به گزارش خبرنگار مهر، شهردار آبادان در آئین رونمایی از این یادمان گفت: پس از گذشت 33 سال از واقعه آتش سوزی سینما رکس آبادان، شهرداری با نصب یادمانی در نزدیکی پاساژ رکس، ضمن پاسداشت یاد و خاطره قربانیان مظلوم این فاجعه دردناک، با خانواده های داغدار این عزیزان ابراز همدردی می کند.
محمودرضا شیرازی ادامه داد: غربت و مظلومیت شهدای رکس و نبود هیچ نشانی از رکس در خلال این سالها برای شهروندان آزاردهنده بود بنابراین شهرداری تصمیم گرفت بنای یادمانی برپا کند تا یاد و خاطره این افراددر شهر نماد عینی داشته باشد.
شهردار آبادان افزود: به زودی در چند نقطه دیگر شهر نیز یادمان هایی برای بزرگداشت وقایع ماندگار و خاطره انگیز دوران دفاع مقدس در آبادان برپا خواهد شد که یامان شهدای آموزش و پرورش و شهدای جهاد سازندگی از جمله آنهاست
مرداد ماه 1357 در فاجعه آتش سوزی عمدی سینما رکس آبادان که از سوی ساواک به منظور بدنام کردن انقلاب اسلامی به وقوع پیوست، 377 نفر به طرزی فجیع کشته شدند. در جریان این آتش سوزی، حدود 700 نفر از مردم آبادان که در آن روز در سینما مشغول دیدن فیلم "گوزنها" بودند برای فرار از مهلکه به طرف درهای خروجی روی آوردند، ولی درها را بسته یافتند.
پس از وقوع جنایت هولناک آتش سوزی سینما رکس آبادان، حضرت امام خمینی(ره) در 31 مردادماه سال 1357، در پیامی از نجف اشرف خطاب به اهالی آبادان، ضمن اعلام خطر به اینکه ممکن است رژیم پهلوی، اعمال وحشیانه مشابهی در شهرهای ایران انجام دهد، ازگویندگان خواستند وظیفه آگاهی بخشی به مردم را دنبال کنند.
اما ساختمان سوخته سینما رکس در زمان رژیم سابق هیچوقت بازسازی نشد تا اینکه هشت سال جنگ آغاز شد و این سینما آماج حملات دشمن قرار گرفت و بیش از گذشته تخریب شد. بعد از بازگشت مردم به آبادان انتظار می رفت این سینما که یادگار سفاکی رژیم سابق است به موزه یا محلی برای نشان دادن جنایتهای رژیم سابق تبدیل شود ولی این کار هیچ وقت صورت نگرفت.
اردیبهشت سال 1383 نیز دوباره آتش به جان سینما رکس افتاد و بر اثر یک آتش سوزی بزرگ در پاساژ رکس آبادان، بیش از 90 درصد مغازه های این پاساژ از بین رفت تا یادآور آتش سوزی اولیه این سینما باشد.
بعد از اینکه مغازه های پائینی نیز در آتش سوختند؛ بلدوزرها به کار افتادند و کل مغازه ها و ساختمان سینما را با خاک یکسان کردند تا خاطره سفاکی رژیم پهلوی با خاک یکسان شود. شهرداری وقت نیز در اقدامی بعد از تخریب ساختمان و نخاله برداری زمین سینما را تبدیل به مغازه های کفش فروشی کرد.
.