به گزارش خبرنگار مهر، هفته دامپزشکی بهانه ای شد تا نگاهی اجمالی به فرآورده های دامی که بیشتر مورد استفاده مردم قرار می گیرند، داشته باشیم که در این رهگذر به نظر رسید تولید و رشد مرغ و تخم مرغ بیش از سایر فرآورده ها برای مردم مبهم و سئوال برانگیز است.
برای بسیاری از مردم سئوال است که چگونه جوجه های یک روزه در مرغداریها ظرف مدت 40 روز به مرغی بزرگ و خوراکی تبدیل می شوند در حالی که یک جوجه خانگی باید حداقل شش ماه طول بکشد تا به مرغی کم وزن تبدیل شود و پس یک سال شاید قابل کشتار باشد.
همین سئوال سبب شده بسیاری از مردم گمان کنند این مرغها با هورمون و واکسن های هورمونی به این سرعت رشد می کنند و این گمان کم کم در جامعه به یک باور قطعی تبدیل شده است تا جایی که بسیار شنیده شده در هنگام طبخ مرغ معمولا به یکدیگر توصیه می کنند که مثلا فلان قسمت مرغ را استفاده نکنید زیرا هورمون تزریق شده به مرغها بیشترین اثر را در این قسمت دارد.
این باور تا جایی پیش رفته که بسیاری از اطبای تغذیه، عامل وجود برخی اختلالات در بدن نظیر بروز موهای زائد در صورت برخی خانمها، چاقی غیرطبیعی در کودکان و ... را استفاده از مرغهای هورمونی اعلام می کنند و بر عدم استفاده از این مرغها تاکید دارند.
جوجه های یک روزه به هیچ وجه با واکسن هورمونی ظرف 40 روز به مرغ تبدیل نمی شوند بلکه اصلاح ژنتیکی، نوع تغذیه و شیوه نگهداری آنها این رشد سریع را به دنبال دارد |
مدیرکل دامپزشکی استان یزد |
اما واقعیت غیر از این است و پاسخ مدیرکل دامپزشکی استان یزد به این سئوال جالب توجه و کمی تا قسمتی آرامش بخش است!
علی اکبر حدادزاده در این زمینه به خبرنگار مهر گفت: باورهایی که در زمینه رشد جوجه ها و تبدیل آنها به مرغ در عرض 40 روز با واکسن هورمون وجود دارد کاملا غلط و بی پایه و اساس است.
وی اظهار داشت: دلایل اصلی رشد سریع جوجه های یک روزه در مرغداریهای اصلاح ژنتیکی آنها، مواد غذایی مصرفی و شیوه نگهداری آنهاست.
حدادزاده افزود: بر روی مرغهای مولد جوجه به لحاظ ژنتیکی اصلاحاتی انجام شده که این اصلاحات سبب شده، جوجه با در اختیار داشتن غذای کامل و کافی به سرعت رشد کند به این معنی که ظرفیت رشد در جوجه ها تقویت شده است.
وی شیوه های نگهداری از جوجه ها را نیز یکی از عوامل رشد سریع آنها دانست به نحوی که در مرغداریها ساعت بیولوژیک جوجه ها با ساعات عادی شبانه روز متفاوت است.
حدادزاده ادامه داد: با چندین بار خاموشی و روشنایی ایجاد کردن در طول یک شبانه روز، وعده های غذایی جوجه ها نیز عوض می شود و آنها بیشتر ترغیب به خوردن غذا می شوند که امر با کمک اصلاح ژنتیکی انجام شده و در اختیار گذاشتن غذای کافی، رشد سریع آنها را به دنبال دارد.
آنتی بیوتیک تنها دارویی است که برای نگهداری از مرغها استفاده می شود
وی یادآور شد: تنها دارویی که به مرغها خورانده می شود، برخی آنتی بیوتیکهاست زیرا مرغ به دلیل سرعت رشد ممکن است بسیار ساده دچار بیماری شود که برای رفع این بیماریها به مرغ آنتی بیوتیک خورانده می شود.
حدادزاده عنوان کرد: البته قرار است در 12 استان کشور مرغ بدون آنتی بیوتیک تولید شود.
