رئیس مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران با اشاره به برگزاری همایش "فلسفه و علوم پایه" در روز جهانی فلسفه، بر تقویت مبانی فلسفی در علوم انسانی تأکید کرد و گفت: با آیین نامه و بخشنامه نمی‌توان تحول ایجاد کرد بلکه تحول علوم انسانی در گرو تحول در فلسفه‌های مضاف است.

به گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام دکتر عبدالحسین خسروپناه در نخستین نشست خبری خود با اصحاب رسانه روز شنبه 21 آبانماه با بیان تاریخچه تأسیس مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران به ارائه گزارشی از فعالیتهای مدیریت دو ماهه خویش بر این مؤسسه پرداخت. 

استمرار و تقویت و تعمیق فعالیتهای گذشته/ جذب دانشجوی دکتری در رشته های جدید

وی استمرار و تقویت و تعمیق فعالیتهای گذشته را یکی از مهمترین اصول راهبردی مدیریتی خود بر مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران خواند و تأکید کرد: حضور بنده در این مؤسسه با دو اصل راهبردی انجام می گیرد؛ یکی استمرار فعالیتهای ارزنده مدیریت گذشته از جمله احیای آثار فلسفی و تصحیح و چاپ آن که " شورای نظارت بر تصحیح آثار قدما" در این خصوص تشکیل شده است.
 
رئیس مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران با بیان اینکه فعالیتهای آموزشی نیز به مانند گذشته و البته با قوت ادامه پیدا می کند، افزود: در مقطع دکتری حوزه های مختلفی از جمله کلام، منطق و ... نیز در کنار رشته های گذشته فعال و راه اندازی می شود.

خسروپناه  تأسیس فعالیتهای جدید را اصل راهبردی دوم در مدیریت خود خواند و افزود: بنا داریم مؤسسه را خانه و پاتوق همه اهل فلسفه قرار دهیم و تمام اساتید و فلاسفه ایران در سراسر کشور که تا کنون ارتباطی با مؤسسه نداشته و یا کمتر داشتند مؤسسه را خانه خود بدانند. سعی می کنیم با برگزاری نشستهای علمی- فلسفی دانشمندان حکمت و فلسفه را که در فلسفه اسلامی، فلسفه غرب، فلسفه های مضاف  فعالیت می کنند دعوت کنیم و ان شاء الله بعد از دعوت ما، دیگر خود در این مکان حضور پیدا کنند.
 
ایجاد تشکل اهل فلسفه جوان / تقویت "مبانی فلسفی در علوم انسانی"

وی بر گسترش کلاسهای آزاد تأکید کرد و گفت: سعی می کنیم با برگزاری کلاسهای آزاد هرکس طبق علاقه خود در این کلاسها شرکت کند و اگر بتوانیم هر روز چندین کلاس آزاد فلسفی، کلامی، عرفانی، فلسفه اسلامی، فلسفه غرب و حتی فلسفه های شرق را برگزار می کنیم.
 
وی ایجاد "تشکل اهل فلسفه جوان" را از دیگر برنامه های مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران برشمرد و گفت: ما دانشجویان ارشد و دکتری متعددی در کشور داریم که علوم عقلی را فرا می گیرند اما جایی نیست که از آنان حمایت شود و پاتوقی نیست که آنان جمع شده و ایده های خود را مطرح کنند لذا با ایجاد این تشکل دستاوردهای خوبی از سوی اهل فلسفه جوان ارائه خواهد شد.

خسروپناه از تدوین طرح اولیه تقویت "مبانی فلسفی در علوم انسانی" خبر داد و گفت: یکی از ضررورتهای جامعه ما تحول علوم انسانی است و تحول علوم انسانی بدون تحول در فلسفه ممکن نیست. اندیشمندان علوم انسانی در کشور معتقد به تحول در علوم انسانی هستند اما برخی از یک پارادایم فلسفی تأثیرگذار بر علوم انسانی برخوردار نیستند و مؤسسه فلسفه باید این غرض را تأمین کند.
 
وی تأکید کرد: بنا داریم با برگزاری نشستهایی با حضور اساتید فلسفه و بعد با حضور اسایتد علوم انسانی و ارتباط این دو دسته از اساتید با یکدیگر "مبانی فلسفی علوم انسانی" تقویت، تدوین و فرایند تأتیرگذاری بر علوم انسانی مشخص شود.
 
رئیس مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران تصریح کرد: اگر قرار است تحولی در علم اتفاق بیفتد بدون عالمان ممکن نیست و با آیین نامه و بخشنامه نمی توان تحول ایجاد کرد و خود اساتید باید گرد هم آیند تا این اتفاق بیفتد.
 
وی افزود: البته مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران متولی تحول در علوم انسانی نیست بلکه متولی آن "شورای تحول و ارتقای علوم انسانی" شورای عالی انقلاب فرهنگی است. ما نمی خواهیم موازی کاری انجام دهیم بلکه مؤسسه می خواهد نیاز فلسفی تحول در علوم انسانی را با کمک اساتید فلسفه و علوم انسانی تأمین کند.
 
