهای سیاسی گوناگون هستند در کنار یکدیگر به طور مسالمت آمیزی با هم همزیستی داشته باشند.

سیم یادآور شد: در واقع آنچه باعث می‌شود این همزیستی معنا یابد گفتگو و دیالوگ دائمی میان کشورهایی با عقاید و دیدگاههای گوناگون است. گفتگو باعث می‌شود تا حتی کشورهایی با اهداف ژئوپلیتیک متفاوت بتوانند به مشترکاتی دست یابند.

مؤلف "دیکشنری لیوتار" در مورد این موضوع که می‌توان بر ارزشهای مشترک در رفع خصومت و دشمنی میان کشورها بهره برد نیز تصریح کرد: سنتهای دینی دارای ارزشهای اخلاقی مشترک هستند که می‌توانند زمینه گفتگوهای سازنده میان کشورها را فراهم کنند.

سیم یادآور شد: در حال حاضر کثرتگرایی فرهنگی به عنوان یک اصل به رسمیت شناخته شده است. این در حالی است که در گذشته استعمار غرب دیگران را غارت می‌کرد و آنها را به رسمیت نمی‌شناخت.

وی تأکید کرد: همه کشورها باید کثرتگرایی فرهنگی را تشویق و تقویت کنند تا زمینه برای کاهش اختلافات فراهم شود. اگر کثرتگرایی فرهنگی مورد تقویت قرار گیرد در این صورت درک و فهم سنتها و فرهنگهای دیگر فراهم می‌شود که نهایتاً منجر به درک عمیق تری از دیگران خواهد شد.

این استاد فلسفه تصریح کرد: در چنین فضایی اگر کشوری کثرتگرایی فرهنگی را به رسمیت نشناسد ریسک و خطر منزوی شدن و تبدیل به یک جزیره در نظام بین الملل شدن را به جان می‌خرد.

استاد دانشگاه نورث آمبریای انگلستان در پایان تأکید کرد: دین می‌تواند به ایجاد چنین فضایی کمک کند و کثرتگرایی فرهنگی را مورد تشویق و تقویت قرار دهد. این مهم از این طریق حاصل می‌شود که ادیان بر ارزشهای اخلاقی مشترک تأکید و توجه کنند و بر زمینه‌های مشترک اخلاقی به منظور فراهم شدن شرایط گفتگو تأکید ورزند.