بیداری اسلامی در حج امسال نمایان است
مهدی مصطفوی امروز چهارشنبه در گفتگوی مشترک با خبرنگاران مهر و فارس در مکه مکرمه درباره ارتباط بیداری اسلامی و حج تمتع 90 گفت: در شرایط بسیار ویژهای در جهان اسلام قرار داریم و آنهم بحث بیداری اسلامی در بین امت مسلمان در منطقه است.
وی افزود: امروز در موسم حج تمتع در عربستان سعودی کاملا برای ما محسوس است و خیلی از زائران کشورهای اسلامی که به حج مشرف شدهاند، نگاه و جهتشان درباره بیداری اسلامی بوده و موضعشان الهام گرفته از بیداری اسلامی در منطقه است.
قائم مقام اسبق وزارت امور خارجه اظهارداشت: اگر مواضع زائرانی که امسال به حج تمتع مشرف شدهاند را با زائران پارسال مقایسه کنیم، قرار گرفتن آنان در شرایط بیداری اسلامی را کاملا حس میکنیم.
مصطفوی معتقد است که بیداری اسلامی پروژهای علیه طاغوت و دیکتاتوری نبوده است که در زمان خاصی کلید خورده باشد بلکه جریان و پروسهای است که در طول زمان و پس از انقلاب اسلامی شروع شده است.
وی توضیح داد: مسلمانان در کشورهای مختلف باتوجه به ظرفیتهای جدید اطلاع رسانی که در دنیا به وجود آمده و تحلیلهایی که به سرعت ارائه میشود، از جایگاه اجتماعی مناسب خودشان مطلع و متوجه شدند که بر اثر فشارهای استکبار و دیکتاتورهای موجود، نتوانستند در کشورشان شاهد حکومت اسلامی باشند. برهمین اساس، مردم مورد تحقیر قرار گرفتند و احساس کردند که عده قلیلی بر آنها دارند حکومت میکنند. در این میان، از نگاهشان به جمهوری اسلامی، این را دریافتند که میتوانند بر علیه حاکمیت ظلم قیام کنند.
رئیس سابق فرهنگ و ارتباطات اسلامی ادامه داد: وقتی که در تونس و مصر این اتفاق افتاد و مردم واقعا بر علیه حاکمیت ظلم به خیابانها آمدند و این خبر به سرعت پخش شد، مردم کشورهای دیگر منطقه هم قیام کردند.
مصطفوی تصریح کرد: البته استکبار و دیکتاتورها خیلی تلاش میکنند شعارهای ملتهای اسلامی به پا خاسته شده را تحریف و یا به سمت منافع و خواسته خود هدایت کنند، اما بیداری اسلامی به حدی قوی است که به خوبی ادامه بدهند.
بیداری اسلامی قطعا ادامه خواهد داشت
از قائم مقام اسبق وزارت امور خارجه سئوال شد که آیا موج بیداری اسلامی همچنان ادامه خواهد داشت؟ که وی پاسخ داد: حتما بیداری اسلامی ادامه مییابد. بیداری اسلامی با شناختی که امت اسلامی بهدست آورده، راه بازگشت ندارد و حتما ادامه خواهد داشت.
وی اظهارداشت: در این میان، برخی کشورها با زور و سرنیزه میخواهند جلوی به نتیجه رسیدن این جنبش را بگیرند اما این گونه اقدامات فقط تحقق اهداف را قدری به تاخیر میافتد ولی حتما در آینده به نتیجه خواهد رسید.
نداشتن محوریت قوی؛ مشکل جدی کشورهای اسلامی
رئیس سابق فرهنگ و ارتباطات اسلامی، نداشتن یک محوریت قوی در کشورهایی که بیداری اسلامی اتفاق افتاده است، را یکی از جدی ترین مشکلات عنوان کرد و گفت: در این کشورها یک محوریت قوی که همه بخشهای مردمی و صنوف مختلف که مردم را دور هم جمع کند و از مقبولیت عمومی برخوردار باشد، وجود ندارد. برهمین اساس، متاسفانه رهبری مقتدر برای پیشبرد اهداف انقلابی در این کشورها، ضعیف است.
مصطفوی با بیان اینکه کشورهای اسلامی از انقلاب اسلامی به عنوان الگوی موفق یاد میکنند، خاطرنشان کرد: در بسیاری از کنفرانسهای بین المللی که درباره بیداری اسلامی در ایران برگزار شده است، آنان بسیار علاقه مند بودند که بیشتر با ساختار و نظام حکومتی جمهوری اسلامی ایران و به خصوص موضوع مردم سالاری اسلامی همچون قوانین انتخابات، تقسیمات قدرت در جامعه و نوع نظارت بر مراکز صاحبان قدرت آشنا شوند.
