به گزارش خبرنگار مهر، در شهرستان دره شهر از توابع استان ایلام آثار متعدد تاریخی وجود دارد که به دلیل عدم توجه به ویرانه ای تبدیل شده اند.
در گزارش های قبلی خبرگزاری مهر از تخریب آثار تاریخی قلعه میرغلام و تنگه بهرام چوبین سخن گفته شد واین بار به سراغ مجموعه آثار تاریخی واقع در روستای ماخو"شیخ مکان" رفته ایم تا ببینیم بر این آثار تاریخی چه می گذرد.
در روستای ماخو "شیخ مکان" در هفت کیلومتری شرق شهرستان دره شهر قلعه پوراشرف همراه با یک پناهگاه و آسیاب تاریخی وجود دارد که توسط سید محمد خان پور اشرف ملقب به اشراف العشایر به سال 1330 ه. در زمان سلطنت احمد شاه قاجار احداث شده است.
مهمترین بنای شیخ مکان قلعه داخل روستاست.
این بنا در دو طبقه و دارای پلان مربع با پنج برجک نگهبانی است. این قلعه دارای سیاه چال، خرپشته برج نگهبانی و انبار غلات است.
مصالح به کار رفته در بنا قلوه سنگ و در مواردی از آجر تزئینی استفاده شده است. نمای بیرونی قلعه با ملاتی از گچ و خاک و نمای درونی اتاقها با گچ اندود شده است اما این قلعه تاریخی در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده است در حالی که جای بسی تاسف است که با بی توجهی های کنونی در واقع رنگ از رخسار این اثر پریده است.
متاسفانه در بیشتر این قلعه تاریخی ریزش تا حد زیادی هویت این اثر تاریخی را از بین برده است. در دوارهای قلعه بعضی از قسمتها به طور کامل از بین رفته است و متاسفانه اثر ملی در این روستا در حال از بین رفتن است.
داربستهای کنار قلعه نشان می دهد مسئولان نیم نگاهی برای مرمت این اثر داشته اند اما این میزان مرمت و بازسازی برای این قلعه تاریخی کافی نیست در عین حال که متاسفانه کار مرمت نیز به صورت غیرکارشناسی بر روی قلعه انجام شده است به نحوی که از سیمان و سنگ برای جایگزینی دیوارهای تاریخی استفاده شده است.
این مرمت غیرکارشناسی بر روی دیوار قلعه کاملا مشخص است و باعث زشتی این قلعه تاریخی شده است زیرا یک طرف دیوار قلعه سنگ و گچ با قدمت تاریخی باشد است و قسمت دیگر دیوار با سیمان ساخته شده است.
این قلعه تاریخی دارای سنگ نوشته ای مهم است که نشان دهنده اهمیت خاص آن در دوران خود است و این سنگ نوشته در نزدیکی درب ورودی قلعه در بین دیوار قرار گرفته است.
این سنگ نوسته مربوط به قلعه تاریخی پوراشرف است که به شکلی تاریخی و به صورت شعر نوشته شده است.
قسمت دوم آثار تاریخی شیخ مکان
اما آثار تاریخی شیخ مکان فقط به این قلعه ختم نمی شود و در تنگه ای به همین نام پناهگاه و آسیابی تاریخی وجود دارد که برای بازدید از این تنگه نیز باید به داخل صخره های عظیم و بزرگ رفت.
تنگه شیخ مکان به خودی خود یک آثار طبیعی زیبا برای گردشگران است و روزگاری پادشاهان در این تنگه ها مکانهایی برای پناه ساخته اند.
در ین تنگه بسیار زیبا مجموعه آثار نفیس تاریخی شامل یک آسیاب تاریخی و پناهگاه وجود دارد که نحوه ساخت آنها در نوع خود جالب است.
متاسفانه باید گفت آثار تاریخی این تنگه به ویرانه تبدیل شده است زیرا هیچ کسی از این آثار بازدید نمی کند و مسئولان حتی نتوانسته اند یک مرمت ساده بر روی این آثار انجام دهند.
آثار تاریخی داخل به خصوص آسیاب تاریخی، به دلیل رد شدن چوپانان و دامها هر روز در حال فرسایش است و چیزی نمانده تمام سنگهای آن ریزش کنند.
همانطور که تصویر نشان می دهد یک اثر تاریخی در زیر صخره ها قرار گرفته است و آسیاب تاریخی نیز در وسط تنگه قرار گرفته است.
این آثار تاریخی نشان می دهد روزگاری زندگی در این قلعه جریان داشته هرچند در این زمینه مطالعات کمتری انجام شده است.
قسمتهای زیادی از این آثار تاریخی تخریب شده است و قسمتهایی نیز به طور کامل محو شده است.
با این حساب و با روند موجود در تخریب و بی توجهی به آثار تنها جای تاسف باقی می ماند که آثار تاریخی استان ایلام در حالی که می تواند برای جذب گردشگر برای استان موثر باشد به ویرانه ای تبدیل شده اند.
در گزارشهای بعدی همچنان از وضعیت بد آثار تاریخی رها شده استان ایلام سخن خواهیم گفت تا مسئولان بدانند که رسانه ها این آثار را که همچنان در بین کوه ها رها کرده اند پیگری می کنند.
............................
گزارش و عکس: رمضان نوری