سنندج - خبرگزاری مهر: برای کاهش بار ترافیکی در سنندج قرار است از تردد وسائل نقلیه در بخش مرکزی این شهر جلوگیری شود و با اجرایی کردن طرحی به نام پیاده راه مردم با پای پیاده امورات خود را دنبال کنند.

به گزارش خبرنگار مهر، طی چند سال اخیر افزایش شمار وسائل نقلیه و خودروهای عمومی و شخصی در سنندج باعث شده است که معضلی به نام ترافیک زندگی مردم این شهر را تحت تاثیر قرار دهد و هر چند وقت یک بار نیز مسئولان و متولیان این بخش به فکر راه چاره ای جدید هستند ولی تاکنون نسخه ای کامل و جامع برای رفع این معضل جدی ارائه نشده و اقدامات مقطعی نیز نه تنها موثر نبوده بلکه در بسیاری از اوقات بر مشکلات فعلی نیز افزوده است.

وضعیت خیابان ها و معابر شهر سنندج به ویژه در هسته مرکزی شهر مربوط به 40 سال گذشته است و امروز که جمعیت و شمار وسائل نقلیه در این شهر نسبت به 40 سال قبل چندین برابر افزایش پیدا کرده است مسئولان مربوطه انتظار دارند که معابر 40 سال قبل این همه ترافیک را تحمل کنند.

در طول چند سال اخیر و با جابجایی مسئولان حوزه های مدیریتی شهر سنندج به ویژه شهردار و اعضای شورای اسلامی شهر وعده های مختلفی برای درمان معضل ترافیک در سنندج ارائه شده است ولی هر بار این وعده ها تنها در حد حرف باقی مانده و مردم مرکز استان در شهری که جمعیت آن هنوز به نیم میلیون نفر هم نرسیده مجبورند برای یک خرید ساده ساعتی را پشت ترافیک در انتظار بمانند.

طرح های مقطعی برای حل معضل ترافیک در سنندج

از چندی قبل تا امروز طرحی جدیدی از سوی مسئولان مربوط به حوزه ترافیک و عمرانی شهری در کردستان برای درمان این مشکل مورد بحث قرار گرفته است که آن را طرح پیاده راه نامیده اند و قرار است که با اجرای این طرح از تردد خودرو و وسیله نقلیه در هسته مرکزی شهر جلوگیری شود و مردم با پای پیاده امورات و نیازهای روزمره خود را پیگیری و دنبال کنند.

معابر پیاده یا پیاده راه ها، معابری با بالاترین حد نقش اجتماعی هستند که تسلط کامل با عابر پیاده بوده و تنها از وسایل نقلیه موتوری به منظور سرویس دهی به زندگی جاری در معبر استفاده می شود. این معابر می توانند به صورت کوچه، بازار، بازارچه، مسیری در میدان، پارک یا فضای یک مجتمع شکل بگیرند . پیاده راه ها با از میان بردن ترافیک عبوری سواره در بخشی از شهر ایجاد می شوند.

پیاده راه ها علاوه بر نقش ارتباطی و دسترسی، مکانی امن و راحت برای تماس اجتماعی، گردش و تماشا را فراهم آورده و آزادی عمل انسان پیاده برای توقف، مکث، تغییر جهت و تماس مستقیم با دیگران بسیار زیاد است و از این رو شهروندان به تدریج به حضور در شهر و انجام فعالیت های مدنی عادت کرده و زمان بیشتری را در فضاهای شهری می گذرانند و این به نوبه خود به بهبود و ارتقاء فرهنگ و عادات شهرنشینی از جمله رعایت حقوق دیگران و احساس مسئولیت در برابر جامعه کمک می کند که به خصوص برای جوانان و کودکان می تواند نمونه زنده آموزشی محسوب شود.

خیابان های هسته مرکزی شهر سنندج پیاده راه می شوند

مدیر کل دفتر فنی استانداری کردستان در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: با توجه به حجم زیاد ترافیک در ساعات معینی از روز در مسیر میدان انقلاب شهر سنندج با تشکیل جلسات متعدد کمیته فنی شورای هماهنگی ترافیک تصمیم گرفته شده که خیابان های ورودی به میدان انقلاب تبدیل به پیاده راه شوند.