قائم مقام اسبق وزارت امور خارجه گفت: نکته بسیار مهم امروز این است که دیگر حکومتهای مبتنی بر لیبرال دمکراسی و همچنین سکولار از جایگاه خوبی نزد مسلمان برخوردار نیستند و شکست این نوع حکومتها را شاهد هستیم.
وی با اشاره به اینکه هم اکنون این بحث که حکومت جایگزین پس از فروپاشی قدرتهای مستبد در کشورهای اسلامی چه باشد، مطرح است، اظهارداشت: براساس تجربه و مطالعات خودمان که مقام معظم رهبری هم به آن اشاره کردند، حکومت موفق در جامعه اسلامی اولا باید مبتنی بر معارف و ارزشهای اسلامی باشد و ثانیا متکی برمردم باشد، یعنی از یک خاستگاه مردمی برخوردار باشد، ضمن اینکه هر کشوری بنا بر مقتضایت داخلی خود، از یکسری شرایطی برخوردار است.
مصطفوی معتقد است که دو رکن مهم به عنوان پایههای حکومتی در کشورهای اسلامی "اسلامیت" و "مقبولیت مردمی" است؛ اگرچه شکل و ترکیب این دو نظام میتواند در هر کشوری متفاوت باشد. امروز به نظر میرسد بیداری اسلامی به دنبال تحقق این دو رکن در نظام حکومتی است.
رئیس سابق سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی وحدت بین امت کشورهای اسلامی را از ثمرات بسیار ارزشمند بیداری اسلامی عنوان کرد و گفت: در شرایط بیداری اسلامی، مردم مسلمان تن به ارتباط با مستکبرین نداده و به خواستههای آنان نیز جواب نمیدهند؛ لذا ناگزیر به کشورهای اسلامی میشود که خود عالمی برای وحدت اسلامی است.
جنبش مردمی به آسیای جنوب شرقی کشیده میشود
قائم مقام اسبق وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسش که جنبشهای مردمی در آمریکا و اروپا از کجا نشات گرفته است؟ اظهارداشت: به هر حال پیروان ادیان الهی اگر به آموزههای دینی اصیل خودشان خوب توجه کنند، اینها در یک مسیر مشترک قرار میگیرند و هیچ وقت آموزههای حضرت موسی(ع) و حضرت مسیح (ع) رضایت به ظلم، تبعیض، فساد و بی بند و باری نمیدهد.
وی معتقد است که مردم را تا یک حدی می تواند تحت استعمار قرار داد اما گاهی تلنگر و جرقهای در بین مردم ایجاد میشود که باعث بیداری آنان میشود.
شعار مردم اروپا و آمریکا؛ یک درصد در مقابل 99 درصد
مصطفوی به شعار اصلی مردم در آمریکا و اروپا اشاره کرد و گفت: آنان میگویند یک درصد در مقابل 99 درصد، یعنی مردم میگویند یک درصد جامعه حقوق 99 درصد دیگر را تضییع میکند و این وضعیت وجود داشته اما امروز صبر اروپا و آمریکا لبریز شده است.
این کارشناس ارشد مسایل سیاسی در امور بین الملل تصریح کرد: مردم در نیویورک یا واشنگتن نام یک میدان را که الگوگرفته شدن از میدان التحریر مصر است، برای اعتراض علیه ظلم و نابرابری خود انتخاب کردهاند.
قائم مقام اسبق وزارت امور خارجه خاطرنشان کرد: لازم نیست حرکت اروپاییها و آمریکاییها حتما از معارف اسلامی اقتباس شده باشد بلکه با استفاده از آموزههای الهی مسیحیت و فطری انسانها، جرقهای زده شد که جوانان با دست خالی علیه حکومتهای مستکبر قیام کردند.
به گفته مصطفوی، نظام لیبرال دمکراسی پاسخگوی نیازهای مردم نیست، چون مردم شاهد هستند این نظام باعت انحطاط جامعه شده است، ضمن اینکه دمکراسی موجود، دمکراسی واقعی تلقی نمیشود، چراکه خواسته عده قلیلی از مردم برخواسته عامه مردم حاکم شده است.
وی یادآور شد: جنبش موجود به نام وال استریت در آمریکا تبدیل به یک بیداری در کشورهای غربی و حتی کشورهای آسیای جنوب شرقی و آنهم تحت تاثیر غرب قرار دارد، میشود.
رئیس سابق سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی گفت: واقعیت تلخ این است که در اروپا و آمریکا صهیونیستها حکومت میکنند که قدرت سیاسی، اقتصادی و تبلیغاتی را در اختیار دارند و مردم اروپا و آمریا دریافتهاند که این روند نمیتواند ادامه داشته باشد.
به گفته مصطفوی، البته قدرت تبلیغات در غرب بسیار قوی است اما جنبش مردمی در اروپا و آمریکا سخت است؛ به خاطر ابزارهای متنوع و قویای که در دست حاکم قرار دارد.