دکتر خسروپناه با تأکید بر لزوم بهره مندی از دانشجویان مقطع ارشد و دکتری مستعد در موضوع تحول علوم انسانی تصریح کرد: باید در فعالیتهای مؤسسه هم از اساتید بالفعل و هم از اساتید بالقوه ای که آمادگی فعلیت دارند بهره برد که اگر این دو دسته در کنار هم باشند ما شاهد رشد و بالندگی جوانان در عرصه علوم فلسفی خواهیم بود.

وی  تقویت فلسفه های مضاف را از دیگر اهداف مؤسسه در دوره جدید برشمرد و با بیان اینکه توسعه فلسفه های مضاف، منشأ تحول در علم هستند؛ افزود: برای تقویت و گسترش فلسفه های مضاف بنا داریم 6 گروه پژوهشی را به 9 گروه ارتقا دهیم که فلسفه های مضاف مثل علوم انسانی، حقوق، اخلاق، هنر اسلامی و... از جمله آنهاست و دو پژوهشکده را به سه پژوهشکده تبدیل کنیم و در نهایت مؤسسه به پژوهشگاه ارتقا پیدا کند.
 
رئیس مؤسسه پزوهشی حکمت و فلسفه ایران افزود: قصد داریم در صورت مجوز وزارت علوم برای سال 91 برای رشته کلام و منطق دانشجوی دکتری جذب کنیم.
 
ارتباط با فلاسفه جهان/ برگزاری همایش بین المللی" فلسفه در آسیا" در سال آینده
 
وی با اشاره با رویکرد مدیریت جدید بر نوع ارتباط با فلاسفه جهان تأکید کرد: یکی از برنامه های مؤسسه در گذشته ارتباط با انیستیتوهای فلسفه در غرب و شرق بوده است که این فعالیت به قوت گذشته بلکه بیشتر ادامه پیدا می کند.
 
وی با اشاره به سفرهای اخیر خود به گرجستان و روسیه از امضای تفاهمنامه همکاری با انیستیتو فلسفه این دو کشور خبر داد و افزود: با برخی کشورها مثل فرانسه، آلمان، ایتالیا و ... رایزنی هایی جهت تقویت این ارتباطات انجام گرفته است. ضمن اینکه در سال آینده همایش بین المللی" فلسفه در آسیا" با مدیریت مؤسسه حکمت و فلسفه ایران برگزار می شود.
 
حجت الاسلام خسروپناه با تأکید بر اینکه فیلسوفان جهان علاقمند به ارتباط با مؤسسه حکمت و فلسفه ایران هستند، افزود: حرکتی که سیاستمداران غربی انجام می دهند و جوسازی علیه ایران می کنند چنین نگاه منفی اصلا میان فیلسوفان جهان نسبت به ایران نیست و گواه آن این است که در روز جهانی فلسفه سال گذشته فلاسفه بسیاری از سراسر جهان در ایران شرکت کردند و متوجه شدند ایران همچون گذشته مهد علم و دانش و فلسفه و حکمت است.
 
وی افزود: طی توافقی که با سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی صورت گرفته است آثار فلسفی مهم ترجمه شده از فارسی به زبانهای دیگر در اخیتار اهل فلسفه جهان قرار گیرد.
 
برپایی همایش "فلسفه و علوم پایه" در روز جهانی فلسفه
 
وی با اشاره به طراحی گروه" حکمت هنر دینی" در زمان مدیریت دکتر اعوانی تأکید کرد: در صورت مجوز وزارت علوم این گروه شکل گرفته و هیئت علمی جذب می شود. الان در کشور ما انواع هفتگانه هنر فعالیت دارند اما متأسفانه پشتوانه فلسفی ندارند و این یک آسیب جدی است؛ نمی توانیم فیلسوفانه بیندیشیم اما سکولار عمل کنیم و اینها قابل جمع نیست.
 
رئیس مرسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران افزود: اگر ادعا می کنیم از مبانی فلسفی برخورداریم باید هنرمان هم مبتنی بر همان باشد و هنرمندان فراوانی هم در کشور داریم که علاقمند به این مباحث هستند اما این ارتباط بین هنر و فلسفه به صورت نظامند اتفاق نیفتاده که امید است در آینده نزدیک این امکان ایجاد شود.

دکترخسروپناه در پایان از برگزاری همایش روز جهانی فلسفه با عنوان" فلسفه و علوم پایه" خبر داد و گفت:  نشست روز جهانی فلسفه در سه بخش "فلسفه منطق و ریاضیات" با حضور دکتر ضیاء موحد و دکتر نصرالله موسویان، "فلسفه و زیست شناسی" با سخنرانی دکتر حسن میانداری، دکتر ریاضی و دکتر مسعودی نژاد و نشست سوم با عنوان" فلسفه و فیزیک" نیز با حضور دکتر محسنی و رکنی زاده و یک اهل فلسفه برگزار می شود و جناب دکتر ابراهیمی دینانی سخنران ویژه اختتامیه روز جهانی فلسفه خواهند بود.