به گزارش خبرنگارمهر، حوزه محیط زیست در هفته ای که رو به پایان است، شاهد اخبار و رویدادهای مختلفی بود که چکیده ای از مهمترین این خبرها را مرور می کنیم.
هشدار هواشناسی در مورد خشکسالی در نیمه جنوبی کشور
این هفته رئیس مرکز ملی خشکسالی سازمان هواشناسی گفت: زمستان امسال نیز به دلیل بارنگی کمتر از نرمال در نیمه جنوبی کشور احتمال بروز خشکسالی وجود دارد.
عباس رنجبر افزود: به طور کلی بارش در دیماه در نیمه جنوبی کشور کمتر از حد نرمال است و با توجه به اینکه فصل بارش در این نواحی، همین ماه است به احتمال زیاد مانند سال گذشته در نیمه جنوبی کشورمجدداً خشکسالی به وقوع می پیوندد.
به گفته وی، این پیش بینی برای مناطق جنوب کشور بایستی به عنوان هشداری تلقی شود تا اگر برنامه ای برای مدیریت ریسک در این مناطق وجود دارد مانند آبگیری سدها از هم اکنون آغاز شود.
بارندگی درپایتخت 5/2 برابر میزان نرمال/ بارشها بهحالت نرمال برمیگردد
همچنین رئیس مرکز ملی خشکسالی سازمان هواشناسی با اعلام اینکه در پاییز امسال میزان بارندگی در تهران 5/2 برابر بارندگی نرمال بوده است گفت: ذخیره آبی و پوشش برفی پایتخت امسال مناسب است و مشکل کم آبی و خشکسالی در تهران وجود ندارد.
عباس رنجبر افزود: اگرچه میزان بارندگی درپایتخت در دو ماه نخست پاییز امسال بسیار خوب و حدود پنج برابر نرمال بود اما به دلیل کاهش میزان بارندگی آذرماه فصل پاییز در کل 5/ 2 برابر نرمال در پایتخت بارندگی داشتیم.
بهرهبرداریهای اقتصادی غیرعلمی بازدهی جنگلها را کاهش میدهد
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: حفاظت و بهره برداری پایدار از جنگلها به عنوان یک سرمایه که سود آن در دراز مدت باز می گردد عاقلانهترین کار است.
این هفته محمد جواد محمدی زاده در همایش بزرگداشت سال جهانی جنگل با اشاره به قطعنامه سازمان ملل متحد در حفاظت از جنگلها گفت: از آنجایی که تقاضای انسان به کالا ها و خدمات متنوع اکوسیستم های طبیعی به ویژه جنگل ها رو به افزایش است، ضرورت سازماندهی اقدامات و فعالیت های اقتصادی در جهتی که قابلیت بسیاری از این اکوسیستم ها را برای رفع چنین تقاضایی افزایش دهد، بیش از پیش نمایان می سازد.
معاون رئیس جمهوری افزود: اکوسیستم های جنگلی سطحی معادل 31 در صد سطح کره مسکون را تشکیل داده و با حذب 638 گیگاتن کربن در بیوماس و خاک عملاً حجمی بیش از کل کربن اتمسفر را خود ذخیره دارند. همچنین 40 در صد از کل اکسیژن جهان ناشی از کارکرد حیاتی جنگلها است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست خاطر نشان کرد: 80 در صد کل تنوع زیستی بخش خشکی زمین در اکوسیستم های جنگلی وجود دارد و معیشت جمعیتی بالغ بر 1.6 میلیارد نفر معادل یک چهارم کل جمعیت جهان وابسته به جنگل است.
سازمان محیط زیست مصمم به پیگیری دوساله شدن معاینه فنی خودروهاست
این هفته رئیس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان محیط زیست گفت: این سازمان از طریق کمیسیونهای مختلف مجلس تمام تلاش خود را برای دو ساله شدن معاینه فنی خودروها انجام میدهد.
امیر فاتح وحدتی در واکنش به تأیید معاینه فنی پنج ساله در کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس گفت: سازمان محیط زیست از طریق کمیسیونهای اجتماعی، قضایی و بهداشت و درمان پیگیر است تا به هر نحوی که شده الزام معاینه فنی خودرو ها را به زیر دو سال برساند.
وحدتی اظهار داشت: محیط زیست تمام تلاش خود را از طریق مکاتبات و رایزنی ها برای کاهش مدت زمان معاینه فنی تمام خودرو های عمومی و شخصی به زیر دو سال انجام می دهد.
محیط زیست پیگیر ثبت جنگل ابر/ قطع درختان باانگیزه سیاسی بوده است
در این هفته رئیس سازمان محیط زیست گفت: سازمان محیط زیست پیگیر ثبت جنگل ابر در فهرست مناطق حفاظت شده است اما این کار نیازمند طی تشریفات قانونی است.
محمدجواد محمدی زاده در خصوص اینکه با وجود موافقت سازمان جنگلها چرا جنگل ابر به منطقه حفاظت شده محیط زیست ارتقا پیدا نمی کند گفت: پیگیریهایی از سوی سازمان حفاظت محیط زیست برای ارتقای درجه حفاظتی جنگل ابر در حال انجام است در عین حال انجام این موضوع نیازمند طی تشریفات قانونی بوده و زمانبر است.
وی در خصوص جاده جنگل ابر افزود: گزینه مورد نظر اصلاح شیب پیچ و مشخصات فنی همان جاده مالرو قدیمی است که در خصوص این پروژه در مسیر یاد شده که گزینه مورد تایید سازمان حفاظت محیط زیست بوده است هیچ گونه قطع درختی انجام نشده است و تنها از مسیر شاهرود، جادهای کفی آغاز شده بود که سازمان حفاظت محیط زیست جلوی ادامه احداث آن را گرفت.
