به گزارش خبرنگار مهر، جوامع توسعه یافته همواره در طراحی های شهری خود به موضوع مناسب سازی معابر برای تمام افراد جامعه توجه می کنند.
این افراد جامعه را سالمندان و معلولان نیز شامل می شوند که به مانند سایر افراد باید از خدمات شهری و همچنین معابر استاندارد بهره مند باشند.
دسترسی به خدمات شهری نظیر حمل و نقل عمومی نیز در سطوح اولیه خدمات رسانی به معلولان قرار دارد که همواره باید مورد دقت قرار گیرد.
خیابانهای شهر شیراز برای تردد افراد معلول، سالمندان و کودکان مناسب در نظر گرفته نشده و ازجمله موارد استانداردسازی نشده شهری می توان به معابر، پلها، پلهای هوایی و عابر بانکهای موجود در سطح شهر اشاره کرد.
بنا برتعریف برابری حقوق شهروندی معلولان با سایر افراد در جامعه باید بتوانند از حقوق مساوی برخوردار شوند و یکی از لازمه های این موضوع این است که معلولان بتوانند در شهر ترددی تنها، آسان و ایمن داشته باشند تا علاوه بر تقویت اعتماد به نفس، به راحتی در جامعه حاضر شده و برای حقوق شهروندی برابر تلاش کنند.
عبور و مرور از خیابانهای غیر استاندارد شهری برای معلولان به گونه ای است که معمولا به تنهایی گذر از دست اندازها و معابر برای آنان دشوار بوده و تاکنون اقدامات جدی برای استانداردسازی خیابانها از سوی مسئولان صورت نگرفته است.
البته در این مدت اقداماتی نظیر ایجاد پله برقی برای پلهای هوایی یا آسانسورهای این پلها در دست اقدام قرار گرفته اما این اقدامات هنوز به تمام نیازهای معلولان پاسخ نمی دهد.
کشور ایران یک کشور دارای جامعه سالمند است که این گروه پرتعداد در جامعه نیز برای عبور و مرور با مشکلات زیادی با وجود عدم استاندارد سازی و مناسب سازی خیابانها مواجه هستند.
مدیر کل سازمان بهزیستی استان فارس در گفتگو با مهربا اشاره به وجود 86 هزار معلول در استان فارس بیان کرد: در حال حاضر در استان فارس 86 هزار معلول شناسایی شده که بیشتر معلولیت ها مربوط به بیماری های جسمی و حرکتی است و در این راستا تعداد معلولان در شهرستان نسبت به جمعیت آن متفاوت است.
عبدالحمید کشاورز با بیان اینکه معلولان نیز باید در اجتماع مشارکت داشته باشند، گفت: افراد معلول در زمینه های ورزشی و اشتغال بسیار توانمند هستند و باید از طریق فرهنگ سازی از توانایی های آنها در مشارکت هایاجتماعی بهره برد.
وی ضمن انتقاد از عدم استاندارد سازی خیابان ها برای معلولین بیان کرد: متاسفانه در استان فارس و شهر شیراز فضاهای مناسب شهری برای فعالیتها و رفت و آمد معلولان مانند خود پردازها و باجه های تلفن عمومی شرایط مناسب و استانداردسازی در نظرنگرفته است.
مدیرکل سازمان بهزیستی استان فارس بر لزوم ایجاد شرایط مناسب برای اشتغال معلولان تاکید کرد و افزود: بر طبق قانون سه درصد از سهمیه اشتغال در دستگاه های دولتی مربوط به معلولان است که در این زمینه از مسولان امر می خواهیم همکاری بیشتری داشته باشند.
معلولان در انتظار تحقق قوانین
رئیس هیئت مدیره جامعه معلولان فارس گفت: با توجه به اینکه در قوانین کشور صراحتا قوانین حمایت از معلولان تعریف شده اما در حال حاضر شاهد نادیده گرفته شدن این قوانین از سوی مسئولان در بدنه های شهری و ادارات هستیم.
سعید فانی ادامه داد: معلولان مانند دیگر شهروندان دارای حقوق شناخته شده ای هستند اما از حقوق خود مانند امکان استفاده از معابر، ساختمانها و پارکها و فضای سبز بهره مند نمی شوند.
وی بیان کرد: در حال حاضر به منظور حمایت از حقوق شهروندان اقداماتی در راستای کف پوش کردن پیاده روها صورت گرفته اما نیاز حمایت از معلولان در بهره گیری از حقوق شهروند تنها در کف پوش کردن پیاده روها خلاصه نمی شود.
رئیس هیئت مدیره جامعه معلولان فارس در بخش دیگری از سخنان خود اظهار کرد: براساس قوانین در کشور سه درصد از قوانین کار در ادارات مربوط به معلولان است که اجرای این قوانین از سوی مسئولان در ادارات نادیده گرفته میشود و باعث شده که معلولان با توجه به توانمندیهای زیاد دچار مشکلات زیادی باشند.
به هر حال باید زمینه برای حضور معلولان در سطح جامعه فراهم باشد و یکی از زیرساختهای این امر نیز توجه به موضوعاتی نظیر دسترسی به خدمات شهری، بهره مندی از معابر مناسب سازی شده، فضای استاندارد اداری، رعایت قوانین اشتغال معلولان در ادارات و ... است که معلولان همچنان در انتظار تحقق آنها هستند.
تحقق این امور معلولان را برای حضور در جامعه ترغیب می کند و از این رو باید مسئولان این پیش زمینه ها را دیده و به آن توجه کنند.