رئیس ستاد افغانستان وزارت امور خارجه با تاکید بر اینکه پیمان افغانستان و امریکا تهدید جدی منطقه است گفت: این پیمان موجب قانونمند شدن استفاده از پایگاههای نظامی آمریکا در افغانستان و طولانی شدن حضور نظامی آمریکا در افغانستان جهت تحقق اهداف فرا افغانستانی است.

محسن پاک آیین رئیس ستاد افغانستان وزارت خارجه در گفتگو با خبرنگار مهر، در خصوص پیمان استراتژیک آمریکا با افغانستان گفت: این پیمان یک تهدید جدی برای امنیت افغانستان و منطقه است. آمریکا پس از جنگ جهانی دوم در هر منطقه‌ای که نفوذ کرده، به آسانی خارج نشده است و ایجاد پایگاه‌های نظامی دایمی آمریکا در افغانستان، که یکی از نکات اصلی این سند است موجب حضور دائمی آمریکا در افغانستان خواهد شد.

وی خاطر نشان کرد: در صورت تحقق این توافقنامه، از یک سو افغانستان به عرصه رقابت کشورهای دیگری چون روسیه و چین تبدیل خواهد شد و از سوی دیگر استقرار آمریکایی‌ها در منطقه می‌تواند زمینه‌ساز پیگیری اهداف سلطه جویانه شود.

رئیس ستاد افغانستان وزارت خارجه عنوان کرد: امضای پیمان استراتژیک بین افغانستان و آمریکا موجب قانونمند شدن استفاده از پایگاه های نظامی آمریکا در افغانستان و طولانی شدن حضور نظامی آمریکا در افغانستان جهت تحقق اهداف فرا افغانستانی است.

پاک آئین تاکید کرد: انگیزه اصلی و مهم آمریکا در داشتن روابط استراتژیک با افغانستان، رقابت های امنیتی این کشور و در واقع کنترل روسیه، چین و تهدید ایران و دسترسی به منابع طبیعی افغانستان و منطقه است.

وی در خصوص اقدام تروریستی در به شهادت رساندن برهان الدین ربانی از رهبران جهادی افغانستان بیان داشت : در ارتباط با شهادت برهان الدین ربانی شواهد ما نشان می دهد که مقصر اصلی در این جریان آمریکاست که مسئولیت رسمی حفظ امنیت در کابل را بر عهده دارد.

پاک آئین افزود: حفظ امنیت در کابل هنوز به نیروهای بومی افغانی واگذار نشده و رسما آمریکایی ها مسئول حفظ امنیت پایتخت هستند ، بدون شک نیروهای حفاظت محل سکونت برهان الدین ربانی در کابل که مسئولیت آنها برعهده آمریکایی هاست در این حادثه تروریستی دست داشته اند و یا در بهترین حالت نسبت به انجام وظیفه خود قصور کرده اند.

وی یادآور شد: این ترور ،برای کسانی سودمند است که خواهان پیشرفت مذاکرات صلح در افغانستان نیستند و حیات خود را در مرگ صلح و مذاکره میان گروه های مختلف افغانی می جویند.برهان الدین ربانی شخصیت محبوب در افغانستان بود و ترور وی با ترورهای چند ماه گذشته از جمله ترور ژنرال داود داود، احمد کرزی، برادر حامد کرزی رئیس جمهوری افغانستان و ترور چند نفر دیگر از فرماندهان پیشین مجاهدین بی ارتباط نیست.

رئیس ستاد افغانستان وزارت خارجه ادامه داد: این ترورها نشان می دهدکه جریانی هدف دار کمر به حذف شخصیت هایی بسته است که روزگاری با عنوان مجاهدین با بیگانگان و اشغالگران افغانستان جنگیده بودند.مظنون بودن آمریکایی هادر ترور ربانی زمانی جدی تر می شود که بدانیم این شخصیت یکی از مخالفان جدی انعقاد پیمان امنیتی میان افغانستان و آمریکا بود.هجمه تبلیغاتی غرب بر علیه پاکستان بعد از ترور ربانی مشکوک بوده و زمینه ساز اهداف بعدی آمریکا در منطقه است.

پاک آئین در خصوص برگزاری اجلاس های استانبول و بن دوم در مورد افغانستان نیز گفت: جمهوری اسلامی ایران از هر اقدامی برای استقرار صلح و آرامش در‎ ‎افغانستان استقبال می‌کند و برگزاری نشست‌های بین‌المللی در این چارچوب‎ ‎مفید خواهد بود‎. در عین حال تحولاتی که در موضوع افغانستان رخ می‌دهد در تصمیم‌گیری‎ ‎ایران برای شرکت در این اجلاس ها موثر خواهد بود.

وی اضافه کرد: معتقدیم برای اتخاذ تدابیر‎ ‎امنیتی و کمک به صلح و ثبات در افغانستان نقش کشورهای همسایه، کلیدی و مهم است و مشکل امنیتی افغانستان که در 10 سال گذشته وجود داشته و موجب افزایش ناآرامی‎ ‎و خشونت در این کشور شده است به خاطر حضور نیروهای خارج از منطقه و نظامی بیگانه و‏‎ ‎توجه نکردن به نقش همسایگان در این روند بوده است.

پاک آئین تاکید کرد: ایران هر اجلاس‎ ‎بین‌المللی را که به این مساله توجه کند و نقش همسایگان را در موضوع افغانستان محوری‎ ‎بداند مثبت می‌بیند‎. خروج هر چه سریع‌تر‎ ‎نیروهای خارجی و آمریکایی به استقرار صلح در افغانستان کمک زیادی خواهد کرد.

وی گفت:  این‌که‎ ‎مجدداً در آستانه برگزاری اجلاس بن دوم بحثی مبنی بر امضای قرارداد امنیتی میان‎ ‎افغانستان و آمریکا مطرح شده است را در مسیر برقراری آرامش در این کشور نمی‌بینیم‎.

پاک آئین در پایان اظهار داشت:ایران‎ ‎نسبت به خروج آمریکایی‌ها از افغانستان در تاریخ مشخص شده مطمئن نیست و تحرکاتی که‎ ‎ در جهت توسعه حضور نظامی‌اش در افغانستان دنبال می‌کند، نشان می‌دهد که آمریکایی‌ها‎ ‎تصمیمی برای خروج از افغانستان ندارند.