وی در پاسخ به اینکه رویکرد سازمان محیط زیست نسبت به قطع90 اصله درخت در این منطقه طی روز های گذشته گفت: گزینه پیشنهادی وزارت راه از نظر سازمان حفاظت محیط زیست کاملا منتفی است، اما برخی از افراد منطقه با انگیزههای غیر توسعهای و سیاسی تعدادی از درختان این جنگل را قطع کردند که در این خصوص تخلف صورت گرفته و سازمان جنگلها نیز از متخلفان به مرجع قضایی شکایت کرده است.
اجرای طرح ضربتی برخورد با فروشندگان غیرمجاز حیات وحش
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست از اجرای طرح ضربتی برخورد با فروشندگان غیرمجاز حیات وحش خبر داد و گفت: فقط 19 باغ وحش کشور حداقل استانداردهای مورد توقع را دارند و مابقی دارای اشکالات فیزیکی، تغذیه ای و آموزشی هستند.
محمدجواد محمدیزاده در جمع خبرنگارانی که این هفته برای بازدید از توله شیرهای رها شده در تهران حاضر شده بودند گفت: به دلیل ضعف باغ وحش ها در سراسر کشور با استاندارها مذاکراتی مبنی بر ارائه تسهیلات به باغ وحش ها انجام شده است و طبق آن به تمام باغ وحش های کشور مهلت داده شده تا خودشان را به حداقل استانداردها برسانند.
بهبود وضعیت جسمانی توله شیرها/استقرار مامور محیط زیست در مبادی کشور
این هفته معاون دفتر حیات وحش و تنوع زیستی سازمان محیط زیست گفت: پس از مراقبتهای بهداشتی و درمانی به عمل آمده روی توله شیرهای بیمار وضعیت جسمانی آنها روبه بهبود است.
مجید زراییان مقدم ادامه داد: معاینات صورت گرفته بر روی 3 توله شیری که توسط صاحب سیرک تحویل داده شده بود، نشان داد که این شیرها مبتلا به اسهال شدید بوده و میزان گلبول سفید خون آنها به شدت پایین است. همچنین مبتلا به آلودگیهای ویروسی هستند که درمانهای آنتیبیوتیکی بر روی آنها صورت گرفت.
وی ادامه داد: با معاینات و درمانهای صورت گرفته حال این 3 قلاده شیر رو به بهبودی است و تکلیف این 3 قلاده شیری که توسط صاحب سیرک به محیط زیست تحویل داده شده و 2 قلاده دیگر که در شهر تهران یافت شدند پس از حکم قاضی مشخص میشود.
جنگل ابر باید در لیست مناطق حفاظت شده محیط زیست قرار گیرد
این هفته مدیرکل امور منابع جنگلی سازمان جنگلها و مراتع گفت: سازمان جنگلها با قرار گرفتن جنگل ابر در لیست مناطق حفاظت شده سازمان محیط زیست کاملاً موافق است.
فریبرز غیبی افزود: مسئولان سازمان جنگلها حتی اعتقاد دارند بخشی از جنگل ابر که دارای حیات وحش منحصر به فرد است بایستی به عنوان منطقه امن در سازمان محیط زیست در نظر گرفته شود.
وی با اشاره به اینکه سازمان جنگلها از موضع خود در خصوص جلوگیری از ساخت جاده خارج از ضوابط در جنگل ابر کوتاه نمی آید گفت: حتی اگر این جنگل جزء مناطق حفاظت شده سازمان محیط زیست قرار نگیرد سازمان جنگلها جنگل ابر را به عنوان یک ذخیره گاه جنگلی معرفی می کند و با سختگیری و جدیت بیشتری حفاظت آن را دنبال می کند.
معرفی 4 نقطه از جنگلهای شمال برای ثبت در یونسکو
این هفته معاون مناطق مرطوب و نیمه مرطوب سازمان جنگلها گفت: 4 نقطه از جنگلهای شمال برای ثبت به عنوان اثر طبیعی به یونسکو معرفی شد.
علی اوسط منتظری افزود: از آنجا که جنگلهای هیرکانی در کشور آذربایجان هم وجود دارد نمی توان این جنگلها را به عنوان اثر طبیعی ملی ثبت کرد.
به گفته وی، اما مقدمات و بررسیهای اولیه برای معرفی 4 نقطه از جنگلهای شمال از گیلان تا گلستان انجام شده و به یونسکو معرفی شده است.
مراکز معاینه فنی دستگاه اندازهگیری بخارات بنزین ندارند
این هفته رئیس مرکزملی هوا و تغییر اقلیم با اعلام اینکه درحال حاضر مراکز معاینه فنی خودرو دستگاهها و امکانات لازم برای اندازهگیری بخارات بنزین خودرو ها را ندارند گفت: نبود یا نقص مبدلهای کاتالیستی میتواند میزان تولید آلایندگی خودروها را تا 10 برابر افزایش دهد.
امیر فاتح وحدتی افزود: اگرچه اندازه گیری و تست میزان بخارات بنزین در مرحله تولید الزامی است و در مراکز تست آلایندگی خودروها در هشتگرد انجام می شود اما مراکز معاینه فنی در حال حاضر دستگاه اندازه گیری بخارات بنزین ندارند.
به گفته وی، برای اندازه گیری بخارات بنزین بایستی تمام دیگر عوامل ثابت باشند که فعلاً چنین امکانی در مراکز فنی خودروها وجود ندارد.
وحدتی اظهار داشت: اگر خودروها مجهز به کنیستر باشند تقریباً تمام بخارات بنزین جذب می شود. بنابراین مراکز معاینه فنی خورو ها بایستی در کنترل وجود این کاتالیست در خودرو ها بسیار سختگیرانه عمل کنند.