رئیس هئیت مدیره انجمن حکمت و فلسفه ایران با تشریح ویژگیهای آرا و اندیشه‌های ابن سینا، تأکید کرد:‌ فلسفه اسلامی به واقع وامدار ابن سینا است .

به گزارش خبرنگار مهر، غلامرضا اعوانی رئیس هیئت مدیره انجمن حکمت و فلسفه ایران صبح سه شنبه 26 مهر در همایش ابن سینا و فیلسوفان اسلامی درباره "ابن سینا و توماس آکوئینی درباره جوهر" صحبت کرد.

وی گفت:‌ در تعریف جوهر اختلافی میان سنت توماس آکوئینی و ابن سینا وجود دارد. ایرادی که توماس آکوئینی به ابن سینا وارد می کند درتاریخ فلسفه مهم است. 1500 نقل قول سنت توماس از ابن سینا داشته است و نهایت احترام را برای شیخ الرئیس قائل بوده است.

وی با اشاره به تعریف اسپینوزا و دکارت از جوهر گفت: ژیلسون اظهار داشته است که موجود به ذات تعریف جوهر نیست چنانچه ابن سینا گفته است. 30 سال در تمام کتب ابن سینا گشته ام و به این مسئله برخورد نکرده ام. 

اعوانی با اشاره به این که ابن سینا فیلسوفی است که باید آن را به دقت و درستی شناخت اظهار داشت: حتی کتابی که در سن 22 سالگی نوشته شده دربرگیرنده ابداعات بسیاری است و این فیلسوف را نمی توان با ارسطو مقایسه کرد. 

وی یادآور شد: به سوء تفاهم دیگر در معنای جوهر و عرض پیدا شده برای اولین بار اشاره کنم. ابن سینا در مورد وجود به چهار معنا بحث کرده است، نسبت موجود به مقولات، موجود به اعتبار قوه و فعل، موجود بالذات و موجود بالعرض که این امر به معنای متعدد وجود برمی گردد. دو معنا برای علم الهی معتبر است و دو معنا معتبر نیست. این بحث فلسفی است چرا که مقولات در خارج عارض می شوند. مثالهای سوفسطایی ها درباره موجود بالعرض است و علم درباره موجود بالذات است.

دکتر اغوانی تأکید کرد: ابن سینا پایه گذار انتولوژی است. فلسفه اسلامی به واقع وام دار ابن سینا است.