خرم آباد - خبرگزاری مهر: در حالی در نظام اسلامی همواره بر ضرورت اجرایی شدن بانکداری اسلامی و بانکداری بدون ربا تاکید می شود که هنوز تا رسیدن به نقطه مطلوب در این زمینه فاصله زیادی داریم.

به گزارش خبرنگار مهر، بانکداری بدون ربا، موسوم به بانکداری اسلامی را می‌توان ارائه دهنده‌ خدمات مالی منطبق با احکام فقهی معاملات، که شاخه‌ای از احکام شریعت اسلامی است، دانست.

مهم‌ترین ویژگی بانکداری بدون ربا تاکید بر فعالیت بانک‌ها طبق اصول اسلامی و رعایت مضمون آیه‌ شریفه‌ "احل الله البیع و حرام الربا" است که بنیاد فکری یک جامعه اسلامی شکل می‌دهد. ویژگی‌های متمایز کننده‌ واسطه گری مالی اسلامی عبارت است از "سهیم شدن در سود و زیان، تقویت نظارت رابطه‌ وکیل ـ موکل، مدیریت دارایی و بدهی و هیئت شریعت."

این در حالیست که بانکداری در کشور اسلامی ما سالهاست شبهاتی را در اذهان ایجاد کرده است و همگان بر شفافیت در سیستم بانکداری و نوع خدمات‌رسانی این بخش تاکید دارند.

بانکداری بدون ربا هنوز به طور کامل محقق نشده است

بحث اصول بانکداری و مطابقت آن با دستورات فقهی ـ اسلامی مبتنی بر زمینه هایی است که باید در ابتدا زمینه ها مشخص و تحت عنوان مبانی بانکداری مورد توجه قرار گیرد.

تعاریف مشخص و قابل قبول از پول، ربا، تورم، مشارکت، وکالت و...از جمله این زمینه ها هستند که با نبود آنها نمی توان امیدوار بود که ارکان و پایه های نظام بانکداری بر آنها استوار و پابرجا بماند.

این در حالیست که قانون عملیات بانکی بدون ربا در سال 1362تصویب شده و به تأکید شورای نگهبان هم رسیده است ولی مسئله ای که از همان زمان مطرح بود، این بود که آیا می خواهیم سیستم بانکداری فعلی را در قالب شرع بگنجانیم یا اینکه می خواهیم سیستمی بنا کنیم که از ابتدا هم فعالیتش بر اساس احکام اسلامی باشد؟

در اوایل کار که بحث بانکداری ربوی و غیر ربوی مطرح بود، دو تفکر وجود داشت. یکی اینکه، یک دگرگونی نسبتا اساسی در عملیات بانکداری باید ایجاد شود، به‌طوریکه دارای قالب‌بندی اسلامی باشد که به آن بانکداری اسلامی می گفتند و تفکر دوم این بود که به‌جای اینکه یک بانکداری اسلامی درست کنیم، همین سیستم فعلی را مورد توجه قرار دهیم و ببینیم کدام قسمت آن مغایرت ظاهری با ربا دارد، آن را اصلاح کنیم، لذا اسم این سیستم را گذاشتیم بانکداری بدون ربا، یعنی قرار شد بانکداری اسلامی را به آینده بسپارند و فی‌الحال یک بانکداری درست کنند که ظاهرش ربوی نباشد.

نتیجه این شد که هم اکنون پس از گذشت سالها عنوان می شود که قانون به طور کامل پیاده نمی شود

لقمه حرام دنیا را زشت می کند

نماینده ولی فقیه در موسسه مالی و اعتباری مهر اقتصاد نوین در حاشیه همایش "آب و آئینه" در این رابطه در گفتگو با خبرنگار مهر با تاکید بر اینکه بانکها باید در مسیری حرکت کنند که اسلام می خواهد، اظهار داشت: موسسات مالی کشور باید تجارتی را انجام دهند که مطابق با اسلام و موازین شرعی باشد.

حجت الاسلام مهدوی با اشاره به روایاتی از ائمه معصومین پیرامون تاثیر ربا و لقمه حرام در زندگی افراد، بیان داشت: لقمه حرام دنیا را زشت می کند چرا که حرام اثر ذاتی و طبیعی دارد.

فاصله زیادی تا حلال شدن معاملات بانکی داریم

وی با بیان اینکه تحقق بانکداری اسلامی حرکتی است که از عزم ملی و اراده جدی می طلبد، افزود: آنچه بانکها برای تحقق اهداف در این حوزه انجام می دهند تنها 50 درصد کار است و 50 درصد دیگر در رابطه با مردم، حوزه های علمیه و تلاش رسانه ها برای معرفی بانکداری اسلامی است.

نماینده ولی فقیه در موسسه مالی و اعتباری مهر اقتصاد نوین ادامه داد: در حال حاضر در کشورمان فاصله زیادی تا بانکداری بدون ربا و همچنین حلال شدن معاملات بانکی وجود دارد.

حجت الاسلام مهدوی با بیان اینکه متاسفانه مشتریان تمایل چندانی برای آشنایی با بانکداری اسلامی و ضوابط شرعی معاملات بانکی ندارند، بیان داشت: تحقق بانکداری اسلامی نیازمند همکاری عمومی مردم است.

مشکلات شرعی در برخی فعالیتهای بانکها

وی ادامه داد: در برخی از فعالیت های بانکی که هم اکنون در بانکها صورت می گیرد مشکلاتی به لحاظ بانکداری اسلامی وجود دارد که باید زمینه رفع آن فراهم شود.

نماینده ولی فقیه در موسسه مالی و اعتباری مهر اقتصاد نوین همچنین به پیشگامی این موسسه به عنوان صندوق قرض الحسنه بسیجیان در پرداخت سود قطعی سپرده های مشتریان و تبیین قراردادهای اسلامی اشاره کرد و بیان داشت: این موسسه هم اکنون در راستای بانکداری بدون ربا فعالیت خود را آغاز کرده است ولی هنوز نتوانسته است به بانکداری اسلامی دست یابد.

حجت الاسلام مهدوی با بیان اینکه بیش از 97 درصد قراردادهایی که در این موسسه بسته می شود قراردادهای اسلامی هستند، افزود: در این راستا بیش از 300 هزار نفر ساعت پیرامون بانکداری اسلامی برای مدیران کل و روسای شعب دوره آموزشی برگزار شده است.

وی تصریح کرد: همچنین 5 هزار نفر ساعت زمان از سوی متخصصان و علما صرف شده است تا قراردادهای اسلامی در این موسسه تدوین شده است.

نماینده ولی فقیه در موسسه مالی و اعتباری مهر اقتصاد نوین یادآور شد: همچنین در این راستا گروههای نظارت شرعی برای بررسی معاملات در شعب سراسر کشور این موسسه تشکیل شده است.