دکتر چارلز تالیافرو استاد کالج سنت اولاف مینهسوتای آمریکا و فیلسوف دین معاصر در مورد نقش ادیان در شکل دهی به مناسبات سازنده میان کشورها در نظام بینالملل به خبرنگار مهر گفت: اگر چه در تاریخ و با مطالعه آن شاهد جنگهای مذهبی هستیم ولی باید توجه داشت که دلایل اصلی این جنگها انگیزههای دینی نبوده بلکه انگیزههای سکولار باعث آنها بوده است.
وی افزود: به عبارت دیگر دلایل این جنگها کنترل و در اختیار داشتن تجارت، سرزمین و مردم بوده است. همچنین این جنگها به این دلیل بوده تا دیگران را تحت سیطره امپراتوری خودی قرار دهند.
مؤلف "راهنمای آکسفورد درباره الهیات" تصریح کرد: یکی از شیوهها و روشهایی که ادیان بر اساس آن نقش سازنده در روابط بین الملل داشته و خواهد داشت این است که چارچوبی فلسفی و متافیزیکی را به وجود آورد که این چارچوب مشروط به قدرت انسانی نباشد.
فیلسوف دین معاصر اظهار داشت: برخی از توسعه دهندگان و بسط دهندگان اخیر حقوق بین الملل الهی دانان بودهاند. بر اساس عقیده الهی دانان خداوند متعال که همه انسانها را خلق کرده است از همه انسانها دعوت میکند که به یکدیگر احترام بگذارند و در قبال یکدیگر مسئول باشند و دغدغهها و نگرانیهای مشترک داشته باشند.
مؤلف "راهنمایی مقدماتی بر زیبایی شناسی" یادآور شد: این دیدگاهها مبتنی بر قائل شدن و شناسایی عزت و ارزش برای دیگران است؛ خواه متعلق به قوم و کشور ما باشند و یا نباشند.
وی تأکید کرد: در کانون دین اسلام نیز دغدغهها و نگرانیهای مشترک بشری مورد توجه جدی است. در ادیان جهانی نیز چنین دغدغههایی به رسمیت شناخته شدهاند.
تالیافرو در مورد این موضوع که میتوان بر ارزشهای مشترک در رفع خصومت و دشمنی میان کشورها بهره برد نیز تصریح کرد: بله میتوان بر ارزشهای مشترک در این خصوص تأکید داشت. ارزشهای مشترک میتوانند رویهها و شیوههای ملموسی را برای ترک مخاصمات و تبدیل آن به دوستی ایجاد کنند. کشورهای متخاصم باید بر اساس همین اصول مشترک با یکدیگر گفتگو و به یکدیگر اصول مشترک ادیان درباره فضایل انسانیت را یادآور شوند.