قم - خبرگزاری مهر: شاید هیچ یک از قربانیان قاتل خاموش تصور این را هم نمی کردند که روزی گرفتار مرگی این چنین در سکوت و خاموشی شوند اما این یک واقعیت است که گاهی بی احتیاطی موجب رقم خوردن تلخ ترین پایان‌ها می‌شود.

به گزارش خبرنگار مهر، "مرگ خاموش پنج عضو یک خانواده در زنجان، مرگ خاموش زوج قزوینی، جوان 28 ساله قمی قربانی قاتل خاموش، مرگ خاموش سه بردار در ملارد" و ... این‌ها تنها چند مورد از موارد گازگرفتگی با گاز مونواکسید کربن، این قاتل خاموش است که از آغاز فصل سرما در سال جاری بخشی از اخبار صفحات حوادث روزنامه ها را به خود اختصاص داده است.

عباراتی همچون"مرگ خاموش، قاتل خاموش و قاتل نامرئی" تنها یک تعبیر ژورنالیستی برای اعلام مرگ ناشی از مسمومیت با گاز مونواکسیدکربن نیست، بلکه حقیقت تلخی است که هر ساله با آغاز فصل سرما در گوشه و کنار کشور باعث بسته شدن دفتر زندگی تعداد قابل توجهی از هم وطنان می شود.

بر اساس اعلام سایت پزشکی قانونی کشور طی سال های 84 تا 89 ، پنج هزار نفر در کشور در اثر مسمومیت با گاز سمی مونواکسید کربن جان خود را از دست دادند و این آمار تنها در سال گذشته، رقم بالای 497 فوتی در کشور را نشان می دهد.

این آمار علی رغم همه هشدارها در سال جاری نیز سیر صعودی داشته است به طوری که بر اساس اعلام مرکز اورژانس کشور تنها در مهر و آبان امسال 337 نفر بر اثر گازگرفتگی روانه بیمارستان ها شده اند در حالی که این آمار در مهر و آبان سال گذشته تنها 29 مورد بوده است.

همچنین بر اساس اعلام این مرکز آمار فوت شدگان بر اثر گازگرفتگی در مهر و آبان سال گذشته 8 نفر بوده که این آمار در مهر و آبان امسال به 35 نفر افزایش یافته است.

این درحالی است که آمار مسمومیت و مرگ های ناشی از گازگرفتگی در قم نیز دست کمی از آمارهای هشدار دهنده کشوری ندارد و طی سال های 86 تا 89، 33 نفر در قم بر اثر مرگ خاموش جان خود را از دست داده اند.

علی‌رغم اعلام هشدارهای پی در پی از طریق سازمان آتش نشانی، دانشگاه علوم پزشکی و رسانه های استان این روند در سال جاری نیز در حال تکرار است و با سرد شدن هوا طی هفته های گذشته، چندین مورد مسمومیت با گاز سمی مونواکسید کربن در قم گزارش شده است.

با آغاز فصل سرما، 17 نفر در قم دچار مسمومیت ناشی از گازگرفتگی شدند

در این رابطه رئیس مرکز مدیریت حوادث و فوریت‌های پزشکی قم در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: امسال با آغاز فصل سرما چندین ماموریت در خصوص مسمومیت ناشی از گازگرفتگی به مرکز اورژانس قم گزارش شد که متاسفانه در پی این حوادث، 17نفر دچار مسمومیت شدند که از این تعداد 2 نفر فوت کرده، 6 نفر توسط آمبولانس های این مرکز به بیمارستان منتقل شده و 9 نفر نیز به صورت سرپایی در محل حادثه توسط پرسنل اورژانس 115 درمان شده اند.

محمد جواد باقری با اشاره به برخی از این حوادث بیان داشت:  در یکی از این حوادث که در یک کارخانه صنعتی در شهرک شکوهیه قم به وقوع پیوست جوان 28 ساله ای براثر استنشاق گاز مونوکسیدکربن دچار مسمومیت شد و جان خود را از دست داد و متاسفانه تلاش نیروهای امدادی اورژانس 115 قم برای نجات و احیای این جوان موفقیت آمیز نبود.

وی با بیان این که نصب غیرایمن دودکش بخاری و قرار دادن خروجی دودکش درون آب علت وقوع این حادثه بود، یادآور شد: همه ساله با آغاز فصل سرما و افزایش استفاده از وسایل گاز سوز عده ای با بی احتیاطی و رعایت نکردن شرایط استاندارد و ضوابط ایمنی در استفاده از این گونه وسایل دچار گازگرفتگی می شوند و جان خود را از دست می دهند.

باقری در ادامه اظهار داشت: همچنین در حادثه دیگری بر اساس تماس تلفنی با مرکز مدیریت حوادث و فوریت‌های پزشکی قم یک مورد اختلال هوشیاری در روستای شوراب بخش سلفچگان قم اعلام که پس از آن بلافاصله یک دستگاه آمبولانس پایگاه اورژانس جاده‌ای واقع در کیلومتر ۱۸ محور قم ـ سلفچگان به منطقه اعزام شد.

