محققان موفق به شبیه سازی اولین مدل رایانه ای از ویروس آنفولانزا شده اند در حالی که گروهی دیگر از دانشمندان در هلند اعلام کرده اند ایجاد تغییرات ژنتیکی کوچک در نوعی ویروس این بیماری می تواند آن را به سلاح بیولوژیکی تبدیل کند.

به گزارش خبرگزاری مهر، مطالعه بر روی ساختار و نحوه درمان بیماری آنفولانزا با استفاده از جدیدترین ابزارهای فناوری از قبیل ابررایانه ها در حالی همچنان ادامه دارد که گروهی از محققان به تازگی اعلام کرده اند تغییرات ژنتیکی کوچک در این ویروس می تواند آن را به سلاحی مرگبار تبدیل کند.

شبیه سازی ویروس H1N1

در سال 2009 ویروس H1N1 سرتاسر جهان را به خود آلوده کرد و تا ابتدای سال 2010 جان 17 هزار نفر را در سرتاسر جهان گرفت و موجی از تشویش و اضطراب را در میان انسانها باقی گذاشت، نگرانی مردم از ابتلا به بیماری غیر قابل توقف و نگرانی ویروس شناسان ناشناخته بودن بیش از اندازه ویروس بود.

اما اکنون بخشی از نگرانی ویروس شناسان توسط محققان موسسه آکادمی علوم چین برطرف شده است زیرا این محققان توانسته اند اولین مدل رایانه ای از ویروس H1N1 را در سطح اتمی ارائه کنند. محققان چینی با استفاده از شبیه ساز مولکولی، ابررایانه CAS-IPE's Mole-8.5 و دو هزار و 200 پردازشگر گرافیکی توانستند مدلی مولکولی از ویروس را ارائه کنند که در آن تمامی اتمهای ویروس H1N1 محاسبه شده است.

بر اساس گزارش پاپ ساینس، این مدل اولین نمونه در نوع خود به شمار می رود و راهکارهای ابررایانه ای را برای مقابله با معضل اپیدمی ها و ویروس شناسی که تا چند سال پیش استفاده از آنها امکان پذیر نبود را ارائه کرده است. در حال حاضر این شبیه سازی با سرعتی برابر 0.77 نانوثانیه در روز انجام می شود که به شدت کند است با این همه می تواند جزئیاتی بسیار دقیق را از فرایندهای ویروسی در اختیار محققان قرار دهد.

ویروس آنفولانزا، سلاح کشتار جمعی؟

نمونه دیگر ویروس آنفولانزا، H5N1 نیز تا کنون در سرتاسر جهان جان 500 نفر را گرفته و نگرانی های زیادی را درباره احتمال آغاز اپیدمی جهانی برانگیخته است. با این همه این ویروس به اندازه ای قدرتمند نیست تا بتواند با ایجاد اپیدمی خطری را متوجه جهان سازد و میزان واگیردار بودن آن نیز بسیار محدود است.

اما شاید این شرایط قابل تغییر باشد، زیرا محققان مرکز پزشکی اراسموس در هلند در کنفرانس آنفولانزا که ماه گذشته در مالت برگزار شد، بیانات تکان دهنده و ترسناکی را عنوان کردند. به گفته آنها ایجاد تغییرات ژنتیکی بسیار کوچک در ویروس این بیماری می تواند میزان واگیردار بودن آن را افزایش دهد. در واقع تنها با پنج تغییر ژنتیکی کوچک می توان آن را با سرعتی بالاتر در سطح جهان پراکنده ساخت.

مطالعات ژنتیکی این دانشمندان بخشی از پروژه بین المللی برای درک دقیقتر ویروس H5N1 بوده است که نتایج آن بحث و مجادلات فراوانی را دامن زده است.

بر اساس گزارش تلگراف، محققان دیگر به منظور تایید نتایج به دست آمده به شیوه ای مشابه و با اطلاعاتی مشابه آزمایشها بر روی این ویروس را تکرار کرده و اعلام کردند در واقع نتایج اعلام شده واقع بینانه نبوده است، زیرا در اصل در صورت ایجاد تغییرات ژنتیکی در این ویروس یک سلاح بیولوژیکی قدرتمند ایجاد خواهد شد که وجود آنها در دستان گروه های تروریستی می تواند فاجعه بار باشد.