زاهدان - خبرگزاری مهر: همایش بین المللی بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی در هزاره دوم شاهنامه با حضور دانشمندان، استادان دانشگاه و پژوهشگران زبان فارسی از کشورهای مختلف جهان در دانشگاه زاهدان آغاز به کار کرد.

به گزارش خبرنگار مهر، نماینده ولی فقیه در سیستان و بلوچستان و امام جمعه زاهدان شنبه شب در مراسم افتتاحیه همایش بین المللی بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی در هزاره دوم شاهنامه در مجتمع فرهنگی امام رضا (ع) دانشکده ادبیات و علوم انسانی زاهدان اظهار داشت: در طلیعه شاهنامه، آنچه به چشم می آید خدا باوری و خدا محوری حکیم فردوسی است و انسان هایی که خداوند در وجودشان راه یافته است، با این شخصیت بزرگ ادبی به راحتی مانوس می شوند.

آیت الله عباسعلی سلیمانی گفت: این حکیم بزرگ توانست در درون خود خدا را راه دهد و با تمام وجود به ایزد منان عشق ورزد و هر انسانی که گوهر وجودش خدایی شود، به صراط مستقیم رهنمون و باعث هدایت دیگران نیز خواهد شد.

وی افزود: شاهنامه فردوسی همانند قرآن کریم که به نقل داستان های برگزیده و با ارزش از انبیا می پردازد، با بیان ارزش های دینی و ملی مایه آرامش است زیرا آرامش حقیقی در گرو بیان حقایق است.

وی بیان داشت: در درون وجود حکیم فردوسی، عشق به وطن می جوشد و از سروده هایش، عشق به مرز و بوم و ایران کهن فوران می کند و آنچه برای این حکیم بزرگ حایز اهمیت بوده، ستودن میهن و شخصیت های تاثیرگذار در دفاع از مرز و بوم است.

نماینده ولی فقیه در سیستان و بلوچستان گفت: 60 هزار بیت شاهنامه حکیم ابوالقاسم فردوسی، آهنگ غیرتمندی، وطن دوستی، دین خواهی و منبع تغذیه هر دل عاشق میهن و شاعران بنام است.

وی افزود: تجزیه و تحلیل سرگذشت چهره های ممتاز وطنی، یکی از شیوه های تربیتی است و مجموعه اشعار فردوسی مملو از مباحث اعتقادی، تربیتی، نبوت و معاد است.

وی با اشاره به هجمه های فرهنگی غرب و تلاش برای انحراف جوانان ایران اسلامی اظهار داشت: به منظور جلوگیری از گرایش جوانان به فرهنگ های بیگانه، باید فرهنگ های اصیل ملی برای آنان بازگو شود.

دبیر این همایش نیز گفت: شاهنامه ملی ترین، میهنی ترین و ایرانی ترین اثر ادب فارسی و یکی از انسانی ترین و جهانی ترین آثار ادبی دنیاست که فردوسی راوی آن است.

مریم خلیلی جهانتیغ افزود: قدیمی ترین سند تاریخی ایران در ‍ژاپن و نخستین پیام بشردوستانه ایران پس از اسلام، بیتی است از شاهنامه فردوسی که در معبدی در شهر کیاسای ژاپن نگهداری می شود و متعلق به 786 سال قبل یعنی سال 1217 میلادی است.

وی بیان داشت: شاهنامه شاهکاری در مقیاس جهانی است که سراسر آن معرفت، اخلاق و تمدن است.

وی گفت: قدیمی ترین نسخه شاهنامه منثور در کتابخانه ملی فلورانس کشور ایتالیا، (قلب تمدن غرب) مربوط به قرن 13 میلادی است.

وی افزود: شاکر مختار دانشمند معروف تاجیک، شاهنامه را منشا حیات ادبی می داند.

خلیلی جهانتیغ اظهار داشت: منتقدان مشهور فرانسه نیز در مورد شاهنامه مقالات مفصلی ارائه کرده اند و فردوسی را مظهر اصالت نژاد ایرانی، بشر دوستی و دارای تفکر انسانی می دانند.

وی گفت: سال 1390 از سوی سازمان تربیتی، علمی و فرهنگی ملل متحد به بزرگداشت شاهنامه فردوسی اختصاص دارد و در داخل و خارج از ایران جلسه های علمی و مجالس یادبود متعددی به یاد فردوسی و پاسداشت شاهنامه برگزار شده است.

وی افزود: در شهر "بن" آلمان، تهران، پاریس و برخی کشورهای اروپایی و آمریکایی دیگر نیز جلسات باشکوهی برای گرامیداشت یاد و خاطره شاعر بزرگ حکیم ابوالقاسم فردوسی برگزار شده است.

دبیر این همایش بیان داشت: به پاس جایگاهی که شاهنامه به عنوان یک حماسه پرداز در جهان دارد، در سال آغاز هزاره دوم نگارش شاهنامه، مراسم گرامیداشت و همایشی به همت مرکز مطالعات شبه قاره و آسیای جنوبی و با همکاری آکادمی علوم تاجیکستان در دانشگاه سیستان و بلوچستان تدارک دیده شد.

وی گفت: در این همایش استادان دانشگاه و پژوهشگرانی از 10 کشور تاجیکستان، مصر، فرانسه، مالزی، سوریه، گرجستان، پاکستان، هندوستان، افغانستان و آمریکا حضور دارند که همگی دارای کرسی زبان فارسی در دانشگاه های مختلف خارج از کشور هستند و تسلط به زبان فارسی و تالیفاتی در این زمینه دارند.

دانشیار زبان و ادبیات فارسی دانشگاه سیستان و بلوچستان افزود: برخی از مهمانان، استادان ایرانی زبان فارسی در دانشگاه های خارج از کشور هستند که همه آنان مقالاتی برای ارائه در این همایش آماده کرده اند.

وی اظهار داشت: از یک سال گذشته تاکنون بیش از 600 مقاله به دبیرخانه همایش بین المللی بزرگداشت حکیم فردوسی در هزاره دوم شاهنامه ارسال که از بین آنها 300 مقاله توسط کمیته علمی همایش برای ارائه انتخاب شد.

وی گفت: مقالات منتخب در قالب چهار جلد با چهار هزار صفحه به زبان انگلیسی و فارسی به چاپ رسید که می تواند به عنوان مرجعی برای مطالعات پ‍ژوهشگران مورد استفاده قرار گیرد.

دبیر همایش بین المللی بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی افزود: مقالات برگزیده طی دو روز برگزاری این همایش در قالب پنچ پنل 16 جلسه ای توسط نویسندگان آنها قرائت می شود.

وی بیان داشت: از برنامه های دیگر این همایش برای مهمانان، بازدید از موزه بزرگ جنوب شرق کشور، بازدید از بخش های مختلف دانشگاه سیستان و بلوچستان، بازدید از زورخانه دانشگاه و سفر به زابل و برگزاری جلسه در دانشگاه زابل است.

همایش بین المللی بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی در هزاره دوم شاهنامه طی روزهای شنبه تا دوشنبه هفته جاری برگزار می شود.