وی با بیان این که در این حادثه، خانم ۳۲ ساله‌ای به علت گاز گرفتگی جان خود را از دست داد، تصریح کرد: با توجه به قرار داشتن حمام در آشپزخانه و به دلیل فضای محدود آن و نیز با توجه به سردی هوا، بستن تمام منافذ ساختمان توسط این فرد، بخار حمام سبب تنگی نفس شدید وی شده و زمانی که قصد خروج از حمام و نجات جان خود را داشته است، به دلیل نشتی رگلاتور کپسول گاز در محوطه آشپزخانه و گرفتگی دودکش آبگرمکن، دچار مسمومیت با گاز منواکسید کربن و در نهایت خفگی می‌شود.

رئیس مرکز مدیریت حوادث و فوریت‌های پزشکی قم کنترل مسیر دودکش، عدم استفاده از آب گرم کن در فضاهای بسته و کوچک، روشن نکردن پیک نیک در خودرو، روشن نگه نداشتن ماشین در پارکینگ برای گرم شدن آن و ... را مورد توجه قرار داد و افزود: همچنین در مناطق روستایی که از زغال به عنوان سوختی برای گرما دهی استفاده می شود باید مراقب مسمومیت با زغال نیز بود.

وی یادآور شد: با توجه به آغاز فصل سرما و استفاده اکثر خانواده‌ها از بخاری‌های گازسوز توجه به نکات ایمنی هنگام نصب و پس از آن بسیار حائز اهمیت است و این حوادث نخستین موارد گاز گرفتگی و یا همان مرگ خاموش نبوده و در صورت بی‌توجهی به نکات ایمنی، آخرین آن هم نخواهد بود.

در این رابطه سرپرست سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری قم نیز در گفتگو با خبرنگار مهر بیان داشت: عدم استفاده از لوله های آکاردئونی در بخاری، آب گرم کن و منابع حرارتی، کنترل مداوم مسیر خروجی وسایل گرما زا به خصوص قبل از خواب، کنترل دمپر دریچه مسدود کننده دودکش شومینه، عدم استفاده از سطل آب برای خنثی کردن گاز مونواکسید کربن، عدم استفاده از بخاری در حمام و اتاق های کمتر از 12 متر مربع از جمله نکاتی است که توجه به آنها در استفاده از وسایل گرمازا ضروری است.

محسن منصوری همچنین عدم استفاده از بخاری های بدون دودکش در حمام،اتاق و محیط های بسته، کوچک و بدون تهویه را مورد تاکید قرار داد و گفت: امروز زندگی در آپارتمان و خانه های کوچک با متراژ کم باعث شده تا افراد بیشتر از وسایل کم حجم و سبک استفاده کنند که یکی از این وسایل بخاری های بدون دودکش است.

وی با بیان این که این نوع بخاری ها یکی از انواع وسایل گرمایشی هستند که استفاده نادرست از آنها خطرناک است، یادآور شد: هیچ گازی بدون اکسیژن نمی سوزد و اگر هوای تازه تامین نشود، در اثر سوخت گاز، اکسیژن فضا به شدت پائین آمده و مونواکسید و دی اکسیدکربن بالا می رود و در نتیجه مسمومیت و گازگرفتگی اتفاق می افتد.

میل ترکیبی هموگلوبین خون انسان با گاز مونواکسیدکربن 300 برابر قوی تر تا اکسیژن

منصوری در ادامه با اشاره به این که گاز مونواکسیدکربن گازی سمی، بی رنگ و بی بو است، تصریح کرد: میل ترکیبی هموگلوبین خون انسان با این گاز 300 برابر قوی تر تا اکسیژن موجود در هوای محیط است و عوارض مسمومیت با این گاز با افزایش مدت زمان مواجهه با آن افزایش یافته و در نهایت ممکن است به مرگ فرد مسموم بیانجامد.

در این خصوص رئیس مرکز مدیریت حوادث و فوریت‌های پزشکی قم نیز با اشاره به علائم مسمومیت با گاز مونواکسید کربن بیان داشت: سردرد، ضعف جسمانی، سرگیجه، تهوع و درد شکم، خمیازه کشیدن بیش از حد، کاهش دید، حالت خواب آلودگی شدید از جمله علائم مسمومیت با این گاز سمی خطرناک است.

محمد جواد باقری همچنین در خصوص انجام اقدامات اولیه در مواجهه با فردی که دچار مسمومیت با گاز مونواکسید کربن شده است، گفت: اولین، مهم ترین و موثرترین کار در این هنگام خارج کردن فرد از محیط آلوده و قرار دادن وی در معرض هوای آزاد است و در صورتی که فرد به علت شدت مسمومیت در حالت کما رفته باشد، باید کمک‌های اولیه و تنفس مصنوعی به او داده و با مرکز اورژانس تماس گرفته شود.

آسیب‌های مغزی و بیماری‌های قلبی از عوارض گازگرفتگی

وی در ادامه با اشاره به عوارض احتمالی مسمومیت با این گاز نیز اظهار داشت: مسمومیت با این گاز ممکن است عوارضی از جمله آسیب های مغزی مثل اختلال حافظه و تمرکز، سفتی و انعطاف ناپذیری حرکات، حرکات آهسته و لرزش، همچنین ایجاد بیماری عروق کرونر قلب و ... و در نهایت مرگ فرد را به دنبال داشته باشد.

......................................

گزارش از الهام رحیمی