حتی نه یک مورد گزارش داریم و نه احتمال می دهیم که یک مرغداری از هورمون استفاده کند زیرا هورمون بسیار گران است و برای مرغدار مقرون به صرفه نیست |
حدادزاده |
مدیرکل دامپزشکی استان یزد تاکید کرد: حتی یک مورد نه گزارش داریم و نه احتمال می دهیم که در مرغداری از هورمون استفاده شود زیرا اولا نیازی به این کار نیست ثانیا اصلا برای مرغدار استفاده از هورمون مقرون به صرفه نیست زیرا هورمون بسیار گران است و برای مرغدار به هیچ وجه اقتصادی نیست.
عده زیادی از مردم بوی ضخم موجود در مرغ را نیز دلیل استفاده از هورمون می دانند که حدادزاده در این زمینه نیز بیان داشت: بوی ضخم به دلیل نگهداری ناصحیح از کشتارگاه تا منزل در مرغ ایجاد می شود.
وی البته توصیه هایی هم در مورد انتخاب مرغ کشتار شده برای مصرف داشت.
مناسبترن وزن مرغ کشتار شده 1200 تا 1600 گرم است
حدادزاده عنوان کرد: مرغ بین 1200 گرم تا 1600 گرمی مناسب ترین وزن برای مرغ کشتار شده است زیرا مرغ اگر از این میزان بزرگتر باشد، چربی بسیاری دارد و اگر از این میزان کوچکتر باشد به این معناست که احتمالا دچار بیماری بوده که نتوانسته ظرف مدت معین به حداقل وزن برسد.
وی تاکید کرد: البته در کشتارگاه های یزد مرغ زیر 800 گرم معدوم می شود اما اگر مردم چنین وزنی را در مرغها مشاهده کردند، از خریداری آن خودداری کنند.
به جز مرغ باورهای بسیاری نیز در مورد تخم مرغ وجود دارد که البته منکر تفاوتهای تخم مرغ به اصطلاح محلی و ماشینی نمی شویم اما برخی تفاوتها رغبت مردم را به مصرف تولیدات برخی شرکتها بیشتر کرده که باورهای موجود در مورد این تفاوتها نیز اساس علمی ندارد.
زرده و پوسته کم رنگ یا پررنگ تاثیری در مواد مغذی و کیفیت تخم مرغ ندارد
بسیاری از مردم گمان می کنند اگر زرده تخم مرغ پررنگتر باشد، مواد مغذی آن بیشتر است یا اگر پوست تخم مرغی تیره تر باشد، تخم مرغ مرغوبتری است.
حدادزاده در این مورد نیز بیان داشت: زرده پررنگ با زرده کم رنگ، پوست سفید با پوست تیره در تخم مرغهای تولیدی در مرغداریها هیچ تفاوتی با یکدیگر ندارند و تنها تفاوت آنها در نوع خوراک آنهاست.
زرده تخم مرغ مرغهایی که از ذرت استفاده می کنند با زرده تخم مرغ مرغهایی که از سایر خوراکها استفاده می کنند پررنگتر است اما بر اساس آزمایشات انجام شده هیچ تفاوتی در مواد مغذی موجود در این تخم مرغها وجود ندارد.
گرچه حساسیت نشان دادن به موادغذایی که در طول روز مورد استفاده خانواده قرار می گیرد، خوب و قابل تحسین است اما باید میان باورهای غلط باب شده و واقعیتها تفاوت قائل بود.
اینکه بسیاری از مردم به ویژه قدیمی ترها به بی طعم شدن و بی مزه شدن غذاها و تولیدات دامی و کشاورزی اشاره می کنند، امری کاملا صحیح است زیرا به هر ترتیب به دلیل انبوه تر شدن تولیدات، کیفیت آنها کاهش پیدا کرده اما وجود سازمانهایی چون دامپزشکی برای تضمین سلامت غذای مردم است.
اگر به تغییر و افت طعم و بوی مواد غذایی از کشاورزی گرفته تا دامی شک نداریم، امیدواریم روزی فرا برسد که به سلامت غذای خود نیز شک نداشته باشیم.