به گزارش خبرگزاری مهر، مسعود محمدیان اظهار داشت: در این همایش بحث استفاده بهینه از انرژی از اولویت و محوریت خاصی برخوردار است، چرا که هزینه استحصال آب از آبهای زیر زمینی دارای مجوز در شرایط مشابه در حال حاضر برای آبیاری هر هکتار از مزارع، حدود 50 میلیون ریال برآورد می شود و استفاده از آب قنات، در کاهش چشمگیر این هزینه بسیار موثر است.
محمدیان با اشاره به اهمیت برنامه ریزی های بهتر برای توسعه بخش کشاورزی و استفاده بهینه از منابع تولید، تصریح کرد: با توجه به اینکه از آب قنات بدون استفاده از انرژی و بدون آسیب رساندن به محیط زیست بهره برداری می شود و نهادینه کردن فرهنگ استفاده از قنات در بخش کشاورزی، از جمله دلایلی است که برگزاری آن را توجیه پذیر می سازد.
وی با اشاره به اینکه درحال حاضر 14درصد از آب مصرفی بخش کشاورزی استان، توسط قنوات تامین می شود گفت: در سالجاری 10 میلیارد ریال برای احیای قنوات از محل اعتبارات ملی و 5/33 میلیارد ریال از اعتبارات استانی، اعتبار تخصیص یافته است و اهمیت استفاده بهینه از آب در بخش کشاورزی یکی از اصلی ترین دلایل رویکرد سازمان برای برپایی این همایش است.
رئیس جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی افزود: با توجه به مصرف 97 درصدی آب استحصالی در بخش کشاورزی، احیای قنوات و استفاده درست از آن در بخش کشاورزی، راه مطمئنی را برای توسعه بخش زراعی و باغی استان به همراه خواهد داشت.
محمدیان با اشاره به این موضوع که قنات و ساخت آن به عنوان دانش بومی، مختص ایران شناخته شده است، یادآور شد: آذربایجان شرقی با داشتن نزدیک به هزارو 637 کیلومتر رشته قنات از استانهایی به شمار می رود که با توجه به شرایط اقلیمی، در توسعه و بهبود آبیاری اراضی زراعی و باغی و با تکیه به این فن آوری کهن، پیشرفت های خوبی را در سنوات گذشته ، شاهد بوده که در حال حاضر هزارو 931 رشته از قنوات دایر بوده و نیازمند مدیریت صحیح بهره برداری ونگهداری می باشند و مابقی بایر و یا نیازمند احیا و مرمت و بازسازی هستند.
وی متوسط آبرسانی رشته های دایر استان را براساس لیتر بر ثانیه 11 هزار و 237 لیتر بیان کرد و اظهار داشت: این میزان برای آبیاری تکمیلی 40 هزار و 506 هکتار به کار گرفته شده و 39 هزار و 346 بهره بردار از آن در بخش باغی و زراعی استفاده می کنند.
نخستین همایش منطقه ای قنات، نیمه دوم تیرماه سال 91 در محل دانشگاه تربیت معلم آذربایجان برگزار می شود.