فضیلت ذیحجه
وجود دو عید مهم اسلامى یعنی عید قربان و عید غدیر و روز عرفه و خاطره دعاى عجیب و بسیار گرانبهاى امام حسین(ع) در عرفات، شکوه و عظمت خاصى به این ماه بخشیده و سزاوار است همه مؤمنان از فضاى آکنده از معنویت این ماه غافل نشوند و در خودسازى و تهذیب نفس بکوشند که به پیشرفتهاى مهمى نائل مى شوند.
اعمال دهه اول
ـ امام صادق(ع) مى فرماید: پدرم حضرت امام باقر(ع) به من فرمود: پسرم! در دهه نخست از ماه ذیحجه(از شب اول ماه تا شب عید قربان) هر شب میان نماز مغرب و عشا این دو رکعت نماز را ترک مکن: در هر رکعت سوره حمد و سوره قل هو الله را مى خوانى، پس از آن آیه 142 سوره اعراف را بخوان .
اگر چنین کنى، در ثواب حاجیان، و اعمال حجّ آنها شریک مى شوى.
ـ روزه گرفتن در نُه روز اول. در روایتى از امام موسى کاظم(ع) نقل شده است که هر کس نُه روز اول ذیحجه را روزه بدارد، خداوند ثواب روزه تمام عمر را براى او مى نویسد.
ـ ابوحمزه ثمالى از امام صادق(ع) نقل کرده است که آن حضرت، از روز اول تا عصر روز عرفه، پس از نماز صبح و قبل از نماز مغرب این دعا را مى خواند:
اَللّـهُمَّ هذِهِ الاَْیّامُ الَّتى فَضَّلْتَها عَلَى الاَْیّامِ وَشَرَّفْتَها و .... وَصَلَّى اللهُ عَلى سَیِّدِنا مُحَمَّدوَآلِهِ اَجْمَعینَ، وَسَلَّمَ عَلَیْهِمْ تَسْلیماً.( مصباح المتهجد، صفحه 672 و اقبال، صفحه 322 (با اندکى تفاوت) ، مفاتیح الجنان)
اعمال روز اول
- روزه گرفتن. در روایتى از امام موسى بن جعفر(ع) نقل شده است که هر کس روز اول ماه ذیحجه را روزه بگیرد، خداوند براى وى پاداش عظیمى را مى نویسد.
ـ خواندن نماز حضرت فاطمه(س). مرحوم شیخ طوسى فرموده است: مستحب است در این روز، نماز حضرت فاطمه را بخواند و این نماز چهار رکعت است (هر دو رکعت به یک سلام) و همانند نماز حضرت امیرالمؤمنین(ع) است، در هر رکعت، یک مرتبه سوره حمد و پنجاه مرتبه سوره قل هو الله و آنگاه بخواند: سُبْحانَ ذِى الْعِزِّ الشّامِخِ الْمُنیفِ، سُبْحانَ ذِى الْجَلالِ الْباذِخِ الْعَظیمِ،سُبْحانَ ذِى الْمُلْکِ الْفاخِرِ الْقَدیمِ، سُبْحانَ مَنْ یَرى اَ ثَرَ النَّمْلَةِ فِى الصَّفا، سُبْحانَ مَنْ یَرى وَقْعَ الطَّیْرِ فِى الْهَوآءِ، سُبْحانَ مَنْ هُوَ هکَذا وَلا هَکَذا غَیْرُهُ.
- نیم ساعت قبل از ظهر، دو رکعت نماز بگزارد و در هر رکعت، یک مرتبه سوره حمد و ده مرتبه سوره قل هو الله و ده مرتبه آیة الکرسى و ده مرتبه سوره إنّا أنزلناه را بخواند.
- هر کس از ظالمى خوف داشته باشد در این روز بگوید:
«حَسْبى حَسْبى حَسْبى مِنْ سُؤالى، عِلْمُکَ بِحالى» ، تا خداوند او را از شر آن ظالم حفظ کند.
سوره فجر در دهه اول ماه ذیحجه
در حدیثی از رسول خدا (ص) نقل شده است: هر کس سوره فجر را را در دهه اول ماه قرائت نماید گناهانش بخشیده می شود و اگر در غیر این ایام خوانده شود مایه نورانیت او در قیامت است.
---------------------
اطلاعات بیشتر به منظور آگاهی از جزئیات بیشتر اعمال و دعاهای این ایام از طریق مفاتیح الجنان قابل دسترسی است .