محمد علي شعاعي - معاون امور فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي ، محمد جواد مرادي نيا ، مديركل مراكز و روابط فرهنگي ارشاد و محمد رضا وصفي - دبير جايزه ي جهاني كتاب سال جمهوري اسلامي ايران طي نشستي خبري برنامه هاي بيست و دومين جايزه ي كتاب سال را تشريح كردند .

به گزارش خبرنگار فرهنگ و ادب مهر ، در اين نشست كه صبح امروز در سالن اجتماعات خانه ي كتاب برگزار شد ، محمد علي شعاعي گفت : به حرمت كتاب و فرهنگ مكتوب ، همه ساله اين جايزه را رئيس جمهوري به صاحبان آثار برگزيده و برتر اهدا مي كند ، چرا كه اين جايزه ، در بين نخبگان و رسانه هاي جهاني از جايگاهي ويژه برخوردار است .

معاون امور فرهنگي وزارت ارشاد در ادامه با ارائه ي گزارشي كلي از آثاري كه به دبيرخانه ي  بيست و دومين جايزه ي كتاب سال رسيده اند ، افزود : امسال در فرايند توليد آثار مكتوب حوزه ي فلسفه ، شاهد تحولاتي بوديم و مي توان گفت كه فلسفه ي تحليلي در كشور رشد داشته است ، درحوزه ي دين هم اقبال به دين شناسي به عنوان رويكردي علمي در حال توسعه است ، همچنين تاريخ شناسان ما درحال مطالعه و مرور دوره هاي تاريخي در ايران هستند ، اما در حوزه هايي مانند علوم اجتماعي ، تحول خاصي احساس نمي شود .   

شعاعي با تاكيد بر اين كه جايزه ي كتاب سال در دو بعد داخلي و خارجي ، عاملي موثر در ارتباط ايران با جهان معاصر است و بايد با حساسيت بيشتري به آن نگاه شود ، خاطرنشان ساخت : موضوع  قابل توجهي كه امسال در بحث كتاب سال براي ما مطرح است ، حضور بانوان ايراني در حوزه هاي مختلف فرهنگ مكتوب است ، امسال زنان آثار خوبي در حوزه هايي مانند ادبيات كلاسيك و ادبيات مدرن ، عرفان و نقد ادبي توليد و منتشر كرده اند و خود اين اتفاق ، يكي از دستاوردهاي مهم اجتماعي و فرهنگي در جامعه ي بانوان كشور است .

وي  در بخش ديگري از صحبت هاي خود خاطرنشان ساخت : در مرحله ي جايزه جهاني كتاب سال ما همواره دو مولفه ي " مطالعات ايراني " و " مطالعات اسلامي " را مورد تاكيد قرار مي دهيم و در اين بخش نيز خوشبختانه درمقايسه با سالهاي آغازين جايزه ي جهاني كتاب سال ، تحولاتي به وجود آمده است ، امسال نزديك به 800 عنوان كتاب دراين زمينه بررسي شده است .

شعاعي در همين زمينه افزود : در بخش داوري اين آثار ( آثار جهاني ) نقش آثار توليد شده از منظر ارتباط با ايران سنجيده شده است ، توليد كنندگان آثار يا در ايران اقامت داشته اند و يا توانسته اند نسبتي با اسلام و ايران برقرار نمايند .

محمد رضا وصفي - دبير جايزه ي جهاني كتاب سال جمهوري اسلامي نيز در اين زمينه گفت : امسال در بين جايزه گيرندگان ، جواناني را از حوزه ي جهان ايراني معرفي مي كنيم كه موفق شده اند در دانشگاه هاي خارجي ، جايگاهي علمي براي خود كسب كنند .
وي با تاكيد بر اين كه پژوهشگران جهاني توانسته اند به تاريخ گذشته و حال ايران دست يابند ، گفت : در حوزه ي مطالعات اسلامي ، به رغم وجود رقبايي مطرح در جهان اسلام كه عموما از جهان عرب هستند ، يكي از مهم ترين جايزه هاي جهاني را به پژوهشگران درحوزه ي مطالعات ايراني و اسلامي بدهيم .

وصفي تصريح كرد : در طول سه دهه ي گذشته ، سه عامل مهم باعث توجه بيشتر افكار عمومي جهان به موضوع " شيعه شناسي " شده است كه عبارتند از : انقلاب اسلامي ايران ، مسئله ي جبل عامل و لبنان و مسئله ي عراق .


در ادامه ي اين ميزگرد مطبوعاتي ، محمد جواد مرادي نيا نيز به ارائه ي آماري از كتاب هاي دريافت شده از سوي دبيرخانه ي بيست و دومين دوره ي كتاب سال پرداخت .

بنا به گفته ي وي ؛ امسال 700 داور و 70 شخصيت علمي و فرهنگي  جهان ، در 10رشته ي اصلي و 37 رشته ي فرعي  در مراحل مختلف داوري كتاب سال جمهوري اسلامي در دو بعد داخلي و جهاني با وزارت ارشاد همكاري كرده اند ، بيشترين عناوين موجود با 1192 عنوان را حوزه ي دين به خود اختصاص داده  و كمترين عنوان را حوزه ي آمار با 19 عنوان داشته است .
همچنين كتاب كودك با گرايش داستان 1004 عنوان و با گرايش شعر ، 124 عنوان بوده است ، شعر بزرگسال 425 عنوان ، رمان ترجمه اي 306 عنوان ، نثر و داستان كوتاه 500 عنوان و تاريخ و نقد ادبي 259 عنوان بوده است .