دکتر چارلز تالیافرو استاد کالج سنت اولاف مینهسوتای آمریکا و فیلسوف دین معاصر در مورد ویژگیهای اصلی نظام اندیشگی ابن سینا و جایگاه او در تاریخ اندیشه به خبرنگار مهر گفت: ابنسینا یکی از فیلسوفان برجسته مسلمان بود که سهم و نقش زیادی در حوزههای گوناگون فلسفه داشته است.
وی افزود: از جمله این حوزهها میتوان به متافیزیک، معرفت شناسی، روانشناسی، منطق، فلسفه سیاسی و فلسفه روح انسان اشاره کرد. ابن سینا سهم و نقش مهمی در این حوزههای فلسفی داشته است.
تالیافرو تصریح کرد: حتی میتوان به نقش ابنسینا در حوزههایی چون زیبایی شناسی به ویژه در شعر و موسیقی اشاره کرد. شاید مهمترین سهم ابن سینا در فلسفه، صورت بندی و دفاع او از استدلالهای کیهانی در مورد وجود خداست.
مؤلف "راهنمای آکسفورد درباره الهیات" تصریح کرد: استدلالهای ابن سینا در مورد وجود خدا بسیار مهم و حائز اهمیت هستند و هنوز هم از بهترین و معتبرترین استدلالها در این زمینه به شمار میروند. استدلالهای ابن سینا در مورد وجود خدا از استدلالهای آکوئیناس در این زمینه معتبرتر و ماندگارتر بوده است.
استاد پیشین دانشگاه آکسفورد تأکید کرد: همچنین استدلالهای ابن سینا در مورد فناپذیری و محدود بودن و ماهیت و سرشت فناناپذیری و ازلی بودن بسیار برجسته و مهم هستند. هر چند استدلالهای ابن سینا در این زمینه با استدلالهای سفت و محکم غزالی مواجه میشود.
وی یادآور شد: به طور کلی غزالی معتقد بود که کارهای ابن سینا و به طور اساسی کارها و تحقیقات فلاسفه با وحی در تضاد قرار میگیرند.
تالیافرو در مورد اینکه چه فیلسوفان غربی تحت تأثیر ابن سینا بودهاند نیز تصریح کرد: من معتقد هستم که آکوئیناس به شدت و عمیقاً متأثر از ابن سینا بوده است. علاوه بر او دکارت و مالبرانش نیز تحت تأثیر آرای ابن سینا بودهاند.
وی یادآور شد: باید توجه داشت که آثار ابن سینا به ویژه در حوزه متافیزیک به زبان لاتین ترجمه شد و در اختیار فیلسوفان غرب در دوران اولیه مدرن قرار گرفت.
فیلسوف دین معاصر اظهار داشت: حتی در جاهایی که اسم او به میان نیامده، میتوان تأثیر آرای ابن سینا را به عینه دید. امروزه استدلالهای کیهانی ابن سینا توسط یکی از برجستهترین فیلسوفان آمریکایی به نام ویلیام لین کریگ مورد دفاع واقع شده است.