امیر قادری افزود: کارشناسی ها و بررسی های مورد نیاز برای اجرای این طرح انجام شده و مسیرهای سه راه نمکی، سه راه امام خمینی (ره)، چهار راه انقلاب و چهار راه طالقانی به سوی میدان انقلاب که به عنوان مرکز شهر که پررفت و آمدترین منطقه به شمار می رود مسدود شده و به پیاده راه تبدیل می شوند.

وی اظهار داشت: کاهش آلودگی های زیست محیطی، روان سازی وضعیت حمل و نقل، کاهش آلودگی های صوتی و روان سازی خودروهای امدادی در مواقع ضروری از اهداف این طرح است که انتظار می رود با مشارکت و همراهی مردم این طرح با موفقیت اجرای شود.

مدیر کل دفتر فنی استانداری کردستان به وضعیت تردد افراد سالمند و معلول در مسیرهای پیاده راه اشاره کرد و گفت: برای سهولت در رفت و آمد این افراد وسایلی از قبیل دوچرخه، سه چرخه، کالسکه و دوچرخه های برقی در نظر گرفته شده است که پیش از اجرای طرح باید با فرهنگ سازی مردم سنندج را برای این طرح آماده کرد.

سنندجی ها دوچرخه سوار می شوند

قادری در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به لزوم گسترش فرهنگ استفاده از دوچرخه با دو هدف تامین سلامت و کاهش ترافیک در هسته مرکزی شهر سنندج، بیان کرد: گسترش فرهنگ دوچرخه سوارى به عنوان یک وسیله نقلیه براى انجام امور روزمره در کشورهاى توسعه یافته، تجربه اى مفید و سرشار از آثار مثبت است و باید این مهم در شهر سنندج و سایر شهرهای استان نیز به عنوان یک طرح اساسی مورد توجه قرار گیرد.

وی ادامه داد: کاهش آلودگى هوا و آلودگى صوتى، کاهش ترافیک هاى سنگین در شهرهاى بزرگ و نقل و انتقال سریعتر برای رسیدن به موقع به کارها از جمله نتایج استفاده از دوچرخه در شهرها است.

مدیران شهرى در بسیارى از کشورهاى دنیا با اطلاع رسانى درست، فرهنگسازى از طریق رسانه ها و ارائه تسهیلات لازم سعى در توسعه فرهنگ استفاده از دوچرخه توسط مردم دارند و براى این منظور قوانین و مسیرهاى لازم را به دقت طراحى و پیش بینى کرده اند .

استفاده از دوچرخه در ایران نه به عنوان وسیله بازى کودکان و نه به عنوان یک رشته ورزشى بلکه به عنوان یک وسیله نقلیه عمومى هرگز فراگیر نشده است.

این نقیصه فارغ از محرومیت هاى عرفى موجود، بیشتر ناشى از فقدان برنامه ریزى جامع و فراگیر توسط مدیران و مسئولان بوده است که نمونه آخر آن چند سال پیش در قالب مسیرهاى ویژه دوچرخه سوارى در یکى از مناطق تهران تجربه شد و یک سال نشده، به هزار و یک دلیل این طرح نیز به بایگانی فرستاده شد.

در حالی مسئولان و متولیان حوزه ترافیک و عمران شهری در کردستان خبر از تبدیل هسته مرکزی سنندج به پیاده راه را مطرح می کنند که بسیاری از طرح های اجرا شده طی چند سال اخیر در این شهر به یک اثر باستانی تبدیل شده و مدت زمان بهره برداری از آنها همچنان در حال افزایش است.

احداث خیابان شهید نمکی که از داخل بازار عبور می کند، احداث کمربندی دکتر حسینی، اجرای طرح های و زیرگذر های مختلف و متعدد در سطح شهر که تنها حرف آنها به میان آمده، ساخت پل های برقی عابر پیاده، احداث پارکینگ طبقاتی، احداث خیابان قائم مقام فراهانی و شمار زیادی دیگر طرح و پروژه که البته بعضی از آنها تنها حرفشان به میان آمده و شماری اندک نیز عملیات اجرایی چندین سال است شروع شده ولی خبری از افتتاح و بهره برداری در میان نیست.